Objavljeno: 12.6.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2018

Druge kriptovalute

Bitcoin je sinonim za kriptovalute in zato logična izbira večine. Čeprav na trgu še vedno močno vodi, so zasledovalci vse bližje. Zdi se, da se dnevi njegove vladavine iztekajo. Kdo so dostojni tekmeci za kriptoprestol in kako do njih, bomo raziskali na naslednjih straneh.

Novinci v svetu kriptovalut pogosto mislijo, da je edina prava izbira bitcoin. Nekateri med njimi se niti ne zavedajo, da je izbira bogata in vedno bolj privlačna. Alternativnim kriptovalutam pravimo altcoini. Alternativni digitalni kovanci so lahko izredno donosna naložba, saj v zadnjem času dobički vlagateljev vanje presegajo zaslužke veteranov z bitcoini. Na trgu je na stotine digitalnih kovancev, med katerimi jih precej izstopa, a je odstopanja težko opaziti. Ker je alternativnih kriptovalut zelo veliko, je iskanje naslednjega bitcoina podobno brskanju za izgubljeno iglo v senu.

Kriteriji

Oko nam najprej izostrijo razlike v poslovnem modelu posamezne alternativne kriptovalute, kjer imajo nekateri kovanci logično zastavljeno pot do uspeha, končno število žetonov in jasno predstavo o lastni vrednosti, drugi pa stavijo na lažje pridobivanje s ciljem hitrega pohoda in širjenja na trg. Priporočljivo je slediti modrim napotkom, ki pravijo, da je pri odločanju pred vlaganjem ključno raziskovanje. Predvsemi je dobro spoznati ekipo, ki pooseblja izbrano kriptovaluto. Od kod prihajajo? Imajo izkušnje v svetu kriptovalut? Kdo jih podpira? Najuspešnejši altcoini imajo poleg velikega tržnega deleža v ekipi najbolj zveneča imena.

Naslednja pomembna informacija je cilj celotnega projekta. Je določena kriptovaluta uporabna? Kakšne težave rešuje? Številni altcoini se pod drobnogledom izkažejo za naravnost smešne. Če smo tehnološko dobro podkovani, preverimo načrt (ang. whitepaper) projekta. Tehnologija posameznega Altcoina je dober in trden temelj, na katerem lahko razvijalci oziroma stvaritelji posameznega digitalnega kovanca gradijo naprej, a pomeni zelo malo, če projekt stoji. Zato raziskovalno delo nadaljujemo s pregledom stanja projekta. Na kateri stopnji razvoja je kriptovaluta? Kako napreduje delo ekipe? So posodobitve redne? Pozabiti ne smemo na oceno vrednosti, prenekateri altcoini se cenijo previsoko, kar kliče po katastrofi. Vedeti je treba, da je trg kriptovalut zelo nestabilen in predstavlja veliko tveganje.

Preverimo uradno spletno stran in iščemo anomalije, ki bodejo v oči. Če jih ni, se vključimo v altcoinu pripadajočo spletno skupnost. Slednje najdemo na priljubljenih spletnih zbirališčih, kakršna so spletišča Reddit, Telegram, Instagram, GitHub in 4Chan. Če je prevladujoče mnenje spletne skupnosti pozitivno, smo na dobri poti. Pameti množice velja prisluhniti. Na spletni strani CoinMarketCap.com preverimo obseg trgovanja z izbrano kriptovaluto, kjer nam podane informacije razkrijejo volumen povpraševanja in ponudbe zadnjih štiriindvajset ur. Izogibamo se nakupu žetonov, ki jih kasneje, ko jih bomo želeli prodati, nihče ne bo želel. Poleg grafov, ki nam razkrijejo trenutne trende, je dobro preveriti pretekla nagnjenja posamezne kriptovalute. Zgodovina se rada ponavlja, to drži tudi v svetu kriptotrgovanja. Izdatno raziskovalno delo je nuja, vlaganje omejeno na denar, ki ga lahko izgubimo.

Menjava

Menjalnica Binance ima poleg ostalih prednosti tudi zmogljivo in učinkovito mobilno aplikacijo.

Alternativnih kriptokovancev, razen večjih treh ethereum, ripple, litecoin, običajno ne moremo kupiti z evri, saj menjalnice z njimi ne sprejemajo bančnih nakazil ali nakupov s kreditno kartico, kot smo se naučili v članku za začetnike. Postopek nakupa altcoinov je zato v vseh primerih enak, na Petrolu, Bitstampu ali menjalnici Coinbase kupimo bitcoine (ali ether, ker je provizija med prenosi manjša) in jih pošljemo na naslov izbrane spletne storitve, ki ponuja želeno kriptovaluto. Priporočamo uporabo kitajske spletne storitve Binance. Slednja se ponaša z dobrim uporabniškim vmesnikom, nizkimi provizijami, odzivno podporo in učinkovito mobilno aplikacijo, s katero ne bomo zamudili niti enega padca ali dviga cene.

Začetni korak k alternativni kriptovaluti je registracija na spletišču Binance.com. Ker zaradi priljubljenosti kitajske menjalnice ribarjenja z lažnimi spletišči ni malo, dodatno preverimo obiskani naslov, da ga brskalnik prepozna kot varnega, nato ga shranimo med zaznamke. Odpiranje svežega uporabniškega računa sprožimo s pritiskom na gumb Register, ki ga najdemo v desnem zgornjem kotu spletne strani. V kratek obrazec vpišemo elektronski naslov, želeno geslo, ki mora vsebovati vsaj eno veliko črko in številko, in morebitnega prijatelja, ki nam je storitev svetoval. Od vsake napotitve bo prejel dvajset odstotkov pobrane provizije v kriptovaluti, s katero bomo trgovali. V program napotitev smo avtomatsko vključeni tudi sami, osebna številka je pod pasico Binance Referral Program. Po krajši igri polaganja koščka sestavljanke na pravo mesto, smo nagrajeni z elektronskim sporočilom, poslanim na vneseni naslov.

Sleherni uporabniški račun je priporočljivo zaščititi z dvostopenjskim preverjanjem pristnosti.

V prejeti elektronski pošti je povezava, s katero potrdimo pravilnost elektronskega naslova. Prijavimo se v menjalnico in takoj nas pozove, da si nastavimo dvostopenjsko preverjanje gesla. Za dodatno varnost povežemo Googlovo aplikacijo Authenticator z Binance. Poslej bomo poleg elektronskega naslova in gesla za prijavo vnašali naključno generirano kodo, ki jo bo prikazal pametni telefon. Če nas varnost ne zanima in bi radi čimprej trgovali z alternativnimi valutami, se opozorila znebimo z ukazom Skip for now.

Naprednejši način trgovanja spletne menjalnice Binance se od osnovnega razlikuje po podrobnejših analizah izbranega para kriptovalut.

Prvi obisk spletne menjalnice Binance nam razkrije dva načina trgovanja, osnovnega (ang. basic) in naprednega (ang. advanced). Nobeden od njiju ni pretirano prijazen, a nikomur s površnim znanjem delovanja menjalnic ne bi smel delati težav. Osnovna razlika med običajnim in razširjenim načinom dela je, da slednji vsebuje bolj poglobljene analize izbranega trgovalnega para. Za začetek se osredotočimo na osnovni pogled, ki je razdeljen na seznam transakcij, grafični del s prodajnim in nakupnim obrazcem ter seznam kriptovalut v ponudbi. Digitalni kovanci so navedeni v paru, če želimo z bitcoini kupiti trone, izberemo na primer par TRX/BTC. Ker za trgovanje z altcoini najprej potrebujemo eno izmed večjih valut, ki se med ponudbo pojavlja v paru z manjšimi, jo prenesemo v menjalnico Binance.

Osnovno kriptovaluto (bitcoin ali ether) na spletišče Binance prenesemo s pomočjo naslova tamkajšnje virtualne denarnice.

Naslov za pošiljanje bitcoina ali ethereuma s Petrola, Bitstampa ali druge menjalnice, ki sprejema bančna nakazila oziroma kreditne kartice, najdemo pod Funds/Deposits. Na seznamu podprtih kriptovalut poiščemo BTC ali ETH, nato se nam razkrije, ko ga uporabimo pri prenašanju iz druge menjalnice ali ob unovčitvi kupona s Petrola. Pozorni moramo biti, da na naslov za bitcoine prenašamo le bitcoine, na kodo za ether pa zgolj kriptovaluto ETH. V nasprotnem primeru se hitro pripeti, da smo ob kriptožetone in s tem ob ves vloženi denar. Opozoriti velja, da nas prenos bitcoinov iz druge menjalnice v Binance olajša za precejšen delež vloženega denarja, zato je bolj priporočljiva transakcija s kriptovaluto ether. Če smo bitcoine kupili na Petrolu in vrednostni bon pretopimo v digitalne kovance tako, da jih neposredno pošljemo na menjalnico Binance, visoke provizije ni.

Zaradi narave trgovanja v menjalnici Binance so kriptovalute razdeljene v pare.

Po daljšem čakanju, kljub opevani hitrosti kriptovalut so opisane transakcije precej počasne, dobimo elektronsko sporočilo, da je nakazilo uspelo in se lahko lotimo trgovanja. Na osnovni spletni strani izberemo Exchange/Basic in v desnem zgornjem stolpcu kliknemo BTC ali ETH, odvisno od valute, ki smo si jo prenakazali v menjalnico Binance. Med pari v istem stolpcu poiščemo želeno alternativo, na primer že omenjeni TRX/ETH za menjavo ethereuma v trone, ter v razdelku Buy TRX kliknemo 100 % (če želimo v trone pretvoriti vse razpoložljive ethereume), Nakup potrdimo z gumbom Buy TRX. Trone tako kupimo po trenutnem menjalnem tečaju. Če pred pritiskom gumba Buy TRX zmanjšamo ceno Price, bomo oddali zgolj naročilo, ki se bo izvedlo, če/ko cena trona zares pade (in nasprotno). Upoštevati velja zlato pravilo, ki pravi, da kupujemo, ko cena pada, in prodajamo, ko raste. Po vsakem neverjetnem vzponu cene bržčas sledi korekcija v obliki padca.

Neposrednega dviga prisluženega denarja menjalnica Binance ne omogoča, z nje lahko prenesemo zgolj posamezne kriptožetone.

Podoben postopek je pri prodaji, ki se je lotimo, ko si želimo izplačati dobiček. Ker menjalnica Binance izplačil na tekoče račune ne pozna, moramo alternativno kriptovaluto najprej pretvoriti v bitcoin ali ethereum in nato poslati v Coinbase ali Bitstamp. Trone prodamo pod razdelkom Sell TRX, ethereum s spletišča Binance pa pošljemo s Funds/Withdrawals, izbiro ETH v Select Withdrawal Coin, vpisom naslova (iz Bitstampa ali menjalnice Coinbase), količine in potrditvijo s pritiskom na gumb Submit. Govori se, da bo zapletena pot do izplačila kmalu postala preprostejša, saj naj bi menjalnica Binance nameravala svoje poslovanje kmalu v celoti preseliti na Malto, nakar bo uporabnikom znotraj Evropske unije zagotovo omogočen neposreden prenos evrov v menjalnico in nazaj.

Velikani med palčki

Vsi altcoini želijo dostojno tekmovati s kraljem kriptovalut, nekaterim to uspeva bolj kot drugim. Drugačni pristopi, izboljšave, razlogi za obstoj ter številne druge podrobnosti nam pritegnejo pozornost in usmerjajo našo odločitev. Kot smo že omenili, je najbolje, če se odločimo za digitalni kovanec, ki rešuje resnične težave in v uspešnost katerega najbolj verjamemo. Verjetnost, da bo ravno naša izbira po uspehu presegla bitcoin, je večja, če alternativne kriptovalute ne izbiramo po navdihu, temveč v formulo uspeha izdatno vključimo razum. Za konec vam predstavljamo nekaj najobetavnejših altcoinov, ki niso zgolj hvaležna tarča prekaljenih trgovcev s tisoč in enim načrtom, kako hitro obogateti na rovaš drugih. Opisani kriptokovanci so v preteklosti že dokazali, da so odporni na manipulacije slednjih in so resni kandidati za zmagovalca v teku na dolge proge.

Najuspešnejše alternativne kriptovalute najlaže identificiramo s seznamom tržnih deležev spletišča CoinMarketCap.

Najverjetnejši kandidat za prestol je ether, kriptovaluta, ki je v zadnjih dveh letih iz enega evra naredila več kot tisoč evropskih kovancev. Decentralizirana kriptovaluta ima odlične razvojnike in sestavo ekipe, ki skrbi za reden dotok informacij o potencialu projekta. Ethereum ni le digitalni kovanec (ether), temveč tudi programska platforma, ki na osnovi tehnologije veriženja blokov omogoča pametne pogodbe in sestavlja omrežje, v katerem drugi razvijalci ustvarjajo lastne kriptožetone. Čim več je slednjih, čim uspešnejši so, tem večja je in bo vrednost etherja. Uporaba pametnih pogodb (ang. smart contracts) med drugim onemogoča napake, prevare in cenzuro. Beseda, ki ethereum najbolje opiše, je zanesljivost.

Ripple je popolno nasprotje skorajda vseh drugih kriptovalut. Medtem ko tekmeci tekmujejo v dirki, kdo se bo prej rešil bančnih spon, se Ripple te decentralizacije otepa. Namenjen je hitrejšim bančnim transakcijam. Z veriženjem blokov pohitri prenašanje denarja in zamenja ostareli in okorni sistem SWIFT. Banke in plačilni posredniki so navdušeni nad njim, iz dneva v dan je v novicah več poročil o smelih načrtih v poslovnem svetu. Temu primerna je vrednost kriptovalute podjetja XRP. Ripplova kriptovaluta je že danes povsem pri vrhu po tržnem deležu, kar pomeni, da njena cena bržkone ne bo segla do višine enega bitcoina. Poznavalci kljub temu trdijo, da Ripple še zdaleč ni rekel zadnje besede in je prostora za napredek precej.

Drugačen pristop za pošiljanje in prejemanje običajnega denarja ponudi cardano, kriptovaluta, ki jo je ustvaril eden izmed snovalcev platforme Ethereum. Japonski ether, kot ga mnogi imenujejo, temelji na odprtokodni tehnologiji. Razvijalci so sposobni ljudje z znanstvenim pristopom, ki vzbuja zaupanje. Odprtost in zanesljivost sta lastnosti, ki navdušujeta analitike po svetu. Prav vsi po vrsti verjamejo v smele načrte snovalcev kriptovalute in ji napovedujejo svetlo prihodnost. Če je cardano japonski ether, je NEO kitajski. Za razliko od platforme Ethereum, kjer se morajo razvijalci naučiti novega programskega jezika, NEO podpira mnoge izmed priljubljenih načinov kodiranja, med drugim Java Script, C# in Python.

Monero je anonimni bitcoin. Res že slednji omogoča visoko stopnjo zasebnosti, a popolnoma anonimen ni. Transakcije so javne in prejemnik našega bitcoin naslova bo imel dostop do vseh nakupov in prodaj. Črni trg prodajalcev orožja in prekupčevalcev drog se je prilagodil z mešanjem kovancev, razvili so programsko opremo, ki z združevanjem transakcij maskira njihov izvor. Monero ima tak sistem privzeto vgrajen. Odprtokodno rešitev so na črnem trgu takoj posvojili in jo izstrelili med zvezde z največjim pospeškom. Zagotavljanje anonimnosti razvijalcem ni prineslo bogastva, saj za razliko od snovalcev drugih alternativ, zase niso obdržali niti enega monera in živijo zgolj od donacij.

Priljubljenost bitcoina je imela poleg dobrih tudi negativne posledice, zvišale so se provizije in povečali časi transakcij, zato se je našlo nekaj posameznikov iz bitcoinove spletne skupnosti, ki so skupaj ustvarili izpeljanko (ang. fork) bitcoin cash z zmogljivejšim veriženjem blokov in posledično hitrejšimi transakcijami. Svojo alternativo bitcoinu je leta 2011 osnoval tudi Charlie Lee, nekdanji Googlov uslužbenec. Izboljšal je transakcijski čas ter poenostavil rudarjenje. Litecoin je namenil ljudem, da bi z njim vsak dan kupovali najrazličnejše dobrine. S kriptovaluto, namenjeno predvsem plačevanju, je Charlie Lee zaslovel in postal eden izmed zvezdnikov kriptoscene. Med poznavalci velja, da je bitcoin sodobno zlato, litecoin pa srebro.

Pogojno zanimivi

Osrednja prednost ardorja v primerjavi s tekmeci je na primer njegova prilagodljivost. Tehnologijo veriženja blokov so razvijalci nadgradili z uporabo podrejenih verig, ki predstavljajo posamezno podjetje, organizacijo ali skupino z lastnim ekosistemom. Tako se lahko Ardor uporabi v najrazličnejših scenarijih, kjer so vsi ločeni ekosistemi deležni krovnih posodobitev in zmožnosti. Ker podjetja mrzlično iščejo rešitve v kriptosvetu, je zelo verjetno, da jim pritegne oko ravno ardor. Namesto da bi pri delu uporabili vnaprej krojeno rešitev, kjer bi poslovanje prilagajali kriptovaluti, se bodo bržčas raje odločili za svobodo podrejenih verig, kjer bodo veriženje blokov prilagodili specifičnim potrebam in varnostnim zahtevam.

Siacoin je kriptovaluta, ki želi predrugačiti oblačni prostor in s tem pritegniti vlagatelje. Medtem ko danes uveljavljene oblačne shrambe, kakršen je Dropbox, uporabnikove podatke shranjujejo na strežnikih, kjer so izpostavljeni neprijetnostim v obliki najrazličnejših zlorab, izgube in vdorov, Sia informacije šifrira, jih razbije na tisoče delcev in shrani po računalnikih številnih gostiteljev. Zaradi izpopolnjene redundance je izguba podatkov praktično nemogoča, zloraba zatrta v kali. V ekosistemu lahko sodeluje vsakdo in je za udejstvovanje plačan. Gostitelj in uporabnik oblaka ob prvem stiku skleneta (pametno) pogodbo, ki omogoča, da prvi prejme denar od drugega v zameno za ponujeni diskovni prostor. Siacoin je po prepričanju strokovnjakov podcenjen, saj ponuja uporabno vrednost, o kateri lahko številni tekmeci zgolj sanjajo.

Golem je projekt, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov kriptovalute ethereum. Vodijo ga poljski programerji, ki želijo ustvariti največji decentralizirani superračunalnik na svetu. Superračunalnik bo v prihodnosti namenjen vrsti najrazličnejših nalog, od reševanja znanstvenih problemov do izrisovanja zahtevnih risanih filmov, dostop do njegove procesorske moči bodo imeli vsi uporabniki. Lahko bo prebavil velikanske količine podatkov in ugotavljal podnebne spremembe, iskal zdravila za danes neozdravljive bolezni in predvidel dogajanje na borzi. Uporabniki, ki bodo prispevali lastne računske vire k projektu, bodo nagrajeni z žetoni GNT. Tehnologija je še v povojih, a obeta veliko. Ko se bo projektu superračunalnika lahko pridružila še množica ljudi s telefoni in tablicami, naj bi združena moč presegala meje doslej videnega in ponesla kriptovaluto golem v višave.

Basic Attention Token ali BAT ima sicer vse sestavine, da postane uspešen, a najbolj pritegne z zasnovo projekta, ki je naravnost fantastična. Gre za tržno platformo, ki povezuje naročnika z izvajalcem brez potrebe po posredniku. Tržniki s kriptovaluto plačujejo za njihovo pozornost. Tako oglaševanje ima zgolj pozitivne učinke, tržniki dobijo pozorno občinstvo, uporabniki pa denar. Sposobno ekipo vodi oče JavaScripta in soustanovitelj Mozille in Firefoxa, Brendan Eich, ki se je povezal s številnimi bogatimi podjetji, med katerimi so Founders Fund, Foundation Capital, Propel Venture Partners, Pantera Capital, DCG, Danhua Capital in Huiyin Blockchain Venture. Našteti skupaj s sposobnimi razvijalci zagotavljajo svetlo prihodnost projektu pripadajoče kriptovalute BAT.

Civic je varna platforma, ki z veriženjem blokov prepriča z rešitvijo identifikacije uporabnikov. Osrednji cilj razvijalcev je preverjanje pristnosti brez uporabniških imen, gesel, strojnih pripomočkov in drugih programskih rešitev. Vsi podatki so privzeto šifrirani, tako da do njih lahko dostopa zgolj sam posameznik. Capo di banda projekta Civic je Vinny Lingham, ustanovitelj uspešne spletne storitve Gyft. Ekipa razvijalcev trdo dela na aplikaciji in pridobivanju strateških partnerjev. Med slednjimi je za zdaj največja skupnost wikiHow. Ljubitelji igralništva zagotovo ne bodo spregledali platforme, temelječe na tehnologiji Ethereum, ki omogoča, da igralci v igralnici namesto žetonov uporabljajo kriptovaluto funfair. Za konec moramo omeniti vsaj še kriptožeton izbrane menjalnice, ki smo jo uporabili za trgovanje z altcoini. Upravitelji menjalnice Binance imajo na trgu lastno kriptovaluto binance coin, ki raste sorazmerno s priljubljenostjo matičnega spletišča. Ker ima slednje številne prednosti, ki prepričajo četrt milijona novih uporabnikov na dan, je po mnenju večine znalcev

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji