Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2011 | Teme: android

Dogajanje na zapestju

Pametne telefone uporablja vse več ljudi, vse bolj nadomeščajo cenejše oziroma osnovnejše modele. Kamorkoli gledamo, vidimo ljudi, ki so zatopljeni v male zaslone, tam tapkajo po Facebooku, po Twitterju, po elektronski pošti, pa še kaj bi se našlo. Pri Sony Ericssonu pa ponujajo dodatek, ki še olajša stik z digitalnim svetom.

Na videz gre za povsem navadno ročno uro, tako bolj plastično. Napravico so poimenovali LiveView, gre pa za nekakšen daljinski upravljalnik za naš telefon. Pravzaprav je to le majhen kvadratek, dober centimeter debel in težak 15 gramov, ki ga lahko pripnemo na obleko (ali kamorkoli drugam), lahko pa ga pripnemo na priloženo zapestnico in nosimo namesto ure.

Naprava se poveže s telefonom prek povezave bluetooth. Pri tem potrebujemo pametni telefon z nameščenim operacijskim sistemom vsaj Android 2.0, s tem da ne delujejo nujno vsi telefoni. Seznam podprtih sicer najdemo v spletu, večina priljubljenih modelov bo delovala brez težav. Prej moramo namestiti le program za Android, imenovan Sony Ericsson LiveWare Manager, ta poskrbi za delovanje različnih aplikacij.

Na tej uri lahko spremljamo kar nekaj različnih reči. Najosnovnejše je seveda dogajanje telefona, na uri se tako pokaže, če nas kdo kliče (z njo lahko klic tudi prekinemo, ne moremo pa jo uporabiti kot slušalke in mikrofon), oziroma če imamo kak neodgovorjeni klic. Na njej brez težav tudi spremljamo sporočila SMS, dejansko lahko prejeto sporočilo preberemo. Ne najlažje, a o tem več malo kasneje.

Bolj zanimivo je spremljati naprednejše statuse, recimo za družabna omrežja. LiveView povežemo s svojim profilom na straneh Facebook in Twitter, s tem pa bomo sproti na njej lahko brali nova dogajanja oziroma objave s teh straneh. Uro smo tudi povezali s svojim računom za elektronsko pošto, na njej lahko beremo tudi zadnje sporočilo, vgrajen ima tudi bralnik novic RSS.

Na spletni tržnici programov za Android, Android Marketplace, najdemo kar nekaj različnih vtičnikov, ki še razširijo možnosti uporabe. Tak je, recimo, dodatek, ki nam pri klicu iz imenika povleče ime kličočega (če imamo seveda shranjeno). Ali pa program, ki krmili glasbeni predvajalnik telefona.

Žal pa je ura za vse našteto tudi dokaj omejena. Največja težava je majhen zaslon s prenizko ločljivostjo. Njegova diagonala meri le malo več kot en palec, to pa je v praksi premalo. Enako velja za ločljivost, zaradi katere se na zaslonu hkrati izpiše zelo malo besedila. Škoda, da si za zgled niso vzeli Applovega predvajalnika iPod Nano, za katerega si sicer lahko tudi omislimo pašček za nošnjo na zapestju. Ta ima opazno večji in boljši zaslon, ki je bistveno svetlejši in premore višjo ločljivost od tega na LiveViewju.

Tudi upravljanje ni najbolj intuitivno, vsaj sprva ne. Na zgornji strani sta dve fizični tipki, okoli zaslona pa je na vsaki strani ena tipka, občutljiva za dotik. Te delujejo dokaj nenatančno, kar je v kombinaciji s slabo odzivnostjo naprave še toliko bolj nadležno. Spet bi lahko za zgled postavili Applove naprave, občutljive za dotik. Tu pa se sprehajamo po drevesni strukturi menuja, ki pa ni ravno najbolj prijazna, saj smo večkrat po nesreči preskočili v nadrejeni menu, ali pa kako aplikacijo zagnali ne-namenoma.

LiveView je sicer zanimiva igrača, a nič kaj več kot to. Zamisel je sicer dobra, izvedba pa bolj zasilna. Zmoti tudi to, da moramo imeti ves čas prižgan bluetooth na telefonu, kar pomeni, da bomo morali še toliko hitreje polniti njegov akumulator. Ura ima sicer svoj akumulator, polnimo jo prek vtičnice MicroUSB, po besedah izdelovalca pa naj bi zdržal štiri dni povprečne uporabe. Za tistih 60 evrov, kolikor velja, pa v kakem naročniškem paketu dobimo že kar soliden telefon.

Sony Ericsson LiveView

Kaj: Dodatek za telefone Android.

Prodaja: www.aim-high.si.

Cena: 59,99 EUR.

Za: Zamisel.

Proti: Cena, kakovost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji