Objavljeno: 9.10.2007 11:18 | Avtor: David Vidmar | Monitor Julij-avgust 2007

Dodatki za Microsoft Office 2007

Zadnja različica Microsoftove pisarne prinaša kopico novosti. Z nekaterimi brezplačnimi dodatki si lahko olajšamo prehod, prihranimo kak siv las in še dodatno izboljšamo svojo produktivnost.

Takih dodatkov je z vsakim dnem več, v tokratnem članku smo izbrali nekaj najbolj zanimivih. Nekaj je Microsoftovih, nekaj pa plod dela zunanjih razvijalcev. Mimogrede, poti (URL) do njih so prav po Microsoftovo dolge in nemogoče, zato smo na naših spletnih straneh do njih uredili preusmeritve. Zaradi tega jih bo nekoliko laže pretipkati ...

Microsoft Save as PDF or XPS

Kaj: Dodatek za MS Office 2007, ki omogoča shranjevanje datotek v obliki PDF.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Kje: www.monitor.si/link/MSOF-PDF

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, priročnost.

Proti: Malo možnosti prilagoditev, občasno nepopoln videz dokumenta.

Pred izidom Microsoft Office 2007 se je Microsoft zapletel v spor s podjetjem Adobe, ki je lastnik in avtor tehnologije PDF. Microsoft je namreč želel v svoje pisarniške aplikacije vgraditi možnost "Shrani kot PDF", saj takšno funkcionalnost že nekaj časa poznajo konkurenčni izdelki, kot sta na primer OpenOffice in WordPerfect Office. Po besedah predstavnikov Microsofta je to celo druga najpogostejša želja uporabnikov Pisarne.

Čeprav Adobe razvijalcem svojo tehnologijo ponuja brezplačno, jim je seveda šlo v nos, da bi jo uporabil Microsoft in s tem nedvomno načel zaslužek, ki ga Adobe kuje s prodajo Adobe Acrobat, ki opravlja enako nalogo, vendar ga je treba dokupiti. Kdo je imel prav in kdo ne, zdaj niti ni več bistveno. Zgodba se je razpletla tako, da je Microsoft funkcionalnost moral umakniti iz svojega paradnega izdelka, lahko pa so izdelali dodatek in ga brezplačno ponudili na svoji strani. Tako nam je na voljo Microsoft Save as PDF or XPS, ki ga brezplačno prenesemo z Microsoftove spletne strani.

Po namestitvi se med ukazi za shranjevanje v Wordu, Excelu in drugih programih Pisarne prikaže ukaz "XPS ali PDF", s katerim boste odprti dokument shranili v enem izmed omenjenih formatov. PDF je znan Adobov format, hkrati pa Microsoft ponuja svoj klon z imenom XPS, a ni ravno razširjen (če sploh kdaj bo).

Microsoft Save as PDF or XPS se po funkcionalnosti in po možnostih nikakor ne more primerjati z velikim tekmecem Acrobatom, saj ponuja le osnovno funkcionalnost. Toda glede na to, da je brezplačen in da velika večina uporabnikov samo občasno izdeluje datoteke PDF in kakovost teh niti ni bistvena, je namestitev dodatka večinoma več kot smiselna. Če pa ste zahtevnejši izdelovalec datotek PDF, boste potrebovali kaj močnejšega.

Foxit PDF Preview Handler for Outlook 2007

Kaj: Dodatek za Outlook 2007, ki omogoča takojšen poprejšnji ogled datotek PDF.

Izdeluje: Tim Heuer, www.timheuer.com in Foxit Software, www.foxitsoftware.com.

Kje: www.monitor.si/link/MSOF-FOXIT

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, ideja.

Proti: Vprašljiva podpora.

Outlook 2007 je prinesel prijetno novost, ki so jo drugi programi za branje elektronske pošte poznali že dolgo - nekatere priponke prikaže kar v sporočilu in ni treba odpreti namenskega programa za ogled. Tako si lahko na primer pripete sličice ogledamo samo s klikom priponke in si ne belimo glave s tem, ali imamo ustrezen program za ogled sličic.

Žal je podpora omejena samo na datoteke programov Word, Excel, PowerPoint in Visio, slikovne in besedilne datoteke. Microsoft na svoji strani sicer obljublja podporo drugim formatom, vendar med pisanjem tega članka še niso bili na voljo. Za poslovno rabo bi bilo več kot koristno, če bi si lahko neposredno ogledovali še datoteke PDF.

Do takrat pa se lahko znajdemo po svoje in namestimo Foxit PDF Preview Handler for Outlook 2007. Program je plod sodelovanja Tima Heuerja s podjetjem Foxit Software, ki ga morda poznate po odličnem prikazovalniku datotek PDF, ki brez težav nadomesti Adobe Reader. Dodatek torej omogoča, da med branjem elektronske pošte, ki ima pripeto datotek PDF, samo kliknemo na priponko in vsebina datoteke bo prikazana kar znotraj Outlooka, na mestu, kjer je sicer prikazana vsebina elektronske pošte.

Dodatek je nedvomno zelo priročen, skeptični pa smo, kako bo z nadgradnjami in izboljšavami, saj je program plod dela navdušenca in trenutno nima niti svoje spletne strani. Objavljen je namreč kar na avtorjevem blogu. Zelo prijetno bi bilo, ko bi podoben dodatek ponudil kar Microsoft.

PDF Preview Handler for Outlook/Vista

Kaj: Dodatek za Outlook 2007, ki omogoča takojšen predogled datotek PDF

Izdeluje: Ryan Gregg, ryangregg.com.

Kje: www.monitor.si/link/MSOF-ADOBE

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, ideja.

Proti: Zahteva Adobe Reader, vprašljiva podpora.

Če kljub vsemu prisegate na Adobe Reader, si lahko nadomestite dodatek drugega avtorja, ki opravlja enako funkcijo kot prej opisani.

Za zagon zahteva Windows Vista, potrebovali boste tudi nameščen Microsoft .NET Framework in seveda sam Adobe Reader.

Samo delovanje in občutek pri delu sta enaka kot pri dodatku Foxit PDF Preview Handler for Outlook 2007, vendar je delovanje zaradi okornosti Adobe Readerja nekoliko počasnejše. Tudi pri tem dodatku imamo nelagoden občutek, ker to ni pravi izdelek, za katerim bi stalo podjetje, temveč zgolj posameznik, ki je verjetno sebi in drugim želel dokazati, da je stvar izvedljiva. Ali pa bo nadgrajeval in vzdrževal svoj program, je povsem njegova odločitev.

Microsoft Office Compatibility

Kaj: Dodatek za Microsoft Office 2003 in XP za odpiranje datotek v formatih različice 2007

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Kje: www.monitor.si/link/MSOF-COMPAT.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, priročnost.

Proti: Nič.

Pisarna 2007 prinaša tudi nove formate datotek, ki so poleg stare končnice dobili še dodatno črko X. Torej se ne bomo več pogovarjali o dokumentih DOC ali XLS, temveč bomo odslej uporabljali DOCX oz. XLSX. V privzetem načinu delovanja precej konservativno upošteva dejstvo, da vsi, s katerimi izmenjujete dokumente, nimajo najnovejše različice Pisarne, zato vse datoteke v starejših formatih v taki obliki tudi pusti. Kljub temu se vam bo ali pa se vam je že zgodilo, da ste ustvarili nov dokument in ga poslali v novem formatu, prejemnik pa ga ni mogel odpreti.

Če poskušate odpreti dokumente v formatu Pisarne 2007 v programih iz različic 2003 ali XP, boste torej naleteli na težave. K sreči pa je Microsoft pripravil dodatke za starejše različice, ki omogočajo odpiranje datotek v formatu Office 2007.

Brezplačni dodatek najdete na Microsoftovih spletnih straneh in po namestitvi bodo tudi programi Pisarne različice 2003 in XP prepoznale nove oblike datotek. Datoteke boste brez težav odprli, ne pozabite pa, da dokument ne bo stoodstotno enak, kot če bi ga odprli v Pisarni 2007 - če je avtor uporabljal nove načine oblikovanja in nove možnosti, bo dokument seveda nekoliko poenostavljen.

Interactive: Office 2003 to Office 2007 command reference guide

Kaj: Interaktivna pomoč za prehod z Office 2003 na Office 2007.

Kje: www.monitor.si/link/MSOF-WORD

www.monitor.si/link/MSOF-EXCEL

www.monitor.si/link/MSOF-OUTLOOK

www.monitor.si/link/MSOF-PP

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Za: Ideja, izvedba.

Proti: Niso vključene prav vse podrobnosti.

Microsoft se dobro zaveda, da je korenita sprememba uporabniškega vmesnika velika ovira pri osvajanju nove različice Pisarne. Po našem mnenju je sprememba dobrodošla in učinkovita, toda to je že druga zgodba. Dejstvo je, da se bomo uporabniki na novo podobo in nove načine upravljanja dokumentov še nekaj časa privajali.

Zato je Microsoft pripravil več oblik pomoči, od katerih bomo omenili najzanimivejšo. Na Microsoftovi spletni strani namreč najdete interaktivne predstavitve v formatu flash, kjer v kopiji uporabniškega vmesnika Office 2003 izberete poljuben ukaz, nato pa vam bo predstavljena animacija, kje ta ali ekvivalenten ukaz najdete v Office 2007.

Trenutno so na voljo vodiči za Word, Excel, Outlook in PowerPoint. Seveda pa niso podprti prav vsi ukazi. Prav tako so nekateri ukazi v animaciji predstavljeni nekoliko površno in jih je kljub pomoči težko najti. Kljub temu je treba Microsoft pohvaliti za inovativen in zabaven pristop k reševanju tako zapletenega problema, kot so stare navade.

Pohitritev Outlooka

Ena poglavitnih zamer uporabnikov po prehodu na Office 2007 je bila počasnost Outlooka. Težava je nastala pri zelo velikih datotekah PST. Microsoft se je na pritožbe odzval in izdal popravek, ki Outlook pohitri. Vse o vzrokih in spremembah, ki jih popravek vsebuje, si preberite na naslovu support.microsoft.com/kb/932086/.

Na naslovu support.microsoft.com/kb/933493 pa si lahko popravek prenesete.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji