Objavljeno: 29.5.2007 11:15 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Maj 2007

Do vaših strežnikov, kjerkoli že ste!

Predstavljajte si, da ste ravno sredi kosila v priljubljeni restavraciji, ko zazvoni vaš mobilni telefon. Na drugi strani žice jezni šef tuli, da je nehal delovati poštni strežnik in da takoj odpravite težavo, saj mu gre tisti dan že tako vse narobe. V takih situacijah vam ponavadi ne preostane drugega, kot da se napotite nazaj v službo in težavo odpravite. Je pa še druga možnost - da imate v vašem mobilnem telefonu nameščena orodja za sistemsko upravljanje na daljavo podjetja Idokorro Mobile.

Kanadsko podjetje Idokorro Mobile se ukvarja z razvojem programske opreme za upravljanje omrežij, računalnikov in drugih omrežnih naprav na daljavo. Njihov paradni konj je program Mobile Admin, ki obsega vsa orodja za učinkovito sistemsko upravljanje. Poleg omenjenega programa imajo v ponudbi še tri dodatne: Mobile SSH, Mobile Desktop in Mobile File Manager. Na našem preizkusu smo preverili, kako se omenjeni programi obnesejo v praksi. Mobile File Manager smo izpustili s seznama, ker ga naš mobilnik Nokia E61 ne podpira. Glede mobilnega telefona je pomembno tudi to, da pri povezovanju s strežnikom uporablja protokol VPN, saj je pri teh opravilih varnost najpomembnejša. Pomembna je tudi hitra internetna povezava, po možnosti kar prek brezžičnega omrežja WLAN (vsaj dokler ne bo HSDPA samoumeven); pri preizkusu smo jo uporabljali tudi mi.

Mobile Admin

Mobile Admin omogoča upravljanje strežniških programov na daljavo. S programom lahko upravljamo npr. strežnike Active Directory Windows, poštni strežnik MS Exchange Server, zbirke podatkov MS SQL Server, internetni strežnik IIS, domenski strežnik DNS, navidezne strežnike VMware, strežnik Lotus Domino itd. Namestitev programa je razdeljena na dva dela, in sicer strežniški del, ki ga lahko namestimo v katerikoli računalnik v omrežju z operacijskim sistemom Windows, in sam odjemalec, ki ga namestimo v našo mobilno napravo. Strežniški del zahteva, da je v računalniku vnaprej nameščeno okolje .NET. To, da se je podjetje Idokorro odločilo zgraditi svojo strežniško aplikacijo na omenjeni tehnologiji, je razumljivo, saj okolje .NET že samo po sebi dobro podpira to, kar so želeli doseči s programom. Iste tehnologije pa vendarle niso mogli uporabiti tudi pri odjemalcih (razen pri programski različici, ki teče na napravah Windows Mobile), saj večina mobilnih naprav ne podpira .NET. Konkretno, odjemalec, ki smo ga namestili v našo Nokio, je napisan v jeziku java.

Ob zagonu programa na naši mobilni napravi vnesemo naslov računalnika, v katerem je nameščen strežniški del, ter uporabniško ime in geslo, ki je enako, kot ga uporabljamo v krajevnem omrežju, saj Mobile Admin preverja podatke neposredno v Active Directoryju. Po uspešni prijavi se izpišejo vsi prijavljeni strežniki, če jih imamo več. Po izbiri strežnika, ki ga želimo upravljati, se prikažejo vse storitve, ki jih ta podpira. Na našem preizkusu smo strežniški program Mobile Admin namestili neposredno v strežnik Windows Server 2003 z nameščeno zbirko podatkov MS SQL in nameščenim poštnim strežnikom MS Exchange. Uporabniški vmesnik je oblikovan intuitivno, saj so orodja za upravljanje zelo podobna izvirnim, kar veščim uporabnikom ne bo delalo težav. Tako lahko npr. spreminjamo, dodajamo ali zbrišemo uporabnike ali skupine v imeniku Active Directory. Če se v strežniku pokažejo napake, jih lahko pregledujemo v pregledovalniku Event Viewer. Programom, ki se ne odzivajo več, lahko pobijemo procese. Dokumente, ki so se ustavili v čakalni vrsti tiskalnika, lahko zbrišemo ali pa spet zaženemo. Datoteke lahko kopiramo, lahko jih zbrišemo ali pa premaknemo na novo lokacijo. Imamo tudi dostop do opravilne vrstice (Command Prompt), v kateri lahko storimo vse, kar bi lahko tudi krajevno. Program podpira osnovno upravljanje pomembnih strežniških programov, kot so poštni strežnik MS Exchange, zbirke podatkov MS SQL in strežnik za virtualizacijo VMware. Lahko bi naštevali še kar nekaj časa, saj Mobile Admin omogoča izvajanje večine pomembnih funkcij, ki jih sistemski upravitelj potrebuje pri svojem delu.

Nad delovanjem programa smo bili prijetno presenečeni. Prav tako je bila dobra odzivnost odjemalca, saj smo nujne stvari opravili brez težav. Pri tem pa moramo vedeti, da opisana rešitev ni nadomestilo za siceršnji način dela, mišljena je bolj za primere, ko je treba nekaj storiti takoj, kjerkoli že smo. V teh primerih se je Mobile Admin odrezal dobro.

Mobile Admin - kaj vse lahko upravljamo

Mobile Admin - seznam poštnih računov

Mobile Admin - storitve lahko ustavimo in na novo ali znova zaženemo.

Mobile Admin - s strežnika, ki ga urejamo, imamo dostop do vseh pogonov.

Mobile Admin

Kaj: Program za upravljanje strežnikov na daljavo.

Izdeluje: www.idokorro.com.

Cena: 30-dnevna preizkusna različica 245 USD/strežnik.

Za: Intuitiven uporabniški vmesnik, veliko možnosti.

Proti: Cena, počasna odzivnost.

Mobile SSH

Mobile SSH je, uganili ste, rešitev SSH pa tudi Telnet, namenjena predvsem sistemskim uporabnikom, ki imajo pod svojim nadzorom strežnike Linux ali Unix. Namestitev programa poteka le na strani mobilne naprave in teče v okolju Java. V strežnik ni treba namestiti dodatnega programa tako kot pri Mobile Admin. Idokorro je vgradil v svoj program posnemovalnik VT100 in podporo protokoloma SSH-2 in Telnet. Uporabniški vmesnik omogoča vnašanje ukazov v dveh načinih, ob pomoči medpomnilnika (ukaz prenese šele potem, ko smo končali vnos) ali pa neposredno (vsako črko, ki jo vnesemo, sproti prenaša). Zaradi dolgih odzivnih časov vam vsekakor priporočamo prvo možnost, drugače je delo zelo oteženo oz. skoraj nemogoče. Vse seje, ki jih ustvarimo v programu, lahko shranimo, tako da nam ni treba vsakič na novo vnašati uporabniških podatkov. Vsekakor je program v primerjavi z Mobile Adminom veliko bolj omejen in delo z njim težje. Vendar je kljub temu mogoče manjše težave v strežniku uspešno odpraviti.

V poštnem strežniku lahko pregledujemo čakalno vrsto (Queue).

Program omogoča upravljanje več strežnikov (na sliki imamo prijavljen le en strežnik).

Upravljanje spletnega strežnika IIS

Urejamo lahko tiskalniške čakalne vrste.

Mobile SSH

Kaj: Program za upravljanje strežnikov na daljavo prek protokola SSH ali Telnet.

Izdeluje: www.idokorro.com.

Cena: 30-dnevna preizkusna različica 95 USD.

Za: Uporabniški vmesnik.

Proti: Cena, počasna odzivnost.

Mobile Desktop

Zadnji program, ki smo ga preizkušali na naši mobilni napravi, je Mobile Desktop. Od imena smo si obetali veliko, vendar smo na žalost dobili bolj malo. Program je enako kot prejšnja dva napisan v jeziku java. Omogoča upravljanje oddaljenih namizij prek protokola RDP ali VNC. Pri obeh se je izkazalo, da je delovanje zelo počasno in delo praktično nemogoče. Prav tako je premikanje z navigacijskim gumbom mobilne naprave zelo nerodno in oteženo. Odzivnost pa je porazna, če upoštevamo, da smo pri preizkusu uporabljali brezžično povezavo nazivne hitrosti 54 Mb/s. Program je za vsak ukaz potreboval precej dolgo, da je osvežil okno. Večino časa pa se je enostavno sesuval, tako da smo morali povezavo vzpostavljati vedno znova. Skratka, zamisel je odlična, a se je v praksi izkazala zelo slabo.

Mobile SSH - terminalsko okno VT100

Mobile Desktop - namizje računalnika z Windows XP prek protokola RDP

Mobile Desktop - program se je velikokrat enostavno sesul.

Mobile Desktop

Kaj: Program za upravljanje oddaljenih namizij.

Izdeluje: www.idokorro.com.

Cena: 30-dnevna preizkusna različica 45 USD.

Za: Zamisel.

Proti: Počasnost, nestabilna povezava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji