Objavljeno: 1.11.2005 13:36 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

DivX brezžično

Osnovni predvajalniki DivX so danes na voljo že za malo več kot 10 tisočakov, zahtevnejši uporabniki pa si seveda lahko omislijo naprave, ki sicer stanejo nekajkrat več, a zato ponujajo precej več zmožnosti.

Buffalo je s predvajalnikom LinkTheater PC-P3LWG/DVD pogumno vstopil na trg večpredstavnih predvajalnikov, saj gre za prvi njihov tak izdelek, že na samem začetku pa merijo na zahtevnejše kupce. Simpatično oblikovana naprava se lahko pohvali z dokaj zmogljivo zasnovo. Tako zmore poleg DVDjev in DivXov predvajati tudi video v visoki ločljivosti v formatih DivX in WMV. Pester je tudi nabor formatov slik in glasbe, ki ga podpira: slike so lahko v formatih GIF, JPEG, BMP, TIFF in PNG, medtem ko izmed glasbenih datotek podpira tiste v formatih MP3, OGG, WMA, WAV IN AIFF. Naprava podpira tudi Windows Media Connect, tako da lahko na njej predvajamo zaščitene glasbene datoteke WinDRM (npr. kupljene na Napsterju), ne podpira pa predvajanja zaščitenih datotek, kupljenih v trgovini iTunes.

Posebnost predvajalnika je njegova omrežna povezljivost: na voljo sta ožičeni omrežni vmesnik in brezžični omrežni vmesnik WLAN, ki podpira standard 802.11g. Antena je vgrajena v notranjost naprave. Za priklop zunanjih naprav je na voljo vmesnik USB. Izhodov ima dokaj malo: za video so na voljo kompozitni, komponentni in S-video vmesnik, zvok pa predvaja prek analognega stereo izhoda ter navadnega in optičnega digitalnega zvočnega izhoda. Kljub podpori videu v visoki ločljivosti nima digitalnega izhoda za prikaz slike HDMI ali DVI, pogrešali pa smo tudi vmesnik SCART.

Za predvajanje večpredstavnih datotek iz računalnikov v krajevnem omrežju moramo v računalnike namestiti priloženi program ali pa uporabiti protokol uPnP. Vmesnik za predvajanje datotek v omrežju je pregleden in preprost, program pa omogoča tudi nekatere posebnosti, kot je predvajanje glasbe med brskanjem po fotografijah. V predvajalnik je vgrajen tudi (zelo preprost) spletni brskalnik, ki pa ga bodo uporabljali le mazohisti, saj je prikaz razen povsem tekstovnih strani slab. Uporabnejše je povezovanje s spletnimi radijskimi postajami.

Vmesnik USB omogoča predvajanje večpredstavnih datotek z zunanjega diska. Pri tem nismo naleteli na težave, omeniti moramo le, da predvajalnik ne podpira razdelkov NTFS. Manj nas je navdušilo delo z brezžičnim omrežnim vmesnikom. Ta ne podpira šifriranja WPA, temveč le WEP, poleg tega je doseg antene zelo slab, saj je imel predvajalnik težave že s povezovanjem na dostopno točko v sosednji sobi (prenosnik na istem položaju je kazal, da je signal močan). Domet lahko povečamo z namestitvijo zunanje antene, a jo moramo dokupiti. Za omrežno povezovanje je tako resno uporaben predvsem ožičeni omrežni vmesnik. Predvajalnik zaenkrat še ne ponuja uporabniškega vmesnika v slovenščini, prav tako ne podpira podnapisov s šumniki.

Buffalo LinkTheater je predvajalnik z zanimivimi zmožnostmi, ki pa bi lahko šele z odpravo nekaterih napak upravičil precej visoko ceno. To, da ni vmesnika scart, je precejšnja pomanjkljivost, prav tako bi lahko izdelovalec bolje zasnoval postavitev anten brezžičnega vmesnika in s tem povečal doseg.

Buffalo LinkTheater PC-P3LWG/DVD

Kaj: Predvajalnik DVD/DivX z omrežnim vmesnikom.

Izdeluje: Buffalo, www.buffalo-technology.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00.

Cena: 67.305 tolarjev.

Za: Ožičeni in brezžični omrežni vmesnik, široka podpora različnim formatom datotek.

Proti: Visoka cena, nima vmesnika scart, slab doseg brezžične antene, ni podpore slovenščini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji