Objavljeno: 22.2.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2022

Dihaj z mano

Življenje je danes stresna stvar. Pritiski prežijo na vsakem vogalu, najprej v šoli, potem v službi, nato doma in v prijateljskih krogih. Stres se v nas nabira in nabira, dokler se shramba ne razpoči. Ko bi najraje kričali na ves glas in se zdi, da je depresija najboljša družba, priskočijo na pomoč naslednje aplikacije za naprave z operacijskim sistemom Android, ki nas naučijo dihati. Znova.

Prva predstavljena aplikacija, ki se v boj s tesnobo poda z dihanjem, se imenuje Breathe Easy. S preprosto grafiko nam program pomaga tempirati zdravilne vdihe in izdihe. Intervalni čas je tako kot drugih nekaj podrobnosti, kot so barve, ozadje, oblika grafike in vibracije, enostavno nastaviti. Tovrstno dihanje dokazano pomaga pri zmanjševanju stresa, tesnobe, depresije ter posttravmatske motnje.

Z jezo se spopade naslednji programski pripomoček, in sicer Paced Breathing. Seanso dihanja sam priporoča v primeru, ko želimo hitro zmanjšati utrip srca, ki je ponorelo bodisi zaradi stresne situacije bodisi naše jezne narave. Aplikacija je primerna tako za meditacijo in jogo kota za sproščanje po napornem dogodku.

Prav športnikom je namenjena aplikacija Hypotic. Ne glede na sistem treningov oziroma šport, ki ga posameznik trenira, dihanje pride vedno prav. Hypotic ravnovesje vzpostavi z rednimi dihalnimi seansami, ki jih nadzoruje ter beleži. Rezultati, tako kot izboljšanje počutja in osredotočenosti, ne izostanejo.

Joy – Meditation & Breathing se sproščanja loti širše, z meditacijo ter s pravilnim dihanjem in spanjem. Nas zanimajo predvsem vaje, ki se tičejo srednje tematike. Tu najdemo globoko umirjenost Deep Calm in vajo naravnega sproščanja živčnega sistema, ki jo je razvil doktor Andrew Weil, metodo Box, s katero dosežemo povečano zmogljivost in osredotočenost uma, ter nadomestek kofeina, tehniko dihanja Awake. Aplikacija je popolnoma brezplačna in brez oglasov.

Zadnja predstavljena aplikacija Prana Breath se ukvarja s tehniko dihanja, ki so jo poznali že naši predniki. Pranajama je tip joge, ki se osredotoča na dihanje. Mnogi jo imajo za zdravilo, ki zdravi napade tesnobe in jeze. Prana Breath iz te telovadbe vzame način dihanja in ga z rednimi vajami, ob preprosti uporabi in beleženju resnosti ter rezultatov, približa sleherniku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji