Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2011 | Teme: foto

Digitalni "Nikonos" za žep

V Nikonu so se očitno odločili, da je čas za korenite spremembe. Po letu 1959 so predstavili nov navoj za aparate z izmenljivimi objektivi, imenovan "1", in predstavili prvi digitalni fotoaparat, ki ga lahko nesemo pod vodno gladino. To smo doživeli šele leta 2011, kar 10 let po opustitvi priljubljene analogne dvoživke Nikonos. Vendar v precej drugačni dimenziji.

Nikon ima zelo pestro zgodovino podvodnih aparatov, govorimo seveda o posebni seriji Nikonos, ki je luč sveta ugledala leta 1963. Nikonos je bil na začetku pravzaprav izboljšana različica aparata Calypso, ki sta ga razvila legenda potapljanja Jacques-Yves Cousteau in belgijski inženir Jean de Wouters. Na trgu se je obdržal vrsto let in doživel kar pet različic, vse do leta 1992, ko je na trg prišel v različici RS, ki je bila zadnja inačica modelov Nikonos in v seriji edina vrste SLR. Namenili so mu nov niz objektivov Nikkor in ga prodajali vse do leta 2001, ko so v Nikonu ugotovili, da analogni aparati tudi v podvodni fotografiji nimajo več prihodnosti.

Serija Nikonos je povsem izginila in v digitalni dobi še ni doživela reinkarnacije kljub napovedim njihovega razvojnega oddelka, da ima podvodna fotografija v digitalni dobi svetlo prihodnost. Zaenkrat se bo treba zadovoljiti z novim malim žepnim AW100, saj v Nikonu očitno menijo, da podvodna ohišja povsem zadovoljujejo njihove zahtevnejše uporabnike.

Dejstvo je, da aparat v razredu žepnih aparatov skorajda nima prave konkurence. Izjema so Panasonicovi modeli. Opremljen je z naprednim tipalom vrste CMOS, ki premore 16 milijonov pik in se po naših preizkusih ponaša z majhno občutljivostjo za šum. Ponaša se z največjo občutljivostjo ISO 3200, ko je še vedno sposoben zajeti povsem uporabne posnetke, tja do ISO 800 pa so naravnost odlični. Pred njim stoji odličen miniaturni širokokotni objektiv s 5-kratno povečavo, ki vse premike leč opravi znotraj kompaktnega ohišja, poleg tega je opremljen z optično stabilizacijo slike. Kombinacija ponuja odlične možnosti tudi v primerjavi z drugimi kompaktnimi aparati, poleg tega je AW100 opremljen še z možnostjo zajemanja videa v polni visoki ločljivosti, ko prav ponuja ponuja optično povečavo. In res se tudi v praksi obnese odlično, saj je video 1080p dobre kakovosti (vendar ne tako dobre, kot smo je deležni pri Panasonicu FT3), poleg tega zajete datoteke ob pomoči kodeka H.264 ne zasedejo veliko prostora. Približno 100 MB potrebujejo za vsako minuto posnetka; to pomeni, da bomo na 4 GB veliko pomnilniško kartico zapisali spodobnih 40 minut videa visoke kakovosti. Res je, da se videu na trenutke pozna nekoliko večje stiskanje, a je kljub temu glede na zasnovo aparata skupaj z zvokom dovolj kakovosten.

Razpon objektiva, katerega popačenja sodčkavosti so tako rekoč ničelna, seže od 28, pa vse do 140 mm, k čemur lahko pod vodo dodamo še 25 odstotkov povečave, zaradi česar bi si marsikdaj želeli tudi kakšen milimeter širši objektiv. Videoposnetki so pod vodo kljub stabilizaciji nekoliko bolj "streseni" kot na površini, vendar imajo podobno težavo tudi zmogljivejši aparati v podvodnih ohišjih, zaradi česar Nikonu to težko zamerimo. Povsem mogoče je, da stabilizaciji škodujejo nenehno spreminjajoči se odboji vode ali pa samo valovanje, a bi morali imeti podvodni aparati takšne težave bolje rešene.

Ohišje aparata je kakovostne izdelave in zasnovano tako, da brez težav deluje na globini do 10 m, poleg tega prenese tudi padce na trda tla z višine do metra in pol. Tipke na zadnji strani na prvi pogled sicer delujejo nekoliko predrobno, vendar pa so se v praksi s 3-milimetrskimi neoprenskimi rokavicami obnesle povsem solidno. Nekaj graje si zasluži le namenska tipka za začetek in konec zajemanja videa, ki pa je skrita z razlogom, da je ne bi pritisnili ponesreči, med zumiranjem na primer. Žal jo zato nekoliko težje otipamo, kadar aparata ne gledamo s strani zaslona.

Nikonos, legendarna dvoživka

Nikonos je bil legendarni fotoaparat formata 35 mm, ki so ga predstavili v kar petih zaporednih inačicah, vse od leta 1963. Prvi Nikonos je bil pravzaprav naslednik aparata Calypso, ki sta ga razvila legenda potapljanja in krivec, da je potapljanje tako razvito, kot je danes - Jacques-Yves Cousteau, ter belgijski inženir Jean de Wouters. Že druga generacija aparata je bila primerna za potapljanje do globine 50 m, zanj pa je bila na voljo tudi paleta štirih širokokotnih objektivov s fiksno goriščnico, in sicer 15, 20, 28 in 35 mm, serija različnih dodatkov pa se je s časoma še zvečala. Nikonos ni bil namenjen le uporabi pod vodo, temveč tudi drugim zahtevnim pogojem, kot so dež, blato in pesek. Zaradi tega so ga velikokrat uporabljali tudi vojni reporterji, prisoten je bil celo v Vietnamu. Takrat bi marsikomu koristil vgrajeni sprejemnik GPS, kakršnega najdemo v modelu AW100, a jih takrat še niso poznali, zato so imeli veliko težav s tamkajšnjo navigacijo.

Zadnji Nikonos je nasledil model, ki je bil zasnovan okrog Nikonovega SLR sistema, imenovan Nikonos RS. Namenili so mu štiri nove objektive, od 13 mm ribjega očesa (180-stopinjski kot), pa zoom objektiv z goriščnicami od 20 do 35 mm in vse do 50 mm objektiva. Največja težava prvih aparatov Nikonos RS je bilo tesnjenje na stikih med objektivi in samim ohišjem, zaradi česar so imeli tako uporabniki kot tudi sam Nikon z reklamacijami silno veliko nevšečnosti. Čeprav naj bi bila težava v uporabi nepravilne masti za mazanje novih silikonskih tesnil, bi lahko bil ravno to eden izmed poglavitnih razlogov, da so pri Nikonu podvodni svet v razredu SLR prepustili izdelovalcem posebnih ohišij.

Kljub temu je serija ostala priljubljena še nekaj časa, predvsem zaradi kakovostnih objektivov, ki so takrat postavil nove standarde v podvodni fotografiji, razvil pa se je tudi razmeroma velik trg "naknadnih", neizvirnih, t. i. aftermarket dodatkov.

Zaslon je klasičnega razmerja 4 : 3 in nekoliko preveč občutljiv za praske, vsaj v današnjem času, ko je na trgu veliko trdih proti praskam odpornih polimerov. Večina za dotik občutljivih telefonov je bolj odporna proti praskam, tako da bi bil zaslon takšnega robustneža, ki ne deluje na dotik, lahko še toliko manj občutljiv. Pohvaliti velja vratca za zapiranje prostora pomnilniške kartice in akumulatorja, ki jih po zaprtju zaklenemo z zasukom posebnega kolesca. Za odklepanje je treba držati gumb in hkrati zavrteti kolesce, tako da je bojazen pred nezaželenim odpiranjem skoraj povsem odveč.

Na nasprotni strani aparata (na levi) je velika tipka, ki zastopa GPS modul. Po pritisku nam aparat začne prikazovati lokacijo, in to ne le koordinate, temveč tudi položaj na zemljevidu. Aparat ima naložene natančne zemljevide, ki so po naših krajih, pa tudi na hrvaškem, kjer smo aparat preizkusili v vodi, zelo dobro pokrite (mimogrede, že omenjeni Panasonic FT3 nima zemljevidov, zna le zapisati približen kraj, kjer smo). Naprava sicer ne omogoča vodenja, a velikokrat nam že sam položaj na zemljevidu pomeni dovolj, če je le pravilen. GPS sprejemnik je seveda mogoče tudi izklopiti, kar aparatu prihrani veliko energije in se avtonomija skoraj podvoji. Na voljo je tudi model brez vgrajenih zemljevidov, ki nosi ime AW100s, kljub temu pa ima vgrajen GPS sprejemnik in z njim tako imenovani geo-tagging. Poleg vsega je v aparat vgrajen tudi elektronski kompas, ki je lahko viden vselej, tudi med fotografiranjem, še bolj pa bi koristila kakšna libela, ki je aparat žal ne premore.

Nikon AW100 je robustno in prijetno zasnovan aparat, delo z njim pa bo za vse dosedanje uporabnike Nikonovih aparatov povsem enostavno. Poleg tega je eden prvih odpornežev, ki tehnološko in optično ne delujejo prav nič v zaostanku za svojimi mehkužnimi brati, ki si ne upajo pod kamen in v vodo. Opremljen je s kakovostno optiko z vgrajeno stabilizacijo in odličnim tipalom. Poleg tega zna zajemati video v polni visoki ločljivosti in v primerjavi z nekaterimi starejšimi aparati zaradi tega nima premajhne avtonomije, ter je opremljen z zanimivimi dodatki. S ceno dobrih 300 evrov ni poceni, a je eden izmed najboljših takih žepnih aparatov.

Zgled videa

Video posnetek, ki smo ga naredili s podvodnim Nikonom, si lahko ogledate na naslednji povezavi: www.monitor.si/aw100

 

Nikon Coolpix AW100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-4,8; ostrenje 1 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (125-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 328 EUR.

Za: Šum, kakovosten HD video (razen visokega stiskanja), vgrajen gps s kartografijo in namensko tipko, vgrajen kompas in prikaz trenutne lokacije, odpornost proti udarcem in vodotesnost do globine 10 m, zanesljivo zapiranje pokrova.

Proti: Preobčutljivo zadnje steklo, predrobna tipka za zajemanje videa med delom z rokavicami, nekoliko višja cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji