Objavljeno: 15.6.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Posebna 2010 | Teme: preizkus, foto

Digitalni fotoaparati: nasveti, šola in zanimivi dodatki

Digitalne fotoaparate danes premoremo že skorajda vsi, če ne drugače, pa v mobilnih telefonih. Pa vendar je digitalna fotografija vse kaj več, kot le preprosto "škljocanje". Na naslednjih straneh smo se posvetili izbiri digitalnega fotoaparata, osnovnim fotografskim pojmom, nasvetom za dobro fotografiranje in za konec še zanimivim dodatkom, ki so na voljo malce naprednejšim navdušencem.

Učiti se in še enkrat učiti:

Teorija je, še posebej v digitalnem svetu, morda res nekoliko nezanimiva, vendar pri digitalni fotografiji brez nje ne gre. Če ste količkaj zahteven in vedoželjen uporabnik, se boste namreč hitro srečali s primeri, ko vam le hiter pritisk na sprožilec ne bo več zadostoval. Na naslednjih straneh je na to temo povedanega veliko, za vsakogar nekaj.

Ko boste imeli vse to za seboj, pa se lahko lotite velikega preizkusa, kjer smo preizkusili kar 30 kompaktnih in 16 fotoaparatov DSLR!

Le kaj početi na dopustu... Knjig se človek naveliča, za spanje smo preveč leni, namakanje trnka nas lahko drago stane, od nabijanja tetrisa na prenosnih telefonih nas rade pečejo oči, neprestano prehranjevanje pa nam, poleg negativnih vizualnih posledic, na vročini povzroča še slabost. Nova elektronska igračka je kakor nalašč za nas. Če nas fotografija resneje zanima, pa nam nova pridobitev lahko pomeni še veliko več kot le kanec zabave.

Fotografija dobiva vedno več privržencev. Čeprav se nismo imeli namena podati v digitalno upodabljanje ob pomoči svetlobe, dobimo nekakšen fotoaparat že z nakupom večine prenosnih telefonov. Posnamemo nekaj fotografij, početje nas začne veseliti in že se porodijo želje po boljšem, priročnejšem in zmogljivejšem orodju.

Mnogi sodimo med redne uporabnike digitalnega fotoaparata, a nam kljub temu ne uspe več redno slediti številnim novostim, ki nam jih predstavljajo izdelovalci. Ob želji ali potrebi po novem pomočniku za ohranjanje spominov zato ne vemo natanko, kako in kaj. Ali stari aparat le nadomestiti z novejšim ali prestopiti med naprednejše fotografe? Kaj nam je sploh na voljo? Bomo kos naprednejšim rešitvam ali naj se raje še naprej zanašamo na vgrajeno, vedno pametnejšo avtomatiko? Bodo fotografije z večjimi črnimi DSLRji res boljše?

Veliko so k priljubljenosti digitalne fotografije prispevala tudi socialna spletišča, kjer lahko svoje stvaritve na zelo preprost način delimo s prijatelji. Vsak odziv tipa "všeč mi je" in pohvala fotografije med komentarji nam daje nov zagon, tako kot tudi dobri izdelki drugih ustvarjalcev. Poleg tega nam splet ponuja še javne galerije, kjer povratno informacijo dobivamo od popolnih neznancev. Poznavalcev in amaterjev.

Do boljših in bolj všečnih fotografij nam pomaga tako osnovno teoretično znanje kot tudi nekaj malih zvijač in posebnih prijemov. Poznavanje delovanja in nastavitev omogoči fotografiranje tam, kjer avtomatiki poide sapa. Poseganje po drobnih fotografskih pripomočkih pa nas lahko hitro ponese iz sivega povprečja. Tako kot poznavanje računalniške obdelave, s katero lahko za nameček rešimo še kak neuspel posnetek.

Poletje je polno priložnosti za fotografiranje. Ko se poučimo o osnovah upravljanja z našimi fotografskimi pripomočki, se lahko urimo na kratkih sprehodih, celodnevnih izletih v naravo, obmorskih norčijah, daljših potovanjih in na mnogih prireditvah ter piknikih. Šele po nekaj sto ali celo tisoč posnetkih bomo iz opreme, ki si jo lastimo, iztisnili vsaj približno tisto, kar zmore. Z vsako fotografijo bomo bolj izpopolnili svoj slog, spoznali pa bomo tudi, katera področja nas najbolj pritegnejo. Športna fotografija ponuja povsem druge užitke in zahteve kot popotniška, za fotografiranje portretov pa je zelo priročno, če nam uspe za to navdušiti tudi svoje boljše polovice. Naše potomstvo pa se nad poziranjem tako ali tako nima kaj pritoževati. Če je res sila, poleg fotoaparata vzamemo na teren še pest bombonov in kakšen evro za kepico sladoleda.

Ko pa smo prepričani, da postajamo takšni mojstri, da nas staro orodje omejuje, sledijo novi in novi nakupi. Sveža steklena pridobitev je prevelika za staro torbico, nova pa ima še en predalček prost. In nič nas ne živcira bolj kot zevajoča praznina, ki pa jo je hitro moč zakrpati z novim nakupom. A s takšnim pristopom lahko fotografija postane zelo drag hobi.

Želja po lepših posnetkih pa ne prinese le dodatnih stroškov. Z boljšimi fotografijami se nam ponudijo tudi možnosti zaslužka. Med fotografskimi natečaji so pogosti taki, ki predvsem spodbujajo ustvarjanje ljubiteljskih fotografov, hkrati pa se lahko z DSLRjem, ki nas je veljal približno evrskega tisočaka, večkrat brez težav merimo celo s profesionalnimi fotografi. Preizkusimo se lahko še v spletni prodaji komercialnih fotografij, ki nam z nekaj truda navrže dovolj sredstev za razširitev nabora objektivov. Oprema ni več ovira. Predvsem gre za ustvarjalnost, domiselnost in veselje.

Na naslednjih straneh si lahko preberete, kako se je vse skupaj začelo se na hitro seznanite z razvojem, ki je pripeljal do današnjih zmogljivih fotografskih aparatov, ki so za povrh postali še cenovno dostopni. Razjasniti smo poskušali tudi nekaj pojmov in izrazov, na katere naletimo pri fotografiranju, in opisali nekaj možnosti nastavitev, s katerimi lahko svetlobne razmere obrnete v svoj prid. A nismo se omejili le na fotografske navdušence. K branju vabimo tudi tiste, ki vas fotografija morda še ne zanima tako zelo in bi radi le prišli do napotkov, kaj se trenutno najbolj splača kupiti in kdaj je najbolje pritisniti na sprožilec, da boste s čim manj truda zajeli spodobno fotografijo. Morda pa vas vsebina in zgledi prepričajo tudi v to, da boste nekaj trenutkov namenili sprehodu po nastavitvah vašega digitalca in s tem polepšali svoje spomine.

Več berite v posebni poletni številki revije Monitor, ki vam bo odgovorila na vprašanja kako fotografirati, snemati in izbrati!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji