Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2021

Digitalna Mona Liza

Žetoni NFT so trenutno najbolj vroča stvar v svetu računalništva. Gre za novo vrsto zbirateljstva, ki obrača milijone. Digitalne dobrine je brez izgube kakovosti mogoče kopirati neštetokrat, zato lastništvo doslej ni imelo posebne vrednosti. Če sliko, video, zvok ali praktično karkoli drugega (digitalnega) opremimo z žetonom NFT, se situacija v hipu spremeni. Postanemo lastniki digitalne Mone Lize.

NFT ali Non-Fungible Token si najlažje predstavljamo kot certifikat pristnosti, s kakršnim so v fizični obliki opremljene tudi klasične umetnine. Ko kupimo datoteko na spletni dražbi, nam priloženi žeton zagotavlja, da smo lastniki originala. Res se početje sprva zdi nesmiselno, saj si isto sliko, animacijo ali pesem lahko omisli slehernik z internetom ali računalnikom, a je treba zadevo pogledati z druge strani. Tudi Mono Lizo lahko imamo v vsej svoji lepoti obešeno sredi dnevne sobe, pa si bomo original vseeno z veseljem ogledali, če nas pot zanese v Pariz. Bolj se poglabljamo v svet NFT, bolj nam je jasna norija okoli žetonov čudnega imena. Naslednje vprašanje, ki se nam poraja, je, kako svetu ponuditi izvirnik lastne digitalne stvaritve.

Za izdelavo žetona NFT potrebujemo nekaj kriptovalute, v našem primeru ETH.

Za izdelavo žetona NFT ne potrebujemo naprednega računalniškega znanja niti vedenja o tehničnih podrobnostih omrežij blockchain. Opremljeni z datoteko, ki jo želimo prodati v edinstvenem formatu, na telefon najprej namestimo denarnico za kriptovaluto ethereum. Seveda Ethereum ni edina veriga, ki ponuja žetone NFT, so pa na njej trenutno največje in najbolj obiskane tržnice z unikatno digitalno robo. Začetnikom priporočamo uporabo denarnice Coinbase Wallet, ki jo namestimo z uradne tržnice, lastniki telefonov z Androidom iz prodajalne Google Play Store, uporabniki Applovih naprav pa iz trgovine App Store. Ker bomo za kovanje žetona NFT potrebovali nekaj denarja, ga pretopljenega v valuto ETH prenesemo v mobilno denarnico.

Kriptovalute kupujemo v številnih spletnih menjalnicah. Če jih še nimamo, si omislimo eno izmed njih in naložimo prava denarna sredstva. Večina menjalnic sprejema različne načine plačila. Najudobnejše je vsekakor nakazilo s kreditno kartico, ki pa je največkrat tudi najbolj obdavčeno oziroma so provizije na transakcijo največje. V kitajski menjalnici Binance ponujajo mobilno aplikacijo v preprosti različici Lite, kjer nakup kriptovalute ETH opravimo s srednjim gumbom in z izbiro Buy / Buy crypto with your local currency. S spustnega seznama izberemo ETH, vpišemo želeni znesek ter namero potrdimo z Buy. Na koncu izberemo le še možnost Pay with Card, kjer vpišemo podatke o plačilni kartici. Transakcijo potrdimo z gumbom Confirm.

Kriptovaluto ETH prenesemo v mobilno denarnico Coinbase Wallet.

Opremljeni z digitalnimi kovanci ETH se odpravimo na stran s prenosi. Tja nas odpelje skrajno desni od treh gumbov ob vznožju mobilne aplikacije Binance Lite. Pod razdelkom Assets izberemo ETH in pritisnemo gumb Withdraw, nakar aplikacija od nas zahteva naslov denarnice kriptovalute ETH. Dobimo ga v aplikaciji Coinbase Wallet, če izberemo Receive / Ethereum ETH. Z dotikom na naslov Address ga prenesemo v pomnilnik naprave, se spet prestavimo v Binance Lite in ga prilepimo. Izberemo še želeno omrežje in količino žetonov za prenos. Z gumbom Max v denarnico pošljemo vse razpoložljive kriptovalute ETH. Z gumbom Withdraw sprožimo prenos in ga potrdimo z odgovorom na prejeto elektronsko sporočilo. Čez nekaj časa, dolžina je odvisna od zasedenosti omrežja, se kriptovaluta pojavi v denarnici Coinbase Wallet.

Denarnico Coinbase Wallet povežemo s spletiščem Rarible, ki samodejno ustvari uporabniški račun.

S polno denarnico se odpravimo na eno izmed spletišč, ki prodajajo NFT. Začetnikom za prvi stik z novo tehnologijo svetujemo spletno tržnico Rarible, ki omogoča tako kovanje lastnih NFT kot tudi njihovo prodajo. Prva stvar, ki jo moramo vzpostaviti, je povezava denarnice s spletno stranjo Rarible. Ustrezen gumb za tovrstno početje najdemo v desnem zgornjem kotu spletišča. Po kliku na Connect Wallet se na zaslonu pojavi izbira ponudnikov digitalnih denarnic. Za povezavo z denarnico Coinbase Wallet izberemo istoimenskega ponudnika, nato v aplikaciji denarnice uporabimo ikono takisto v desnem zgornjem kotu in kodo QR s spletišča pokažemo telefonski kameri. Povezava se čez nekaj trenutkov vzpostavi samodejno in na spletišču Rarible imamo ustvarjen uporabniški račun. Tovrstna povezanost se bo v nadaljevanju še večkrat izkazala za nadvse koristno, saj bomo z njo potrjevali nakupe, odjave in sprejemali ponudbe.

Izdelamo lahko unikatni žeton NFT ali takšnega, ki ga bomo prodali večkrat.

NFT lahko postane skorajda sleherna datoteka, na tržnici Rarible uporabniki med drugim prodajajo izdelke v zapisih TXT, JPG, PNG, MP3 in GIF. Če smo izdelali občudovanja vredno animacijo, naredili dobro fotografijo, zapisali odličen recept ali posneli poslušljivo pesem, zapišemo izdelek v eno izmed naštetih oblik in uporabimo gumb Create. Na spletni strani Create collectible, ki se odpre, izberemo opcijo Single ali Multiple. Pri prvi izbiri bomo ustvarili digitalni unikat, pri drugi zaščiten izdelek za večkratno prodajo. Postopek v nadaljevanju je ne glede na izbiro enak.

Proces kovanja potrdimo na mobilnem telefonu.

Na naslednjem zaslonu Create single (ali multiple) collectible pod Upload file najprej izberemo datoteko na lokalnem disku, za katero bi radi skovali žeton NFT. Ko je datoteka naložena, se odločimo za način prodaje. Na voljo nam je dražba Put on sale, kjer potencialni kupci sami postavljajo ceno za ponujeni izdelek, ali Instant sale price, cena, ob kateri bo izdelek samodejno prodan. Datoteki z zmožnostjo Unlock once purchased po želji priložimo še vsebino, ki se odklene šele po uspešnem nakupu. Datoteke so sicer nezaščitene in vsak obiskovalec spletišča si jih lahko ogleda, posluša ter celo kopira. V nadaljevanju izberemo še standard zapisa žetona NFT, določimo ime, opis in provizijo Royalties. Ta sodi med posebnosti NFT-umetnin, saj je z njo ustvarjalec ob vsaki naslednji prodaji udeležen pri dobičku. Nekako tako, kot bi Leonardo da Vinci vsakič, ko so Mono Lizo prodali drugemu lastniku, dobil 10 odstotkov kupnine. Odstotek provizije je poljuben, čeprav spletna stran predlaga razpon od 10 do 30 odstotkov.

Cena kovanja se spreminja odvisno od stanja omrežja.

Po zaključenem vnosu vseh zahtevanih in želenih podatkov z gumbom Create item sprožimo kovanje NFT. Sistem nas samodejno poveže z mobilno denarnico Coinbase Wallet. Ko transakcijo potrdimo, se žeton NFT izdela. Cena kovanja je odvisna od trenutnih razmer na trgu kriptovalut oziroma od stanja Ethereum omrežja. V času pisanja tega članka je bil zahtevani znesek slabih 40 evrov. Ustvarjeni NFT najdemo pod zavihkom My Items, kjer mu lahko spremenimo ceno (Change price), ga odstranimo iz prodaje (Remove from sale) ali ga delimo z drugimi (Share). Na voljo sta tudi možnosti Transfer token in Burn token. S prvo unikatni izdelek prenesemo s tržnice Rarible drugam, za kar potrebujemo naslov ciljnega mesta, ki podpira hrambo NFT, z drugo žeton za vedno uničimo.

Na koncu smo pripravljeni, da s svojo umetnino osvojimo svet. In pri tem nekaj zaslužimo.

Izdelali smo svoj prvi žeton NFT in z njim že snubimo kupce. Srečo lahko poskušamo tudi na drugih tržnicah, morda je katera izmed njih primernejša za naš produkt kot Rarible. Med bolj priljubljenimi so Zora, ki se osredotoča na kakovostno uslugo za ustvarjalce, SuperRare, ki za kakovostno ponudbo skrbi s človeškimi nadzorniki prijavljenih izdelkov, Nifty Gateway, ki je najbolj podobna fizičnim modnim galerijam, ter OpenSea, ena prvih spletnih tržnic, ki poskuša uvesti celo brezplačno kovanje NFT.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji