Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: operacijski sistem

Deveti iOS

Apple bo v kratkem posodobil oba operacijska sistema. Akcija je usklajena z osrednjim ciljem, nadaljnjim približevanjem obeh svetov. Nadgradnji sta deležni sorodnih izboljšav, skrite optimizacije ter enake šminke v podobi spremenjene sistemske pisave. Mobilni iOS 9 bo za nameček dobil še nekaj nenadejanih priboljškov, ki mu bodo skupaj s priljubljeno strojno opremo utrdile položaj na trgu.

Čeprav je posodobitev mobilnega operacijskega sistema običajno lažja naloga od prenavljanja namizja, se namestitev preizkusne različice Applovega iOS 9 izkaže za precej trd oreh. Nujni opravili sta posodobitev Osmice na zadnjo verzijo ter stvaritev varnostne kopije z vsemi pritiklinami. Oboje naredimo s programom iTunes. Nadgradnjo iOS zaženemo s povezano tablico iPad ali telefonom iPhone ter pritisnjeno tipko Alt ob izbiri preverjanja posodobitev. Ta odpre okno raziskovalca, v katerem izberemo ustrezno, s spleta preneseno datoteko s končnico .ipsw. Po ponovnem zagonu se z mobilne naprave izbrišejo vsi uporabniški podatki in aplikacije ter se nanjo namesti povsem svež operacijski sistem z obiljem novosti.

Apple precej pozornosti namenja varčevanju z energijo. Baterije so šibki člen sodobnih telefonov, zato se razvijalci iz Cupertina na vse pretege trudijo podaljšati njihovo dolgoživost s programskimi prijemi. Optimizacija je lepo vidna pri obeh telefonih iPhone 6, še več prihranka električnega toka pa bo prinesel operacijski sistem iOS 9. Majhne izboljšave v vseh kotičkih sistema, ki varčujejo z baterijo, kjer je mogoče, bodo opazno podaljšale čas med polnjenji naprave. V navezi s tipali za zaznavanje svetlobe in bližine bo sistem na primer vedel, ali je telefon na mizo položen z licem navzdol, in ne bo aktiviral zaslona, četudi bo prispelo novo sporočilo. Za nameček bo uporabnikom na voljo nov način delovanja Low Power Mode, ki bo varčevanje popeljal še stopnjo više. V nadvse varčnem načinu bodo omogočene potratne animacije, prejemanje elektronske pošte ter osveževanje v ozadju aktivnih aplikacij.

Zmožnost Slide Over obogati večopravilnost na vsaki mobilni napravi z logotipom ugriznjenega jabolka.

Zmožnost Slide Over obogati večopravilnost na vsaki mobilni napravi z logotipom ugriznjenega jabolka.

Med osrednjimi novostmi, ki jih nadgradnja iOS 9 deli s posodobitvijo OS X El Capitan, je dopingirani iskalnik Spotlight. Gre za navezo starega iskalnika z novimi aktivnimi zmožnostmi, ki omogočajo pomoč pri delu s stiki, z novicami, aplikacijami in drugimi informacijami v povezavi z aktivnimi programi. Pomoč je za zdaj precej okrnjena. V različici iOS 9 beta učenje ne deluje skladno s pričakovanji, kar se kaže v napačnih predvidevanjih uporabnikovih želja. Iskalnik najbolj greši s prikazom novic. Morda se bo zaznavanje posameznikovih želja izboljšala s prihodom aplikacije News, ki bo novice posredovala na način priljubljenega Flipboarda. Dežurna aplikacija za posredovanje vremenskih napovedi, športnih rezultatov, lokacij z zemljevida Maps in še kaj bo do takrat ostala digitalna pomočnica Siri. Ta zna opominjati, ko gre za vsebino aktivne (in podprte) aplikacije, ter poiskati fotografijo glede na čas stvaritve.

Čeprav je veliko novosti v Devetki v prvi vrsti osredotočenih na telefon iPhone, se bodo v Cupertinu s posodobitvijo posvetili tudi tablici iPad. Deležna bo izboljšane večopravilnosti. Po novem bo aplikacije moč uporabljati hkrati. Z desnega roba zaslona s potegom prsta v levo prikličemo seznam podprtih programov, ki jih enostavno dodamo ob bok trenutno aktivni aplikaciji na zaslonu. Aktivnost se imenuje Slide Over in je zgolj približek večopravilnosti, ki jo ponuja iOS 9 lastnikom tablice iPad Air 2. Zadnji iPad bo omogočal pravo hkratno delovanje dveh aplikacij, ki si razdelita tablični zaslon. V pogledu Split View sta oba programa istočasno aktivna, kar ob večprstni podpori hitro uvidimo, vsebino v odprtih oknih pa po želji premikamo v nasprotnih straneh.

Dodatno večopravilnost obogati način slike v sliki (angl. picture in picture ali PIP). Slika v sliki deluje s celozaslonskim video posnetkom. Ob kliku na ikono v spodnjem desnem kotu se predvajana video vsebina skrči in zaplava na površje dogajanja na zaslonu, kar nam omogoča delo z drugimi programi kljub gledanju izbranega videa. Slika je prikazana v treh različnih dimenzijah in jo lahko poljubno prestavljamo po vseh štirih kotih zaslona. Obenem se predvajani posnetek prilagaja aktivnim aplikacijam, po želji pa ga z odlaganjem za rob zaslona začasno odstranimo z delovne površine. Čarovnijo za zdaj omogočata dežurna jabolčna aplikacija za predvajanje gibljivih slik ter spletni brskalnik Safari.

Predvajanje slike v sliki, s katerim gledamo video posnetek ter obenem nemoteno poganjamo druge aplikacije, deluje le z vsebino iz spletnega brskalnika Safari ali Applovega predvajalnika gibljivih slik.

Predvajanje slike v sliki, s katerim gledamo video posnetek ter obenem nemoteno poganjamo druge aplikacije, deluje le z vsebino iz spletnega brskalnika Safari ali Applovega predvajalnika gibljivih slik.

Takisto na iPad vezana je nova tipkovnica, ki omogoča, da jo s hkratnim dotikom dveh prstov uporabljamo kot sledilno ploščico. Premikanje kazalca ter označevanje besedila sta olajšana neodvisno od trenutno aktivne aplikacije na zaslonu. Predrugačena je odzivnost tipk ter dodani prava tipka Shift in orodja za lažje rezanje, kopiranje in lepljenje označene vsebine. Najbolj zapostavljena aplikacija mobilnega sistema iOS bo z deveto iteracijo doživela pravi preporod. Notes bo nalik priljubljenemu Evernotu omogočala sestavljanje seznamov opravil, s slikovnim materialom obogatenih zapiskov, shranjevanje spletnih strani ter lokacij z zemljevida Maps. V beležko zlahka shranimo lastnoročno napisane zapiske različnih barv, s katerimi v oblak spravimo idejo takoj, ko se rodi. Beležnica Notes zapiske hrani v oblačni shrambi iCloud ter jih brezšivno sinhronizira z drugimi jabolčnimi napravami, prijavljenimi v isti uporabniški račun.

Zaznavanje dotika je izboljšano na vseh ravneh sistema. Mobilni operacijski sistem iOS 9 bolje razpozna hkratni dotik več prstov, se hitreje in natančneje odzove ter predvideva uporabnikove akcije. Algoritem za predvidevanje upošteva podatke o hitrosti, pospešku in krivulji posameznikovega giba ter na podlagi izsledkov ugiba, kje se bo naslednjič dotaknil zaslona. Izboljšave pri zaznavanju dotika bodo na površje priplavale ob izbiranju akcije s seznama opravil ali pri risanju. Skupaj z obogatenimi večopravilnimi zmožnostmi natančnejši dotik bržkone napoveduje prihod pričakovane tablice iPad Pro. Oboje nagovarja tudi privržence nasprotnega tabora. Milijoni uporabnikov naprav z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom Android bodo poslej z lažjim srcem presedlali na jabolčni iFon. Apple jih bo pri prehodu vodil za roko s programom Move to iOS. Gre za enostaven in učinkovit prenos stikov, sporočil, elektronske pošte, zgodovine, zaznamkov, fotografij, video posnetkov, pesmi, knjig in celo aplikacij. Apple bo brezplačne aplikacije samodejno nadomestil z ustreznimi zamenjavami, medtem ko bo plačljive uvrstil na seznam želja v programu iTunes.

Izboljšana tipkovnica se s hkratnim dotikom dveh prstov prelevi v navidezno sledilno ploščico, s katero je olajšano premikanje kazalca po zaslonu.

Izboljšana tipkovnica se s hkratnim dotikom dveh prstov prelevi v navidezno sledilno ploščico, s katero je olajšano premikanje kazalca po zaslonu.

Beležka Notes med drugim deluje popolnoma enako kot različica aplikacije, v katero pišemo z roko.

Beležka Notes med drugim deluje popolnoma enako kot različica aplikacije, v katero pišemo z roko.

Svoj trenutek bodo doživeli tudi jabolčni zemljevidi Maps, ki že od leta 2012, ko so bili prvič predstavljeni širši javnosti, zaradi poznega starta, začetnih napak in mnogih pomanjkljivosti zgolj stopicljajo za tekmeci. Pri Applu se zaostanka zavedajo, zato z vsako novo iteracijo dvignejo tempo zasledovanja in razliko zmanjšajo. Deveta različica mobilnega operacijskega sistema iOS bo Zemljevide obogatila s podatki o javnih prevoznih sredstvih. Tovrstno usmerjanje bo spočetka na voljo le v nekaj kitajskih in ameriških mestih ter v Londonu, Berlinu in v Mehiki (Mexico City). Prvi vtisi so odlični, zato komaj čakamo na širšo pokritost. Med drugimi novostmi velja izpostaviti še mobilno plačevanje Apple Pay, ki bo razširilo svoja obzorja na Otok. Britanci bodo z jabolčnimi telefoni kupovali že julija, obenem pa bo Apple aplikacijo Passbook prekrstil v Wallet ter še dodatno začrtal njeno poslanstvo. Kdaj bomo fizične denarnice lahko pustili doma slovenski lastniki telefonov iPhone, ni znano.

iOS 9 (beta)

Operacijski sistem

Prodaja: Apple

Cena: Brezplačno

✓    Varčnost, tipkovnica, večopravilnost.

✗    Manko novosti, ki jih tekmeci ne bi imeli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji