Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Tina Schweighofer | Monitor April 2011 | Teme: android, google, iPhone

Delo v oblakih

Računalništvo v oblaku prodira v naše vsakdanje delo, pogosto ne da bi to sploh opazili. Številne storitve, ki jih uporabljamo, so tipični primer storitev v oblaku, a se uporabniki tega velikokrat sploh ne zavedamo. V spletu lahko najdemo veliko "oblačnih storitev", ki se med seboj razlikujejo, tako po namembnosti in videzu kot tudi po uporabnosti. Izmed teh smo izbrali nekaj najbolj zanimivih in uporabnih ter jih preizkusili.

Kljub temu da se oblačno računalništvo oglašuje kot nov koncept, katerega osrednji namen je znižati stroške podjetjem in organizacijam, segajo njegove osnove precej v preteklost. Prvi bolj razširjeni ponudniki storitev v oblaku so bili ponudniki brezplačnih elektronskih naslovov s spletnimi vmesniki. Google Mail, Microsoftov Live Mail (nekdaj Hotmail) in podobni so bili prvi ponudniki preprostih storitev v oblaku. Tako smo danes priča razcvetu in pravemu razmahu računalništva v oblaku ter s tem povezanih storitev. Njihov nabor možnosti je precej širok, od deljenja datotek do urejanja in hranjenja večpredstavnih vsebin, izdelave varnostnih kopij, celotnih pisarniških paketov ali tudi bolj zabavnih storitev, kot so osebni fitnes organizatorji. Prednost - za razliko od klasičnih programov tistih v oblaku ni treba nameščati v krajevne računalnike.

Med bolj znane sodijo Google Docs, YouTube, DropBox Googlova Picasa ali Adobov Acrobat.com, če jih naštejemo le nekaj. Prav Google je eden izmed vodilnih na področju oblačnega računalništva, saj so njegove storitve skoraj vse vsaj deloma povezane z oblakom. Tudi pričakovani operacijski sistem Chrome OS bo "oblačni" operacijski sistem.

Vendar se ob selitvi programov in posledično podatkov v oblak poraja vprašanje varnosti in zasebnosti. Poglavitna nevarnost je sam ponudnik, ki nadzira in lahko, če ne uporabljamo dodatnih varnostnih ukrepov, pride do naših podatkov, shranjenih v oblaku. Zato se včasih morda velja zamisliti, kaj damo v oblak, in te podatke tako prepustimo na milost ali nemilost ponudnika.

DropBox

DropBox je ena izmed najbolj znanih storitev v oblaku, ki omogoča deljenje in sinhronizacijo datotek in je zaradi svoje preprostosti in brezplačnosti precej priljubljen. Preprost vmesnik namizne (ali mobilne) aplikacije in 2 GB prostora zagotavljata, da je DropBox zelo uporabna storitev v oblaku, ki omogoča shranjevanje in sinhronizacijo podatkov z oblakom. Uporaben je tudi za skupinsko delo, saj omogoča deljenje datotek s poljubnim uporabnikom DropBoxa. Storitev je v osnovi brezplačna, za kar dobimo prostor 2 GB v oblaku. Če želimo ta prostor povečati, je to mogoče proti plačilu. Tako, kot je danes običajno pri storitvah v spletu, se je treba registrirati. DropBox omogoča večanje prostora, ki ga imamo na voljo tudi brez plačila, in to na zanimiv način - če pridobimo novega uporabnika, smo nagrajeni z 250 MB dodatnega prostora.

Delo z DropBoxom

Za to, da lahko DropBox sploh uporabljamo, si je treba namestiti odjemalca, ki je na voljo za Windows, Mac OS X in številne mobilne naprave (iOS in androidne naprave). Po namestitvi je treba določiti krajevni imenik, v katerem shranjujemo datoteke, ki se avtomatsko prenesejo v oblak. Tako lahko zagotovimo, da bodo naše najpomembnejše datoteke na varnem, in hkrati omogočimo sinhronizacijo pomembnih datotek med številnimi računalniki in mobilnimi napravami. Poglavitna slabost storitve je omejenost prostora za hrambo. Prav tako razvijalci DropBoxa obljubljajo možnost dodajanja poljubnih imenikov v oblak šele v prihodnjih različicah. Kljub temu ostaja DropBox ena izmed najbolj vsestransko uporabnih storitev v oblaku.

DropBox

Izdeluje: www.dropbox.com

Cena: Brezplačno.

Za: Preprostost rabe, spletni dostop, brezplačen.

Proti: Vezanost na imenik.

CloudApp

CloudApp je spletna aplikacija, ki mogoča deljenje slik, povezav, glasbe, video posnetkov ali poljubnih datotek v oblaku. Gre za "macovsko" aplikacijo, ki jo poleg spletnega vmesnika dopolnjuje še odjemalec za sistem Mac OS X, ki omogoča nadzor nad datotekami neposredno iz menuja v Mac OS X. Njegova posebnost so tudi vtičniki za kopico priljubljenih programov, kot so iPhoto, iTunes, Aperture, VLC ali najbolj priljubljeni spletni brskalniki, ki omogočajo deljenje zaslonskih posnetkov neposredno iz brskalnika. V pripravi je tudi mobilna različica na naprave IPhone, vendar med pisanjem članka še ta ni bila na voljo. Pri uporabi takoj zaznamo applovski slog uporabe, z veliko možnostmi povleci in spusti in preprosto rabo, saj želi storitev uporabnika čim bolj obvarovati potreb po nastavitvah. Tako lahko začnemo program po namestitvi in vpisu uporabniškega računa uporabljati. Storitev je sicer drugačna od prej omenjenega DropBoxa, saj je poglavitni cilj deljenje večpredstavnih datotek, ki smo jih sami ustvarili.

V opravilno vrstico je treba imeti nameščen program CloudApp.

Prednosti aplikacije so predvsem preprosta raba, h kateri prispeva tudi preprost uporabniški vmesnik. Seveda bodo napredni uporabniki pogrešali naprednejše funkcionalnosti in morda bo kdo pričakoval klasičen program za deljenje datotek, a to CloudApp ni. Sicer pa avtorji verjetno niso imeli v mislih, da bi program konkuriral Dropboxu.

CloudApp

Izdeluje: getcloudapp.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprostost, zanimiv koncept.

Proti: Ni program za deljenje datotek, malo možnosti.

KnowledgeTree

Spletna in namizna aplikacija storitve

Podobno kot DropBox je tudi KnowledgeTree sistem za deljenje datotek, ki pa za razliko od prvega ponuja marsikatero funkcionalnost več. Predstavlja spletni sistem deljenja in upravljanja datotek ter njihovih različic. Storitev je plačljiva, na voljo pa je brezplačna preizkusna različica. Registracija poteka enostavno, po koncu pa na svoj elektronski naslov prejmemo povezavo do prostora v spletu, ki so nam ga dodelili. Pri prijavi si lahko namreč izberemo ime domene, prek katere nato pridemo do naših datotek. Ustvarimo lahko strukturo map in datotek in jo izoblikujemo popolnoma po lastnih željah. Ob nalaganju datotek lahko o njih zapišemo poglavitne značilnosti, prav tako jih lahko uvrstimo v želeno kategorijo. Uporabnik, ki mu dodelimo upraviteljske pravice, lahko dodaja druge uporabnike in ureja njihove dostopne pravice, torej določa, katere dokumente lahko le vidijo in katere tudi spreminjajo. Uporabnike lahko tudi razvrščamo v skupine in nato določamo pravice teh skupin. Storitev omogoča tudi brskanje neposredno prek namiznega raziskovalca, ki si ga lahko prenesemo prek povezave, ki jo najdemo v našem prostoru v spletu. Storitev omogoča tudi spremljanje delovnih tokov, različic datotek, integracijo z Microsoft Office in neposredno pošiljanje datotek po elektronski pošti kar ob pomoči raziskovalca. KnowledgeTree je torej veliko več kot le sistem deljenja datotek, je sistem, namenjen skupinskemu delu. Predstavlja učinkovito zmes programa za upravljanje različic in programa za deljenje in skupno delo na datotekah.

KnowledgeTree

Izdeluje: www.knowledgetree.com

Cena: Plačljivo, možnost brezplačnega preizkusa.

Za: Funkcije, spremljanje različic.

Proti: Cena.

Windows Live

Nadgradnja Windows Messengerja je prerasla v skupino izdelkov Windows Live, ki nam ponujajo v rabo množico storitev. Uporabljamo lahko dobro znano spletno pošto Hotmail, klepetamo prek spletne različice priljubljenega Messengerja, nalagamo pa lahko tudi slike in Officeove dokumente. O spletni pisarni Microsoft Office, ki je povezana s sistemom Windows Live, smo govorili nekoliko prej, tako da se je na tem mestu ne bi več dotikali. Pisarna gostuje znotraj Microsoftovega oblaka SkyDrive,

na katerem dobimo prostor s prijavo v Windows Live. Prijava poteka enostavno, potrebujemo le Hotmailov elektronski naslov in storitve lahko začnemo uporabljati. V uporabo dobimo kar 25 gb prostora, kar je glede na konkurenco resnično veliko. Za kaj vse pa lahko uporabimo Microsoftov oblačni disk? Nanj lahko nalagamo slike, videe ali datoteke, ki jih želimo deliti z drugimi uporabniki. Podobno kot DropBox in KnowledgeTree tudi Windows Live omogoča prenos namiznega raziskovalca, Windows Live Mesh, prek katerega lahko v oblak naložimo želene datoteke in nato pridemo do njih od vsepovsod in vselej. Storitev Live predstavlja skupek številnih orodij, ki jih lahko uporabljamo kar prek spleta, brez prenosa raznih namiznih programov v naš računalnik.

Windows Live

Izdeluje: explore.live.com

Cena: Brezplačno.

Za: Funkcionalnosti, spletni dostop.

Proti: Kompleksnost.

Adrive

Storitev poteka prek spletnega vmesnika.

ADrive je ena izmed številnih storitev za shranjevanje varnostnih kopij ter drugih datotek v oblaku. Na voljo je tako za domačo kot tudi za poslovno rabo. Za domačo rabo bomo brezplačno prejeli 50 gb prostora, vsako nadgradnjo tega pa je treba plačati. Storitev ponuja resnično veliko prostora, saj ga lahko nadgradimo vse do 10 tb. Za uporabo si je treba ustvariti uporabniški račun, nato pa vsa komunikacija z oblakom poteka prek spletnega vmesnika. To nam prihrani prenašanje in nalaganje namizne aplikacije v naš računalnik. Prek vmesnika lahko v oblak nalagamo datoteke ali mape iz našega računalnika, prav tako pa jih lahko iz oblaka prenesemo nazaj v krajevne podatkovne shrambe. Prav pri aplikacijah te vrste moramo biti pozorni na to, katere datoteke nalagamo v oblak, saj je v interesu vsakega izmed nas, da ohrani svojo varnost in zasebnost. Storitev sicer ponuja možnost SSL enkripcije podatkov, vendar ta v osnovni, brezplačni različici ni podprta. Storitev v primerjavi z drugimi ponuja resnično veliko prostora za shranjevanje podatkov, brez plačila vsaj mesečne članarine. Sklepamo, da bi takšna količina prostora morala zadoščati vsem domačim uporabnikom, pa naj bodo še tako zahtevni.

ADrive

Izdeluje: www.adrive.com

Cena: Osnovna različica brezplačna, plačilo dodatnega prostora.

Za: Veliko osnovnega prostora, vse poteka prek spleta.

Proti: Plačljiv za večje zmogljivosti.

Photoshop.com

Uporabniški vmesnik Photoshop.com želi posnemati namizno različico istoimenskega programa.

Znani izdelovalec programske opreme za obdelavo slik, videa in drugih večpredstavnih vsebin in znane programe za datoteke PDF ima širok nabor storitev v oblaku, ki ponujajo podobne, čeprav malo okleščene različice njegovih znanih adutov. Med prvimi bomo predstavili spletišče Photoschop.com, ki, kot pove že ime, opravlja podobno kot istoimenski namizni program. Photoshop.com je celovit paket za obdelavo in upravljanje slik in albumov. Za razliko od večine predstavljenih storitev omenjena ni brezplačna, vendar omogoča testno preizkusno obdobje. Po registraciji je uporabniku na voljo upravljavec slik, ki jih je nato mogoče deliti in urejati. Omogoča standarde načine obdelave slike, kot je vrtenje slik, obrezovanje, spreminjanje barvnih nastavitev, ostrine, odstranjevanje rdečih oči ipd. Uporabniški vmesnik spominja na namizno različico Adobovega programa Photoshop. Spletna različica sicer precej zaostaja za polnokrvno namizno, saj omogoča bolj ali manj možnosti obdelave datotek, kot smo jih vajenih iz drugih namiznih in spletnih programov (enega izmed njih, Google Picaso Web, bomo omenili v nadaljevanju). Pav tako bo marsikoga odvrnilo to, da je storitev plačljiva, marsikatera konkurenčna storitev pa je ob primerljivih možnostih brezplačna. Treba je tudi omeniti, da storitev temelji na Adobovi tehnologiji flash, ki lahko v določenih okoliščinah povzroča težave (mobilne naprave, kot je iPhone).

Photoshop.com

Izdeluje: photoshop.com

Cena: Plačljivo, možnost brezplačnega preizkusnega obdobja.

Za: Spletni urejevalnik slik, celovit pristop.

Proti: Plačljivost, omejene možnosti.

Picasa Web Album

Obdelovanje slik v Picasi Web

Med številnimi Googlovimi oblačnimi storitvami je tudi PicasaWeb. Gre za podobno storitev, kot je Photoshop.com, vendar z nemara daljšo tradicijo. Dopolnjuje jo namizna aplikacija Google Picassa, brezplačen program za urejanje slik. Spletna različica omogoča vse osnovne možnosti, ki jih pričakujemo od urejevalnika slik. Picasa Web sicer deluje v navezi s priljubljeno storitvijo Picnic. Tako je mogoče slike vrteti, obrezovati, spreminjati barvne nastavitve, ostrino ipd. Zanimiva možnost je avtomatska odstranitev rdečih oči, pri kateri mora uporabnik sam določiti, ali je na sliki človek ali morebiti domača žival. Picasa Web vzpodbuja tudi našo ustvarjalnost, saj nam omogoča, da svoje slike oblikujemo kot nalepke ali jim dodajamo različne učinke. Nekatere izmed omenjenih storitev so resda plačljive, večinoma pa so brezplačne. Prvotni namen Picase Web je bil sicer deljenje albumov prek spleta in to tudi trenutna različica odlično opravlja. Slike lahko organiziramo v spletne albume, jim dodamo različne informacije, kot so besedilo ali lokacijski podatki. Prav tako so nam na voljo podatki o sliki, ki jih shrani vsak moderen fotoaparat v EXIF obliki. Ti zajemajo datum, ko je bila slika posneta, in marsikatero bolj tehnično informacijo, kot je čas osvetlitve. Picasa Web te podatke prikaže uporabniku na prijazen način. Google seveda ne bi bil Google, če ne bi tudi v Picaso Web uvrstil zanimivih storitev. Program namreč mogoča avtomatsko prepoznavanje obrazov s slik. Uporabnik preprosto določi, kdo je na sliki, in program nato sam poišče tega človeka na vseh slikah.

Seveda ima tudi Picasa Web pomanjkljivosti, med katere sodi zagotovo namembnost predvsem domačim in manj zahtevanim uporabnikov.

Picasa Web Album

Izdeluje: picasaweb.google.com

Cena: Brezplačno.

Za: Zanimive funkcije, spletni dostop.

Proti: Omejene možnosti.

Acrobat.com

Druga izmed Adobovih spletnih storitev Acrobat.com, ki je, kot daje slutiti že ime, spletna različica urejevalnika PDF. Kljub temu je program še marsikaj več kot samo pretvornik v format PDF. Omogoča upravljanje toka dokumentov, od ustvarjanja teh dokumentov do urejanja, deljenja, pretvarjanja in prenosa. Mogoče je testno preizkušati polno različico, ki omogoča urejanje podprtih dokumentnih formatov (npr. Word). Arobat.com nam tudi olajša deljenje datotek in dostopa na daljavo ter podpira širok nabor formatov, tudi formate Microsoftovega pisarniškega paketa in brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice. Uporabnik svoje dokumente preprosti naloži na strežnik Acrobat.com in jih tam obdeluje, deli ali pretvori v obliko PDF. Prav tako sistem omogoča sledenje sprememb, datotekam pa lahko dodelimo značke, saj to izboljša preglednost. Orodje tudi ni povsem primerljivo z Microsoftovim ali Googlovim pisarniškim paketom, a tudi namen ni povsem enak. Poleg spletne različice je še namizna različica programa, zasnovana na tehnologiji Adobe AIR, in prilagojene različice za pametne telefone iPhone, Adroid in BlackBerry.

Spletna različica Adobovega Acrobata

Če želimo urejati dokument, ga je treba uvoziti v Acrobat.com. Zatem je mogoče osnovno urejanje podobno kot pri Office Web ali Google Docs. Vendar za razliko od slednjih Adobova rešitev ni brezplačna (omogoča sicer testno obdobje rabe). Tako kot od Photoshop.com tudi od Acrobat.com marsikoga odvrne to, da je storitev zasnovana na Adobovi tehnologiji flash.

Acrobat.com

Izdeluje: acrobat.com.

Cena: Plačljivo, možnost brezplačnega preizkusnega obdobja.

Za: Spletni upravljalnik dokumentov, pretvorba v format PDF.

Proti: Plačljivost, omejene možnosti.

Aviary

Spletna nadzorna plošča.

Aviary je storitev, namenjena ustvarjanju in oblikovanju slik, video in avdio posnetkov, dostopna kar prek spleta. Za uporabo se je treba registrirati na spletni strani. Ustvarimo lahko nov račun ali pa se vpišemo s svojim Google, Facebook, Twitter ali Yahoo računom. Po vpisu smo preusmerjeni na nadzorno ploščo, tam pa lahko izbiramo med različnimi možnimi urejevalniki. Storitev je namenjena predvsem oblikovalcem in če povzamemo besede na spletni strani, so jo ustvarili, ker so želeli oblikovanje in ustvarjanje približati prav vsem. Tako tistim, ki se z oblikovanjem šele seznanjajo, ne bo treba kar takoj kupiti drage programske opreme. Za začetnika je lahko stvar nekoliko težavna za uporabo, vendar so poskrbeli za to in ponudili veliko število uporabnih vodnikov, kako uporabljati storitev in v njej ustvarjati. Če si podrobneje ogledamo funkcionalnosti, vidimo, da jih je res veliko. Na nadzorni plošči najdemo urejevalnik slik, video posnetkov, avdio posnetkov, glasbe in barv. Uporabimo lahko tudi program za ustvarjanje glasbe, kjer lahko z dodajanjem ritma in raznih instrumentov z malo talenta naredimo svojo skladbo. V urejevalnike lahko uvozimo svojo datoteko in jo nato uredimo in izboljšamo, lahko pa ustvarimo svojo umetnino tudi popolnoma od začetka. Urejevalniki ne ponujajo vseh funkcij, če jih primerjamo s podobnimi plačljivimi programi, a je za začetnika ali amaterskega navdušenca funkcionalnosti popolnoma dovolj.

Aviary

Izdeluje: www.aviary.com

Cena: Brezplačno.

Za: Veliko urejevalnikov, spletni dostop.

Proti: Omejene funkcije.

TripIt (Trip planer)

Uporabniški vmesnik TripIt je precej poln.

TripIt je storitev v oblaku, ki omogoča načrtovanje poti, od znanih stvari, kot je rezervacija letalskih vozovnic do drugih podrobnosti načrtovanja poti, kot je časovni načrt celotnega potovanja. Orodje omogoča celovito, že skoraj profesionalno načrtovanje potovanja ali izletia ter deljenje z drugimi. Na voljo je tudi plačljiva različica TriptIr Pro, ki omogoča dodatne možnosti, kot je vodenje financ, samodejno opozarjanje, neposredne rezervacije letalskih kart in podobno. TripIt je sicer preprost za uporabo, a zahteva od uporabnik čas, da se privadi njegovega uporabniškega vmesnika. Kot veliko drugih storitev je mogoče povezovanje TripIt računa z brezplačnimi el. naslovi in družabnimi omrežji. Program tudi ponuja številne uporabne aplikacije, ki pridejo prav vsakemu popotniku. Mednje sodijo na primer aplikacije za pomoč pri organizaciji in deljenju načrtov. Kljub temu program daje občutek ameriške naravnosti (to sicer ni nikjer poudarjeno). Prav tako je marsikatera uporabna možnost del plačljive različice. Moteči so tudi namigi o povezovanju z drugimi računi uporabnika (prej omenjeni brezplačni el. računi in družabna omrežja).

TripIt (Trip planer)

Izdeluje: www.tripit.com

Cena: Brezplačna in plačljiva različica.

Za: Zanimiva zamisel.

Proti: Naravnanost na ameriški trg, veliko možnosti le v plačljivi različici.

FitDay

Nekoliko drugačna storitev, ki pa bo kljub temu pritegnila marsikateri pogled. Fitnes program, ki bo prišel prav vsakomur, ki želi popisati dnevne kalorije. Storitev je brezplačna, za uporabo se je treba le registrirati. Ob prijavi je treba vnesti višino in težo človeka, saj na podlagi tega program izračunava kalorije. Storitev deluje na podlagi odštevanja kalorij. Na eni strani zapišemo, koliko kalorij smo čez dan zaužili. Izbiramo lahko med številnimi vrstami hrane in napitkov. Izberemo želenega, zapišemo količino in program za nas izračuna kalorije. Na drugi strani pa zapišemo kalorije, ki smo jih porabili, torej vnesemo dnevne dejavnosti skupaj z njihovim trajanjem in program znova sam poskrbi za izračun. Na izbiro imamo tudi veliko število dejavnosti, med drugimi kot dejavnost priznava tudi pot v službo in nazaj ali prenašanje vrečk od avtomobila do stanovanja. Dnevno razmerje med pridobljenimi in porabljenimi kalorijami nam pregledno prikaže na grafu, iz katerega takoj vidimo, ali se gibamo dovolj, da porabimo pridobljene kalorije. Če kdo uporablja program kot pomoč pri hujšanju, lahko vanj vpisuje tudi mere telesa, izmerjene na določen časovni interval, in tako spremlja svoje (ne)uspešno hujšanje. Vodimo lahko tudi počutje čez dan in pišemo dnevnik. Storitev je na voljo tudi kot aplikacija za Applov iPhone. To nam omogoča, da imamo storitev zmeraj pri roki. Storitev je zanimiva in ponuja veliko možnosti uporabe. Ker si vsi verjetno ne zapisujemo dnevnih kalorij, nam lahko pomaga vsaj pri tem, da nam izračuna, koliko kalorij smo porabili pri včerajšnjem napornem teku.

FitDay

Izdeluje: www.fitday.com

Cena: Brezplačno.

Za: Funkcije, inovativnost.

Proti: Uporabniški vmesnik.

In to še ni vse

Poleg opisanih je še veliko drugih programov, o katerih smo v Monitorju napisali že marsikaj, zato bi jih tule le omenili. Taki oblačni programi so na primer Googlova pisarna in koledar in pa spletna različica Microsoft Officea. Storitve, s katerimi se mnogi srečujemo vsak dan, tistim, ki jih ne, pa močno priporočamo, naj jih preizkusijo.

Številni programi naše delo vse bolj premikajo v oblake, ne da bi se mi tega sploh zavedali. Oblak, kot nova oblika tehnologije, je le še ena izmed storitev, ki poskuša poenostaviti delo. Na voljo je veliko različnih storitev, različnih kategorij, nekatere so boljše, druge slabše. Oceno prepuščamo posameznikom, glede na njihove želje in pričakovanja. Upoštevaje množico storitev v oblaku, lahko vsak najde nekaj takšnih, ki mu bodo delo olajšale ali pa le popestrile.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji