Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2020

Delo od doma: Hitri internet je ključen

Prvo, nad čimer se navdušujem, je dejstvo, da sem ravno pred dobrim mesecem zamenjal ponudnika internetnega priključka. Pri tem je bolj kot sam ponudnik ključno to, da sem s kabelskega priključka s hitrostjo 12/1 Mb/s prešel na optični priključek s hitrostjo 10/10 Mb/s. Tu je res odločilnega pomena ravno hitrost v smeri proti spletu, sploh pri prenosu datotek v službeno omrežje.

Računalnik je celo zmogljivejši od službenega – najbolj ključna sta hitra pogona SSD, zelo dobrodošlih je tudi 16 GB pomnilnika. Ker sta pogona SSD razmeroma majhna, se v veliki meri zanašam tudi na Synologyjev strežnik NAS s štirimi diski, dva pa imam na zalogi. Doma sicer shajam z »le« enim monitorjem (klasičnim 24-palčnim), a sem v zadnjih dneh iz službe privlekel še en star, 19-palčni zaslon, ki je sicer priključen kot drugi monitor na službeni računalnik.

Že po nekaj dneh dela od doma sem hitro prišel do tega, da moram domači računalnik urediti za dvojno delo. Tako sem se (končno) navadil uporabe virtualnih namizij v Windows 10. To je sicer funkcionalnost, ki sem jo v Linuxu redno uporabljal, v Oknih pa je niti nisem potreboval. S kombinacijo tipk Win + Tab pridemo do vmesnika, kjer si lahko na zgornji strani ustvarimo dodatno virtualno namizje, med namizij pa prehajamo s kombinacijo tipk Win + Ctrl + levo (ali desno).

Tako imam na enem zaslonu vse »domače« reči, tudi »domači« brskalnik, na drugem zaslonu pa počiva službeno okolje. Od nekdaj sem pristaš tega, da držim strogo mejo med domačim in službenim življenjem, tudi v digitalni sferi. Tako imam po novem nastavljen tudi ločen brskalnik za prvo in drugo, kar poskrbi za red, hkrati pa tudi olajša delo.

V zadnjem tednu sem nakupil tudi nekaj programske opreme. Prva je bila zbirka Office – ja, tega doma do zdaj enostavno nisem potreboval, za osebno rabo že leta namreč uporabljam Google Docs. Sledil je program Movie Studio (bivši Sony Vegas) za urejanje videa. Že nekaj časa sem sicer razmišljal o nabavi katerega izmed tovrstnih programov, po preizkusu nekaj različnih pa sem pristal na tem.

Te dni me je že nekaj znancev spraševalo, katero strojno opremo za dolgotrajnejše delo od doma priporočam. Med popularnejšimi napravami so spletne kamere in slušalke z vgrajenim mikrofonom, zaradi nabiranja datotek pa tudi zunanji diskovni pogoni. Nekateri si očitno kopičijo zalogo filmov, tako za (še) hujše čase. Hkrati je po pogovorih očitno, da nisem edini, ki si je ta teden omislil licenčno kopijo pisarniške zbirke Office …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji