Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2022

Delo in igre

V laboratorij smo dobili dve zanimivi novi miši največjega prepoznavnega imena na področju računalniške periferije.

Prva, model MX Master 3S, meri na zahtevno poslovno oziroma pisarniško rabo, druga, model G502 X, pa nagovarja igričarje. Miši serije MX Master že dolgo veljajo za ene najboljših med zahtevnimi uporabniki, tudi po pisalni mizi našega urednika se že več let podi predhodnik tokrat preizkušenega modela.

Novi Master 3S je sicer le nekakšen facelift svojega predhodnika. Oblika ostaja praktično enaka. Gre za izredno udobno miš, ki pa je asimetrična, torej primerna le za desničarje. Mere so ostale enake, nova je po uradnih podatkih gram lažja. Še vedno gre za razmeroma težko miš (141 gramov), kar večini njenih uporabnikov odgovarja. Seveda moramo poudariti, da gre tako pri obliki kot pri teži za osebne preference. Nam oblika izredno odgovarja, je pa primernejša za uporabnike s srednje velikimi ali večjimi rokami.

Ohranila je tudi enak razpored tipk: poleg klasičnih dveh tipk je na sredini dobro znan kolešček (več o njem čez trenutek), pod njim pa namenska tipka za preklop načina delovanja koleščka. Ob palcu sta še dve majhni tipki, nad njima pa valjček, uporaben kot sekundarni kolešček (za nadzor glasnosti, zum, drsenje levo/desno itd.). Pod palcem pa je še nekoliko manj opazen del, ki služi kot dodatna tipka (palec potisnemo navzdol na gumo) in lahko deluje tudi v navezi s premiki miške, s čimer imamo dostop še do dodatnih funkcij.

Prva pomembna novost so nova stikala dveh glavnih tipk. Ta so bistveno tišja kot pri predhodniku – Logitech trdi, da gre za 90 odstotkov tišje delovanje. Tudi občutek pri njihovi uporabi je bolj nežen, torej je povratni odziv manj občuten, potrebujejo pa tudi manjšo silo pritiska. Razlika je nekoliko v maniri nizkih tipkovnic na prenosnikih v primerjavi z mehanskimi tipkovnicami – nekaterim bodo bolj odgovarjale prve, drugim pa druge.

Druga pomembna novost je pri glavnem koleščku. Ena izmed glavnih karakteristik mišk serije MX je kolešček z vgrajenim vztrajnikom in možnostjo »neskončnega« vrtenja. To ostaja, s tem da lahko miška enostavno sama preklopi med stopenjskim vrtenjem (torej »ragljo«) in brezstopenjskim (z vztrajnikom). Če pri prvem načinu kolešček počasi vrtimo, čutimo diskretne stopnje, ko ga zavrtimo z nekoliko večjo hitrostjo, pa se prek vgrajenih magnetov povsem sprosti. Kdaj točno naj se to zgodi, lahko nastavimo v programski opremi, še vedno pa lahko načine menjavamo prek namenske tipke pod koleščkom.

Novo je tudi lasersko tipalo Darkfield z dvakrat višjo ločljivostjo (kar v praksi pomeni največjo hitrost) kot pri predhodniku. To naj bi bilo namenjeno uporabnikom z večjim številom monitorjev za hitre premike kazalca z zelo majhnimi premiki zapestja. Nam je ločljivost do nekje 2.000 DPI povsem dovolj hitra, a lahko tudi to poljubno nastavljamo prek programske opreme. Tipalo brez težav deluje tudi na steklenih površinah.

Miška je seveda brezžična, ob njej dobimo Logitechov brezžični vmesnik za priklop na USB, imenovan Bolt, prejšnji vmesniki (Unifying Receiver) niso več podprti (in obratno – novi Bolt ne podpira starejših miši). Novi vmesnik sicer ponudi boljše varnostne standarde od predhodnika ter boljšo odzivnost. Miška podpira tudi klasični bluetooth, povežemo jo lahko s tremi napravami in med njimi preklapljamo prek tipke na spodnji strani ali pa prek Logitechove programske opreme. Priložen je še kabel USB-C za napajanje. Miško lahko nemoteno uporabljamo tudi med napajanjem, vmesnik USB-C je postavljen na sprednji strani, kot pri ožičenih miših. Ni je pa mogoče uporabljati zgolj preko USB, potrebuje brezžično povezavo.

Druga preizkušena miš je igričarska G502 X Plus. Logitechova G502 je serija izredno priljubljenih igričarskih miši, ki se pogosto pojavljajo na seznamih najboljših tovrstnih naprav. Novi modeli X so na voljo v treh oblikah – najcenejši model je ožičen, model G502 X Lightspeed prinaša brezžično povezljivost, G502 X Plus pa k brezžičnosti dodaja še osvetlitev RGB (to je tudi model, ki smo ga preizkusili).

Oblikovanje je nekoliko bolj zadržano kot pri zgoraj opisani MX Master. Še vedno gre za asimetrično miš za desničarje, a z manj dvignjenim hrbtom. Tudi ta nam je zelo dobro sedla v roke, spet pa morda ni najprimernejša za tiste z manjšimi rokami. Lažja je od predhodnega modela G502 Hero, seveda pa so brezžične različice težje od žične (ta tehta 89 gramov, brezžična pa 106).

Razporeditev tipk ne prinaša presenečenj, pohvaliti pa velja tipko pod palcem, ki deluje kot nekakšen prožilec. To pozna tudi predhodnica, a je pri novem modelu nekoliko razpotegnjena nazaj, da jo lažje dosežemo, hkrati potrebuje nekoliko manj sile kot predhodnica. Gre za majhne spremembe, ki pa so res dobrodošle. To tipko lahko tudi obrnemo, torej se zaviha stran od roke, lahko jo celo zamenjamo za bolj klasično. To lahko celo obrnemo in s tem tipko povsem zlijemo z ohišjem, na ta način jo v praksi dejansko odstranimo.

Kolešček podpira tako diskretne stopnje, torej »ragljo«, kot brezstopenjsko vrtenje z vgrajenim vztrajnikom, za preklop je na voljo namenska tipka. Tehnologija za samodejni preklop je trenutno na voljo le v zgoraj opisanem MX Master 3S, a upamo, da kmalu pride tudi v druge Logitechove miši. Na levi in desni je prijetno mehka, rahlo narebrena guma, ki olajša dvigovanje in premikanje miši. Tipalo ponudi hitrost do 25.000, kar je bizarno hitro. Nastavimo lahko različne hitrost in med njimi prehajamo s tipkama na miški. Ponavadi se nastavi še namensko tipko za začasni skok na določeno hitrost (večina uporabnikov, vključno z nami, za to nastavi prej omenjeno tipko pod palcem).

Po našem mnenju je nova Logitechova MX Master 3S najboljša pisarniška miška, kar smo jih kdaj imeli v roki.

Pri brezžičnih modelih je na spodnji strani odprtina, v katero lahko pospravimo brezžični vmesnik Lightspeed. Pri uporabi osvetlitve RGB zdrži vgrajena baterija 37 ur, pri ugasnjeni pa 120 ur delovanja. Miš ima spredaj vmesnik USB-C za napajanje, enako kot MX Master jo lahko uporabljamo tudi med napajanjem, a bo povezava z računalnikom še vedno brezžična (torej je ne moremo uporabljati kot žično miš).

O miškah pri Monitorju sicer redko pišemo, saj gre za zelo osebno izbiro. Nekaterim odgovarjajo večje, drugim manjše, eni cenijo težje, igričarji pogosto lažje. Po našem mnenju pa je nova Logitechova MX Master 3S najboljša pisarniška miška, kar smo jih kdaj imeli v roki. Ponudi izredno udobno rabo in res odlično delovanje prenovljenega koleščka ob tišjem delovanju kot pri predhodnikih. Edina slabost je visoka cena, a predvidevamo, da bi morala taka miš brez težav delovati več let.

Kljub navdušenju nad MX Master 3S pa nas je skoraj bolj prevzel G502 X Plus. Priznamo, da to izhaja iz navade pisca teh vrstic, ki uporablja igričarske miši (konkretno Logitechovo G604 Lightspeed), a kljub temu gre za vrhunsko miško, ki je več kot dostojen naslednik sedanjih G502. Odlično se obnese tipka pri palcu, kakovost izdelave je zelo dobra, pohvalna je tudi razmeroma majhna teža. Moramo pa omeniti, da miši uporabljata dve ločeni programski oprem. Igričarske modele nastavljamo prek Logitechovega programa G Hub, pisarniške pa prek Logi Options+. Oba sicer ponujata bolj ali manj enake možnosti.

Logitech MX Master 3S

računalniška miška

Distribucija: www.eventus.si

Cena: 113 EUR

Za: Kakovost izdelave, udobna oblika, odlično delovanje koleščka, zelo tiha.

Proti: Cena.

 

Logitech G502 X Plus

računalniška miška za igričarje

Distribucija: www.eventus.si

Cena: 90 EUR (žični G502 X), 150 EUR (brezžični G502 X Lightspeed), 170 EUR (brezžični G502 X Plus z RGB)

Za: Videz, udobna oblika, tipka prožilca pod palcem, majhna teža.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji