Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E6500 (8305)

V Dellu so se z negotovimi razmerami na trgu pogumno soočili s korenito prenovitvijo poslovne družine Latitude. Rezultat je ličnejša zunanja podoba in dobra uporabniška izkušnja s prenosniki, ki smo jih v paketu treh tokrat dobili v naše roke. Ni boljšega kot neposredna primerjava.

E6500 je notes s 15,4-palčno diagonalo zaslona in največjo ločljivostjo 1440 × 900 pik. V ozadju bdijo diode LED, kar po eni strani pomeni pripomore k daljši avtonomiji, po drugi pa zaenkrat še podraži celotno napravo. Pohvalno je, da so ostali pri enostavnem oblikovanju. Prenosnik krasi preprosta, a odporna magnezijeva zlitina s črno brušeno površino, ki preprosto ne trpi prstnih odtisov. Glede na kakovost izdelave bi si želeli še nekoliko trdneje vpeto tipkovnico, ki zlasti okoli krmilne paličice pusti zgolj povprečen, nekako nestabilen občutek.

Vgrajena strojna oprema je dovolj dobra za doseganje točk v zgornji polovici zmogljivostne lestvice. Intelov mlinček P8600 deluje pri 2,4 GHz, podpirata ga 2 GB RAMa, Nvidia Quadro NVS 160M z 256 MB pomnilnika pa skrbi za grafično podporo. Kljub temu se lahko nadejate vsaj treh ur in pol običajne uporabe brez napajalnika, z varčnejšim načinom pa lahko prištejete še nekaj deset dodatnih minut.

Še bolj smo bili zadovoljni s priključki. Štirje vmesniki USB, od katerih je eden kombiniran z eSata, drugi pa ima vlogo PowerShare (napajanje zunanjih naprav tudi ob ugasnjenem prenosniku), se dopolnjujejo s firewire in pa drugimi bolj običajnimi vmesniki. Zanimiva se nam zdi odločitev za DisplayPort, ki ga lahko razumemo kot odprto, zmogljivejšo različico HDMI, po drugi strani pa lahko pomeni težavo pri združevanju s starejšimi napravami. Lahko si seveda omislimo pretvornik, vendar bo v tem primeru trpel podatkovni tok po zmanjšani pasovni širini.

Ne smemo pozabiti poudariti, da ob nakupu ne dobite zgolj dobrega prenosnika, temveč tudi ves nabor vzporednih storitev. Pri tem imamo v mislih npr. tri spodobna leta garancije, v okviru katere lahko Dellovi pooblaščeni tehniki poskrbijo za morebitno okvaro že naslednji delovni dan po sporočeni napaki (in to na lokaciji kupca) ali pa 24-urno tehnično podporo in še in še. Če potrebujete zanesljivost, jo boste tudi dobili.

Dell Latitude E6500 (8305)

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 128.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 127.

Trajanje delovanja: 3 ure 37 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 7.

Mere: 35,8 × 25,7 × 3,3 cm, 2,3 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P8600, 2,4 GHz, 2048 MB RAM, 250 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1699 EUR.

Prodaja: D-1, www.d-1.si.

Za: Opremljenost, garancija.

Proti: Tipkovnica, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji