Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E6400 (8576)

Verjamemo, da nam te izpeljanke modela E6400 na zunaj ni treba posebej predstavljati, saj imata z že opisanim prenosnikom enake oznake po merah in ohišje enake kakovosti . Razlikuje ju predvsem zmožnost mobilnosti. To je tisto gonilo, ki je vodilo Dellove inženirje, da jih pri snovanju ni zanimala niti visoka končna cena.

Glede na to, da so vgradili procesor, naravnan na nekoliko nižji frekvenci, hkrati pa so se odpovedali namenski grafični kartici (oz. so uporabili Intelovo integrirano rešitev), bi pravzaprav pričakovali nižjo ceno. A že naslednji pogled na zgradbo postavlja stvari na svoje mesto. Samsung je namreč prispeval disk SSD, ki je dovolj prostoren za varno shrambo 128 GB vaših podatkov. V nadaljnji želji po daljšanju avtonomije so se odpovedali osvetlitvi tipkovnice, vgradili tipalo za zaznavanje svetlobnih razmer (Ambient Sensor) in zmogljivejši, 9-celični akumulator.

Redkokdaj se zgodi, da prenosnik brez težav zdrži prek 6 ur brez ožičenega napajanja, tokrat smo izmerili prav to. Če uporabite še priloženi akumulator v obliki priklopne postaje, vas ne bo prizadel niti morebiten izpad elektrike, pa četudi bo trajal skoraj dva delovna dneva (namerili smo kar 14 ur in pol!). Kljub temu ga ne boste popolnoma srečni prenašali naokoli, saj se s tovrstnimi dodatki seveda "primerno" poveča tudi teža. Podobno kot pri različici E6400 brez diska SSD je tudi tukaj nabor strojne opreme dovolj dober, da se je prenosnik na naših preizkusih zmogljivosti prebil do nadpovprečnih rezultatov v razredu dražjih prenosnikov.

Kot se spodobi za tako mobilno napravo, je zelo dobro opremljena z vmesniki. Ima namreč vse tiste, ki smo jih omenili že pri prejšnji izpeljanki. Z vgrajeno tehnologijo Wi-Fi Catcher boste npr. pridobili vsi tisti, ki ste do zdaj prižigali prenosnik samo zato, da bi preverili razpoložljivost kakšnega brezžičnega omrežja. Zdaj je to mogoče tudi ob ugasnjeni napravi - zadostuje zgolj pritisk na drsnik ob robu prenosnika.

Ni kaj, spet premišljeno narejen notesnik, pri katerem poleg splošnega dobrega vtisa izstopa predvsem dolga doba delovanja brez vnovičnega napajanja. Komur je ravno to življenjskega pomena, mu najbrž ne bo težko odšteti približno dva tisočaka, kolikor ocenjujejo vrednost prenosnika. Vsem drugim pa se bodo še naprej cedile sline.

Dell Latitude E6400 (8576)

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 137.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 127.

Trajanje delovanja: 6 ur 29 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 8.

Mere: 33,5 × 23,8 × 3,1 cm, 1,9 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P8400, 2,3 GHz, 2048 MB RAM, 128 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1990 EUR.

Prodaja: D-1, www.d-1.si.

Za: Disk SSD, opremljenost, garancija, trajanje delovanja, dodaten akumulator.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji