Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Marec 2009

Debelinko

Flash pomnilniki so do nedavna doživljali nepredstavljiv napredek. Velikost pomnilnikov USB ali ključkov se vsakih nekaj mesecev podvoji, hitrosti branja in pisanja se držijo na samem robu zmogljivosti standarda USB 2.0, vse skupaj pa je zapakirano v "žepu prijazno" obliko.

Preizkušeni Patriotov Magnum ni v tem pogledu nobena izjema. Od drugih izdelkov, v pravi poplavi različnih pomnilnikov USB, pa izstopa v vsaj treh pogledih: "požre" lahko kar 64 GB podatkov, ponaša se z 210-kratno hitrostjo prenosa (saj veste, "krati", ki kažejo pohitritive v primerjavi z 20 let starimi CD-ROMi hitrosti 1x) in je s širino 2,7 cm pravi "debelinko". Prav zato je podaljšek USB, ki ga Patriot prilaga v embalažo, še kako praktičen dodatek. Še to - podpora tehnologiji Vista ReadyBoost je pri novejših pomnilnikih USB praktično že standard.

Hitrost dela z datotekami

Zanimiv je v toliko, ker se 64 GB izkaže za ravno takšno velikost, kot jo najdemo v vstopnih modelih diskov SSD. Pomembno vlogo pri izdelku take zmogljivosti pa ima seveda hitrost prenosa. Pomnilnik torej predvsem ni namenjen pisarniški rabi, torej shranjevanju preglednic in tekstovnih datotek, temveč hrambi slik, glasbenih in video datotek, izdelavi varnostne kopije vseh pomembnih podatkov v računalniku ipd. In morda nadgradnji pomnilnika (ReadyBoost). Pri povprečnem izmerjenem branju okrog 33 MB/s in pisanju med 15 in 20 MB/s je tako početje ravno na robu sprejemljivosti, saj bi polnjenje celotnega ključa kljub vsemu trajalo krepko čez 9 ur!

Glavni dvom pri nakupu tega izdelka trenutno vzbuja precej zasoljena cena. Tako si lahko za bistveno manj denarja omislimo 2,5-palčni zunanji disk velikosti 500 GB, ki se v malce večjem žepu lahko počuti prav tako domače. Najverjetneje pa bo že čez nekaj mesecev tudi ta dilema povsem odveč.

Patriot X-porter Magnum 64GB

Kaj: USB 2.0 flash pomnilnik/ključ.

Izdeluje: www.patriotmem.com.

Prodaja: Izid, www.izishop.net.

Cena: 171 EUR.

Za: Velika zmogljivost, hitrost prenosa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji