Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2020

Damin gambit

Odlična televizijska nadaljevanka na najbolj priljubljeni pretočni storitvi planeta je osrednji krivec za povečano zanimanje, ki ga je v zadnjem času deležna kraljevska igra šah. Kravžljanje možgančkov, ki se ga zlahka loti tako staro kot mlado, je najbolj prijetno v družbi naslednjih aplikacij za telefone iPhone in tablice iPad.

Program z 12 naslovi svetovnega prvaka v šahu, ki ga je leta 1993 izdelal nemški programer Stefan Meyer-Kahlen, je tudi v svetu mobilnih naprav z operacijskim sistemom iOS zanesljiva izbira tako za začetnika kot (vele)mojstra. Shredder Chess ima prilagodljivo težavnostno stopnjo, ki jo po želji nastavimo ročno ali pustimo, da jo program sčasoma »ustroji« glede na naše sposobnosti. Na najvišji nas Shredder imenu primerno razcefra na koščke, medtem ko nas na nižjih pusti precej bolj človeško dihati. Za piljenje šahovskih vrlin je med drugim na voljo več kot tisoč ugank.

Šah je družabna zadeva, kar najbolje izkoristi aplikacija Chess –Play & Learn, ki nas poveže z s sorodnimi navdušenci nad kraljevsko igro. Gre za podaljšano mobilno roko spletišča Chess.com, ki premore igralce iz praktično vseh kotičkov sveta. Brezplačna različica programa zadostuje, medtem ko plačljiva izkušnjo nadgradi z domiselnimi izzivi, učnimi lekcijami in razlagami.

Leta 1990 rojeni Norvežan Magnus Carlsen je pri 13 letih postal velemojster, devet let kasneje pa svetovni prvak, kar je še danes. Aplikacija Play Magnus uporablja pogon, ki ga je Norvežan pomagal ustvariti sam. Kdor ga premaga, ima možnost, da se na skrivni lokaciji v živo pomeri s svetovnim prvakom. Med boljšimi zmožnostmi programa je nastavitev Magnusovih let. Vendar, pozor, ker se je pri desetih prvič potegoval za vstop med mednarodne mojstre šahovske igre, bo tudi mladi Magnus vse prej kot mala malica.

Brezplačna šahovska ura spletišča Chess.com je nepogrešljiv pripomoček za nadobudne šahiste, ki igrajo pravo igro brez fizičnega merilnika časa. Preprosta aplikacija Chess Clock je priročna in uporabna s številnimi nastavitvami, ki omogočajo raznovrstne oblike igre.

Danes, ko imajo otroci na voljo nebroj možnosti za preganjanje dolgčasa, je šah pri mlajših na nezavidljivem mestu. Da bi jih odvrnili od družabnih omrežij, računalniških iger, video posnetkov in drugih danes bolj priljubljenih oblik zabave, se trudi program Chess for Kids. Risani junaki otroke naučijo pravil in jim pomagajo izboljšati igro. Za to poskrbijo z ugankami, video razlago in otrokom prijaznimi računalniškimi nasprotniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji