Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2010

Da bo računalnik dolgo živel in mu/nam bo dobro na Zemlji

Z novim koledarskim letom spet uvajamo rubriko Nasveti, v kateri vam bomo postregli z majhnimi, a nadvse uporabnimi namigi, kako iz računalnika, bolje rečeno v njem nameščene programske opreme, izvleči še kanček več zmogljivosti in funkcionalnosti. Verjamemo, da tudi vas računalniški čevlji občasno zažulijo, zato nam svoja vprašanja in na prvi pogled nerešljive uganke zastavite na elektronski naslov urednistvo@monitor.si.

Rubrika nasveti bo postregla z različnimi namigi in triki s področja programske opreme, operacijskih sistemov in spleta. Brez dlake na jeziku (mikrofonu/tipkovnici ...) se lahko dotaknemo tudi rešitev spletne telefonije, video obdelave, dela z najrazličnejšimi dokumenti itd.

Zagospodarimo z Googlom

Brskalnik Google uporablja velika večina spletnih deskarjev, predvsem za iskanje takih in drugačnih izdelkov, storitev, rešitev ... skratka, informacij. Toda z nekaj preprostimi znanji, ki si jih je skoraj otročje lahko zapomniti, lahko iz enega najzmogljivejših spletnih iskalnikov izvlečemo še precej boljše (beri: natančnejše) zadetke. Preizkusite naslednje možnosti:

" " natančen izraz

Z uporabo narekovajev in besedila med njimi bomo Googlu zapovedali, naj poišče prav in zgolj to besedno zvezo ali stavek. Če, denimo, v iskalnik vpišemo "depreciacija tečaja evra", nam bo iskalnik postregel z zadeki, ki vsebujejo te izraze.

izključene besede

  • Uporaba znaka - skupaj z drugo besedo bo Googlu naložila iskanje zadetkov, povezanih s prvo besedo, vendar bodo iz prikaza izključeni zadetki druge besede. Primer: vnos Janez -Kranjski nam bo prikazal vse z Janezom(i) povezane teme, le vsebine Janeza Kranjskega nam bo zamižal.
  • ~ podobne besede

    Uporaba znaka ~ pred posamezno besedo bo Googlu ukazala iskanje zadetkov z želeno besedo in njenimi sinonimi. Primer: vnos ~mobilni telefon nam bo postregel z informacijami o mobilnih telefonih, kaj hitro pa bodo prišli vmes še operaterji in druga sorodna ponudba.

    uporaba besede OR

    Angleška beseda OR pomeni ALI. Zdaj že vemo, da uporaba dodatka OR iskalniku omogoči iskanje po dveh ali več različnih vsebinah. Poglejmo zgled: želimo si na dopust, pa nas zanima več destinacij. V iskalnik vpišemo počitnice Tunizija OR Egipt in Google nam bo postregel z informacijami, ki zadevajo naši ciljani počitniški destinaciji.

    ... za iskanje numeričnih vrednosti

    Uporaba treh pikic skupaj z letnicami pri Googlu sproži iskanje informacij znotraj določenega časovnega obdobja. Če nas, denimo, zanima, kaj se je dogajalo v Tokiu med letoma 1970 in 1980, bomo v iskalnik preprosto vpisali Tokio 1970...1980 in dolgo prebirali zadetke.

    Stran z oglasi!

    Spletne strani zvečine živijo od oglaševanja. Žal pri tem početju večkrat ne izbirajo sredstev in uporabniku s preveliko količino (pa tudi velikostjo) oglasov močno pokvarijo samo uporabniško izkušnjo. Zato si bomo ogledali, kako oglase ukrotimo v različnih brskalnikih. Nekateri med njimi blokiranje oglasov ponujajo že med "serijskimi možnostmi", spet drugi za to početje potrebujejo namestitev posameznega (najpogosteje brezplačnega) dodatka ali razširitve.

    Internet Explorer 8

    V brskalnik IE 8 je vgrajen poseben način delovanja, imenovan InPrivate browsing. Ta način ne shranjuje podatkov o naših brskalnih sejah (piškotkov, datotek ...), obenem pa tudi ne prikazuje določenih vsebin (orodne vrstice, dodatki ipd.). Zanimiva možnost je predvsem InPrivate Filtering, ki jo vklopimo v zavihku Safety (ali še hitreje z bližnjico kombinacije tipk Ctrl+Shift+F).

    Brskalnik nas bo nato pozval k izbiri stopnje filtriranja (samodejna ali ročna), kjer lahko izberemo, katere spletne strani ali zgolj njihove vsebine bomo blokirali ali dovolili. Brskalnik sam je učljiv, zato bo ščasoma blokiranje oglasov še izboljšal, uporabnikom, ki bi radi kar takoj "odrezali" oglaševalsko "nesnago", pa svetujemo iskanje vsebin "AdBlock XML for IE 8", kjer bomo med zadetki našli že pripravljene sezname največjih "oglaševalcev". S preprostim uvozom takega seznama bomo kaj hitro odpravili okoli 90 % spletnih oglasov.
    #XMLseznami.png#

    Če bi želeli, da se IE 8 zažene s filtriranjem ob vsakem zagonu brskalnika, moramo malce popraviti vnos v sistemskem registru. Z menuju start tako poženemo "regedit" in se v urejevalniku registra prebijemo do mesta HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Safety\PrivacIE. V desnem delu vmesnika ustvarimo novo vrednost DWORD, ki jo poimenujemo StartMode in ji vpišemo vrednost 1.

    Mozilla Firefox

    Blokiranje oglasov v brskalniku Mozilla Firefox zahteva prenos dodatkov. Eden boljših je vsekakor Adblock Plus, ki ga najdemo na uradnem seznamu dodatkov in razširitev brskalnika. Preprosto ga namestimo in z nekaj privzetih seznamov izberemo enega ali več seznamov, na katere se želimo "naročiti". Tako bo naš brskalnik redno prejemal sveže sezname spletnih oglasov in jih blokiral.

    Ob namestitvi omenjenega dodatka se bo v brskalnik integrirala tudi funkcionalnost ročnega blokiranja nezaželenih vsebin. Ob prehodu z miško čez fotografije ali spletne oglase se bo tako pod označeno vsebino prikazalo prozorno polje z napisom Block this item. Klik tega polja nam bo odprl menu, na katerem bomo izbrali med številnimi možnostmi blokiranja (samo dotičnega oglasa, spletnega mesta ali celotne domene).

    Google Chrome in Opera

    Za brskalnika Google Chrome in Opera je prav tako na voljo več razširitev, ki omogočajo blokiranje spletnih oglasov in drugih vsebin. Velika večina uporabnikov po svojih izkušnjah priporoča uporabo dodatka AdSweep, ki je brezplačno na voljo na spletnem naslovu www.adsweep.org. Vse, kar morate storiti, je to, da sledite navodilom za namestitev in po nekaj klikih bodo nadležni spletni oglasi preteklost. Mimogrede, omenjeni dodatek je na voljo tudi za brskalnik Mozilla Firefox.

    Defragmentirajte disk(e)

    Razdrobljenosti podatkov na disku pravimo strokovno fragmentacija, postopku njihovega urejanja pa defragmentacija. Okenski operacijski sistemi imajo orodje za defragmentacijo že vgrajeno, sliši pa na ime Disk defragmenter. Če ga pri iskanju po menujih ne najdete, poskusite poiskati datoteko defrag in jo poženite. Program za defragmentacijo diska bo najprej opravil analizo prostora na disku in vam predlagal najboljše dejanje.

    Defragmentacija namreč poskrbi, da se pogosteje uporabljane datoteke premaknejo bolj na začetek diska in lahko operacijski sistem do njih dostopa hitreje. Ker pri velikosti sodobnih diskov lahko postopek defragmentacije poteka tudi več ur, vam priporočamo uporabo čarovnika, s katerim preprosto nastavite, da se defragmentacija diska požene takrat, ko vas ne bo za računalnikom (denimo ponoči).

    Zahtevnejši uporabniki, ki se ne zadovoljijo zgolj s programom za defragmentacijo, ki je vgrajen v operacijske sisteme Microsoft Windows, lahko posežejo tudi po brezplačni rešitvi Smart Defrag (www.iobit.com/iobitsmartdefrag.html). Ta deluje na vseh novejših OS, premore pa tudi funkcijo sprotnega defragmentiranja - torej ko z računalnikom ne izvajate opravil, ki bi zahtevale uporabo diska, bo program samodejno zagnal (in po potrebi začasno prekinil) defragmentacijo.

    Znebimo se nesnage

    Daljše delo z računalnikom navadno privede do tega, da imamo na našem mlinčku nameščeno vrsto bolj ali manj uporabnih programov, preizkusnih programov, ki jim je rok uporabe že pretekel, ter aplikacije, za katere še nikoli nismo slišali, saj nam jih je "podtaknil" kakšen pretkan namestitveni program, pri katerem smo med procesom preveč hiteli in vneto pritiskali "Da" in "Naprej", da bi čim prej videli, kaj nova programska pridobitev ponuja.

    Kako se torej znebiti programov, ki jih ne potrebujemo? Več načinov je, vsaj tri pa vam bomo predstavili v nadaljevanju. Prvi, najbolj očiten in najpreprostejši način odstranitve programov, ki jih ne potrebujemo, je sprehod na menu Nadzorne plošče, na katerem je postavka Dodaj/Odstrani. Do tega mesta se lahko prebijemo tudi z neposrednim zagonom datoteke appwiz.cpl - denimo uporabimo kombinacijo Windows tipke in črke R, nato pa se nam po vnosu appwiz.cpl in potrditvi odpre seznam nameščenih programov. Njihove namestitve lahko bodisi popravimo bodisi programe odstranimo. Čeprav je opisana metoda najpreprostejša, saj neželene programe izberemo s seznama in kliknemo Odstrani, pa ni najbolj temeljita. Tudi po odstranitvi bo večina programov še vedno pustila kakšne datotečne sledi na disku in vnose v registru.

    Zato lahko posežemo še po malce bolje učinkoviti in precej hitrejši metodi, ki jo ponuja brezplačni program PC Decrapifier (www.pcdecrapifier.com). Ta mali programček je predvsem specialist za odstranjevanje preizkusnih programov in njihovih "oglasnih" priveskov. Svetujemo vam (pa program sam tudi), da pred vsakim korenitim posegom naredite podatkovno sliko, saj boste ob morebitnem nepravilnem obnašanju računalnika podatke tako lahko obnovili na svoje mesto. Ker je pri odstranjevanju nesnage zelo temeljit, utegne razburiti tudi protivirusni program (ako ga imate nameščenega), vendar ta opozorila lahko mirno prezrete.

    Ena najboljših rešitev za odstranjevanje programov pa je uporaba programa Revo Uninstaller (www.revouninstaller.com), saj naj bi veljal za najtemeljitejšega. Tudi omenjeni program je v svoji osnovni različici brezplačen, a je žal ta na voljo le za 32-bitne operacijske sisteme. Program je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, saj ponuja različne metode odstranjevanja programov - od relativno preprostih do naprednih, kjer prikaže posamezne datotečne sledi in vnose v registru, ki jih predlaga za brisanje. K sreči že samodejni zmerni način (priporočamo izbiro možnosti Moderate) delovanja deluje zelo dobro, za najbolj trdovratne programske kode pa posezite po naprednih možnostih (Advanced).

    Poštarske zvijače

    Med odjemalci elektronske pošte je v zadnjih nekaj letih Mozilla Thunderbird pridobil precej privržencev, čeprav še zdaleč ne toliko kot njegov "brat", brskalnik Firefox. Lepota Mozilla Thunderbirda je ta, da gre za odprtokoden program, programerji pa zato uporabnikom omogočajo več svobode kot običajno. Igranje z vrsto nastavitev omogoča t. i. Config Editor, do katerega se prebijemo v ukazni vrstici prek menuja Tools (Orodja) - Options (Možnosti) na zavihku Advanced (Napredno). Pred nami se prikaže dolg seznam funkcij, ki jim lahko spreminjamo različne vrednosti.

    Preverjanje več IMAP računov za novo e-pošto

    Thunderbirdu lahko naložimo, da že ob zagonu programa preveri vse poštne račune za novo pošto. V Config Editorju preprosto poiščemo vnos mail.check_all_imap_folders_for_new in njegovo vrednost spremenimo v true.

    Ne prikaži okna pošiljanja pošte

    Nekatere uporabnike moti okno aktivnosti pošiljanja pošte (še posebej, če imajo počasnejšo povezavo in velike priponke). Brez težav ga lahko onemogočimo. V Config Editorju preprosto poiščemo vnos mailnews.show_send_progress in njegovo vrednost spremenimo v false.

    Zaščita e-pošte z geslom (zgolj za IMAP)

    Ob vklopu zaščite z geslom bo Thunderbird prikazoval prazne mape, vse dokler uporabnik ne bo vnesel ustreznega gesla. Tako lahko preprečimo, da bi nepooblaščeni uporabniki (beri: drugi družinski člani ali sodelavci) na računalniku preverjali našo pošto. V Config Editorju zato poiščemo vnos mail.password_protect_local_cache in njegovo vrednost spremenimo v true.

    Božja okna

    Da programerji v svoje izdelke včasih vgradijo kakšno presenečenje, je že dolgo znano. Ne nazadnje so nas tega naučili že pri Microsoftu, kjer so v preteklosti uporabnikom po kapljicah odmerjali ta presenečenja. Leto 2010 so tako otvorili s t. i. božjim načinom (v originalu poimenovanem God Mode), ki deluje v Windows 7 in Windows Vista (slednje le v 32-bitni različici). Presenečenje se je med uporabniki hitro razširilo predvsem po zaslugi posrečenega imena. Za kaj pravzaprav gre? Uporabnik lahko z vnosom posebne kombinacije ob ustvarjanju nove mape ustvari ta božji način, ki odpre namensko okno, v katerem so na enem mestu zbrane vse pomembne nastavitve delovanja operacijskega sistema. Gre pravzaprav za odličen povzetek možnosti, ki jih ponuja Nadzorna plošča, le da se moramo v njej prebijati čez vrsto oken, tu pa so posamezne možnosti zbrane na enem mestu. Seveda jih je moč tudi spreminjati, le s koraki ne pretiravajte, saj vam kakšne spremembe morebiti ne bodo všeč.

    Aha, da ne pozabimo - igranje okenskega boga si omogočite z izdelavo mape z imenom GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.

    Pa še droben namig - ime GodMode lahko poljubno zamenjate, le druge številke in znake pustite pri miru.

    Lahko pa se poigrate še s kopico bolj osredotočenih "božjih bližnjic":

    {00C6D95F-329C-409a-81D7-C46C66EA7F33}
    {0142e4d0-fb7a-11dc-ba4a-000ffe7ab428}
    {025A5937-A6BE-4686-A844-36FE4BEC8B6D}
    {05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}
    {1206F5F1-0569-412C-8FEC-3204630DFB70}
    {15eae92e-f17a-4431-9f28-805e482dafd4}
    {17cd9488-1228-4b2f-88ce-4298e93e0966}
    {1D2680C9-0E2A-469d-B787-065558BC7D43}
    {1FA9085F-25A2-489B-85D4-86326EEDCD87}
    {208D2C60-3AEA-1069-A2D7-08002B30309D}
    {20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}
    {2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}
    {241D7C96-F8BF-4F85-B01F-E2B043341A4B}
    {4026492F-2F69-46B8-B9BF-5654FC07E423}
    {62D8ED13-C9D0-4CE8-A914-47DD628FB1B0}
    {78F3955E-3B90-4184-BD14-5397C15F1EFC}

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji