Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor September 2011

Cunami tudi v evrih

Ogledali smo si gibanje povprečnih mesečnih cen nekaterih izdelkov. Za vzorec smo vzeli zgornjo petino najbolj priljubljenih izdelkov v posamezni kategoriji, in sicer v sodelovanju s spletnim iskalnikom Ceneje.si.

Mini prenosniki

Mini prenosniki so dober zgled izdelka, za katerega se izplača pogledati tudi na koledar, preden se odpravimo v trgovino. Razlika med najvišjo in najnižjo ceno je namreč otipljivih 75 evrov. Ker je takih prenosnikov veliko, en sam zelo poceni računalnik na padec cene ne more močneje vplivati.

Fotoaparati SLR

Povsem drugače je pri zrcalno-refleksnih fotoaparatih. Izdelkov je malo in že prihod ene samega aparata višjega razreda povzroči skok cenovnega povprečja. A v to v našem primeru ni pravi vzrok za pomladni odboj cen: SLRji namreč na trg prihajajo jeseni, v času sejmov, zato ni dvoma, da je dvig cen povzročil japonski cunami. Številne ključne dele teh fotoaparatov namreč izdelujejo samo na Japonskem.

Televizorji LCD, 40-50 palcev

Televizorji imajo za Slovenijo značilno sezonsko cenovno krivuljo. Takoj po novem letu se še čuti cenovni vpliv razprodaj, nato se cene nekoliko vzpnejo, proti poletju pa začno spet nižati. Pri televizorjih so sicer bolj zanimiva parna leta, ko so na sporedu nogometna prvenstva.

Cestne naprave GPS

Daleč najbolj umirjeno krivuljo imajo GPSi, in sicer najverjetneje po zaslugi letošnjega pičlega pritoka novih izdelkov na naš trg. V pol leta se je povprečna cena znižala za 50 evrov, to pa lahko pomeni le preddopustno privabljanje kupcev z znižanjem cen, zlasti ker so prodajo namenskih naprav začeli odjedati pametni telefoni.

Vir: www.ceneje.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji