Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Matic Gselman | Monitor November 2023

Čudno čudna žival

Projektorji zadnja leta silijo v prenosnost. To, da s sabo nosimo manjšo in lažjo škatlo, če želimo nekje nekaj prikazati, je pravzaprav njihova največja prednost pred takimi ali drugačnimi zasloni. Bela stena ali zasilno platno se vedno najde. Ta teorija pa propade v trenutku, ko potrebujemo kakovost. Bodisi zvoka ali slike. Prenašanje pravega platna in morebitnih zvočnikov tehtnico hitro prevesi nazaj k televizorjem.

Anker Cosmos Nebula je zato še kar intriganten kompromis. Oziroma projektor, ki želi izkoristiti gornjo nišo. Je spodobna naprava z lasersko žarnico, ki ima dobro svetilnost, z ločljivostjo 4K, s podporo HDR ter z na zanimiv način integriranim Google TV oziroma Chromecastom.

Ko ga vzamemo iz škatle, v oči najprej pade groteskno velik ročaj, ki pomaga pri tovorjenju skoraj pet kilogramov težke naprave, ki niti nima vgrajene baterije. Na ohišju najdemo še osnovne tipke za upravljanje, ki se pokažejo šele po prvem dotiku, na straneh rešetki za dva zvočnika, na zadnji strani pa tudi pokrit utor, kamor vtaknemo priloženi ključek za Google TV. Vmesniki so špartanski, a najdemo vse, kar potrebujemo: HDMI 2.0, USB in 3,5 mm za priklop zunanjih zvočnikov oziroma slušalk. Cosmos seveda podpira tudi bluetooth zvočnike.

Pa gremo lepo po vrsti. Gre za eno tistih naprav, ki jo zgrabimo, prinesemo v prostor, za silo usmerimo in prižgemo, ostalo na grobo opravi sama. To se pravi izostri in popravi geometrijo slike oziroma keystone. Tisti »na grobo« velja predvsem za zadnje, kajti če projektor ni usmerjen povsem pravokotno na platno, je treba keystone dokončno popraviti še na roke. Tu pridemo do naslednje težave, saj Cosmos nima optičnega zuma. Če je platno fiksno, to pomeni, da obstaja samo ena razdalja, na kateri ne boste gledali moteče obrobe. Po drugi strani pa se zdi tako varčevanje pri prenosnem projektorju, ki ima tudi utor za stativ, povsem premišljeno. Razmerje leč je solidno; če si želite gledati sliko z diagonalo dveh metrov, mora biti projektor oddaljen le 2,2 metra.

Cosmos seveda ni čisto pravi projektor 4K. Do te ločljivosti se, kot večina naprav v tem cenovnem razredu, prikoplje ob pomoči čipa DLP in tehnologije pixel shifting. Po drugi strani pa žarnica zmore 25.000 ur predvajanja. Ja. To pomeni krepko prednost pred nelaserskimi projektorji, kjer jo je bilo vsakih nekaj let treba zamenjati. Slika je svetla, vendar Cosmos nima več svetilnosti 2400 ANSI lumov, kolikor jih je imel lani, ko je prišel na trg. Naj spomnimo, da je Anker tisto podjetje, ki je zaradi visokih nazivnih številk svetilnosti zašlo v spor z Epsonom, a je bitko nato izgubilo. Cosmos tako danes v trgovine pride s precej bolj realnimi 1840 ANSI lumni, kar je vseeno precej. V bežno zastrti sobi sredi sončnega poletnega dne je slika še vedno povsem kontrastna. Kaj pa sicer? Mogoče se je poigrati s precej osnovnimi nastavitvami, kjer boste ugotovili, da je svetlost že potisnjena do konca, meni pa ponuja še nekaj prednastavljenih možnosti, vendar osupljivih razlik v sliki ni mogoče doseči. Barve bodo vedno žive, celo preveč, lepo so zastopani tudi temni odtenki. Kar je za projektorje, ki imajo večinoma težave s prikazovanjem črne barve, kar v redu. Dobijo pa zaradi tega nekateri filmi nekakšen noir pridih. Ampak drugi del Botra, ki večinoma poteka v temnih sobah z žaluzijami, je bil povsem gledljiv. Po drugi strani pa bo kakšna Netflixova tropska komedija 4K HDR, z razkošno popravljenimi barvami, videti plastična, izumetničena. Ampak še vedno veliko boljša kot pri večini projektorjev za zmerno ceno.

Aha, še to. Ker v laserje ni preveč pametno pogledovati, ima Cosmos vgrajeno tudi nekakšno zaščito. Ko zazna, da je med platnom in žarnico človeška glava, zniža svetilnost in prikaže opozorilo. Vseeno pa je na kak poletni večer prav sladko razmišljati, kaj taka žarnica počne komarjem.

Ko gre za zvok, Cosmos prav tako ni berač. Seveda s podmeno, da noben projektor nima dobrega zvočnika. A vgrajena nizko- in srednjetonec v zaprtem prostoru pričarata dovolj booma za zadovoljiv užitek. Če boste sedeli preblizu, vas znajo celo boleti ušesa.

Še najbolj čuden del naprave je uporabniški vmesnik. Ta je, kot si lahko mislite, mešanica projektorjevega in Google TV-jevega. Ne preveč posrečena, pa čeprav smo programsko opremo osvežili. Priloženi daljinec naj bi upravljal oboje, se pa pogosto zgodi, da ne, zato boste morali preklinjajoč odhlačati do projektorja in ročno pognati nastavitve. Med preizkusom smo ugotovili, da največ težav povzroča vklop z daljincem, ki je vedno tudi pognalo sicer izklopljeno samodejno prilagajanje keystona (in ga s tem pokvarilo). Izkazalo se je, da je projektor najbolje zagnati z gumbom na ohišju, a tudi v tem primeru se občasno primeri, da med ogledom na daljincu prenehata delovati tipki za glasnost. Čudno, ampak kdor uporablja Googlove dongle, ve o čem govorimo.

Kot smo začeli, tudi končajmo: Cosmos Nebula je čudna žival. Niti slučajno ne v slabem pomeni besede, pa čeprav lahko za precej manj denarja dobite napravo z žarnico LED in s primerljivo sliko. Je naprava za situacije, ki niti niso tako redke. Projektor, ki lahko služi doma in za konec tedna v počitniški hišici. Ali pa v podjetju z veliko pisarnami in brez konferenčne sobe. Nekaj je gotovo: žarnica vas bo preživela.

Anker Nebula Cosmos Laser 4K

prenosni laserski projektor

Prodaja: www.elkotex.si

Cena: 2.199 EUR

Za: Dobra kombinacija, ko potrebujemo prenosnost.

Proti: Hroščav uporabniški vmesnik, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji