Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2011 | Teme: android

Črni LG

Korejski LG je eden največjih izdelovalcev zaslonov LCD na svetu, ne nazadnje izdelujejo tudi famozni zaslon Retina, ki krasi Applov iPhone 4. Tudi ključna prednost telefona Black, ki smo ga preizkusili, je - nov zaslon LCD.

Gre za zaslon LCD tehnologije IPS (In-Plane switching), take, na kateri je vgrajen tudi iPhonov LCD, vendar klasične "androidne" ločljivosti 800 × 480 pik. LG je zaslon poimenoval NOVA, njegova ključna prednost pa naj bi bila svetlost, saj naj bi bil trenutno najsvetlejši zaslon LCD na svetu, hkrati pa naj bi bil tudi zelo varčen.

Prvi del trditve zlahka potrdimo, zaslon je res silno svetel in smo ga zato lepo uporabljali tudi na opoldanskem soncu, celo s sončnimi očali. Seveda pa gre še vedno za tehnologijo LCD, ki uporablja osvetlitev od zadaj, tako da lahko hkrati tudi zatrdimo, da črna barva pač nikoli ni zares črna, kot smo je vajeni pri Samsungovih telefonih AMOLED. Vendar LG zatrjuje, da zasloni AMOLED pri prikazovanju bele barve trošijo več električne energije kot njihov LCD (zasloni AMOLED imajo različno porabo, odvisno od vsebine na zaslonu).

Morda res, toda kaj nam to pomaga, če smo med enotedensko uporabo le nemočno opazovali, kako nam električna energija vidno polzi iz telefona. Ob 6h zjutraj polno napolnjen telefon je namreč okoli 16h porabil že okoli 70 % shranjene električne energije, kljub le enemu ali dvema telefonskima klicema in prebranim sporočilom ali dvema. Res, da smo pametne telefone navajeni polniti vsak večer, da bi jih že popoldan, pa je že preveč. Zato smo nastavili, da se omrežna povezava Wifi izklopi, če je zaslon ugasnjen. In - ugotovili, da se je telefon izpraznil že ob 12h! Malo guglanja je razkrilo, da gre za eno izmed napak nekaterih podrazličic Androida 2.2, enake težave pa smo pred časom imeli tudi na HTC Desire s čistim (AOSP) Androidom 2.2. Kakorkoli že, "varčevanje" smo izklopili.

Sicer je "črni telefon" popolnoma povprečen predstavnik androidne generacije. Na otip morda malce plastičen, z zaslonom, ki ga prstni odtisi zelo umažejo (nekateri konkurenti imajo protioljni premaz, ki zelo pomaga) in 1 GHz procesorjem, ki se izkaže za dovolj hitrega, četudi občasno malce "cuka". Fotoaparat je povprečen, ločljivosti 5 megapik, na voljo pa je še kamera na sprednji strani, za video klice. Opazili smo še, da je telefon malce slabše občutljiv na dotik, kot smo vajeni in da je treba občasno malce bolj "pritisniti", da pravilno reagira.

LG Optimus Black P970

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 2.2.

Pomnilnik: 1 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 2 GB.

Ločljivost zaslona: 800 × 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: www.lg.com.

Cena: 450 EUR, z vezavo od 1 EUR naprej.

Za: Dober in predvsem svetel zaslon.

Proti: Slaba trajnost akumulatorja, nekoliko počasen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji