Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2012

Commodore 2.0

Od Comodorja C64 smo čakali, da bi dobili v roke računalnik, ki bo stlačen v tipkovnico. Podjetje Joy-it je naredilo prav to in po vseh možnih oblikah mini računalnikov smo zdaj dobili še tipkovniškega.

Za začetek o velikosti, ki je enaka polnopravni tipkovnici in na prvi pogled ne daje vtisa, da se v njej skriva računalnik. Kakovost tipk je nekje na ravni prenosnikov srednjega razreda, saj so očitno vzete iz tega bazena komponent. Na levi strani je gumb za vklop in izhoda za mikrofon in slušalke. Na zadnji strani je zvočnik, priključek VGA, štirje vhodi USB, omrežni priključek in vhod za napajanje. Model, ki smo ga preizkusili, je imel s plastiko zapolnjen prostor za priključek HDMI, tako da bo prej ali slej na voljo tudi različica s to funkcionalnostjo.

V drobovju se skriva Intelov procesor Atom D525 z dvema jedroma, ki obratujeta pri 1,8 GHz. Procesorju dela družbo 4 GB pomnilnika in kartica za brezžično povezavo. Slednje je bilo prijetno presenečenje, saj tako odpravi potrebo po še enem kablu. Disk je 500 GB, sicer pa je na voljo več modelov Tastatur PCja (kot se naprava imenuje) in nekateri imajo celo pogon SSD. Iz embalaže Joy-it ga vzamemo brez operacijskega sistema, na preizkušeni enoti pa so bila nameščena Okna XP, ki so delovala brez težav. Glede na moč procesorja tudi Windows 7 ali zastonjski Ubuntu ne bi smela predstavljati težav. Prav tako razveseljuje dejstvo, da je računalnik mirno predvajal video datoteke ločljivosti 720p. Žal se pozna, da ni izhoda HDMI, ki bi napravi dodal še možnost uporabe kot HTPC.

Joy-it se vendarle najbolje izkaže kot namizni računalnik, saj so pri uporabi brezžične miši na mizi le še štirje kabli (napajalna od računalnika in zaslona ter VGA). Prav slednje je največja prednost tovrstnega računalnika. Za zahtevnejše uporabnike je prešibak in se kot HTPC zaradi omenjenih pomanjkljivosti ne obnese najbolje. Potrebo po napravi, ki bo zasedla zelo malo prostora doma ali v pisarni, pa Joy-it pa presenetljivo lepo zapolni. Glede na visoke cene diskov se cena 289 evrov za model s 500 GB ne zdi pretirana, tako pomnilnik kot disk pa je mogoče zamenjati.

Če je glavna ovira za postavitev namiznega računalnika to, da "nočemo na mizi še ene škatle in 20 metrov kablovja" oz. pomanjkanje prostora, je Tastatur PC odlična izbira, saj lepo zadene presečišče cene, zmogljivosti in majhnosti. Več od mini računalnika tako ne gre pričakovati.

Tastatur PC 500GB 4GB

Mini računalnik v tipkovnici.

Prodaja: www.conrad.si.

Cena: 389 EUR.

Za: Ravno prav zmogljiv, zasede malo prostora.

Proti: Ni izhoda HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji