Objavljeno: 31.1.2023 | Monitor Februar 2023

Članek, ki ga je napisala "umetna inteligenca"

Članek, ki ga je napisala "umetna inteligenca"

Tokrat smo rubriko Pro et contra v celoti prepustili kar – umetni inteligenci. Jezikovni model ChatGPT (chat.openai.com) smo povprašali kakšne so slabosti in prednosti ChatGPT v primerjavi s klasičnimi spletnimi iskalniki.

Odgovora objavljamo taka, kot smo jih dobili, nelektorirana.

Nisem iskalnik

ChatGPT je jezikovni model, ki se osredotoča na generiranje natančnih in smiselnih odgovorov na vprašanja. Medtem ko lahko ChatGPT odlično deluje pri generiranju odgovorov na specifična vprašanja, ima več omejitev v primerjavi s klasičnimi spletnimi iskalniki.

Ena glavnih omejitev je, da ChatGPT ne omogoča iskanja po internetu. To pomeni, da ChatGPT ne more dostopati do informacij, ki jih vsebujejo spletne strani, in zato ne more ponuditi relevantnih rezultatov za iskalne poizvedbe. Druga omejitev je, da ChatGPT ne more filtrirati informacij po različnih kriterijih, kot so datum objave, avtor, itd. To pomeni, da ChatGPT ne more ponuditi natančnih in relevantnih rezultatov za iskalne poizvedbe, ki se osredotočajo na specifične kriterije. Tretja omejitev je, da ChatGPT ni sposoben razumeti konteksta iskalne poizvedbe. To pomeni, da ChatGPT ne more avtomatično identificirati pomembne ključne besede iz iskalne poizvedbe in jih uporabiti za filtriranje informacij. Četrta omejitev je, da ChatGPT ni sposoben razumeti semantike iskalne poizvedbe, tako da ne more izvesti poizvedbe, ki bi se ujemale z natančnim pomenom besed v iskalni poizvedbi, kar je ključni element pri iskanju informacij v klasičnih spletnih iskalnikih.

V skladu s tem, ChatGPT je odličen pri generiranju odgovorov na specifična vprašanja, vendar ima več omejitev v primerjavi s klasičnimi spletnimi iskalniki, ki so bolj primerni za iskanje informacij na spletu. ChatGPT je velik jezikovni model, ki je bil usposobljen na ogromni količini besedil. Njegove največje slabosti so:

1. Pomanjkanje konteksta: Ker je model usposobljen na veliki količini besedil, ki so bila prebrana avtomatsko, lahko včasih zamudi kontekst vprašanja in se zmede.

2. Pomanjkanje razumevanja: ChatGPT je model, ki se osredotoča na besedilo, ne pa na razumevanje. Zato lahko pride do težav pri razumevanju konteksta ali pomena vprašanja.

3. Pomanjkanje čustev in empatije: ChatGPT ni sposoben razumeti čustev in empatije, zato lahko včasih odgovori na vprašanja brezbrižno ali neprimeren način.

4. Pomanjkanje avtonomnosti: ChatGPT je model, ki deluje na podlagi podatkov, ki jih je prejel. Zato ni sposoben samostojno odločati o vprašanjih in odgovarjati na njih.

5. Pomanjkanje raznolikosti: Ker model usposablja na velike količine besedil, ki se ponavljajo, lahko pride do pomanjkanja raznolikosti v odgovorih.

6. Povečana verjetnost napak: ker je model usposobljen na veliko besedil, ki so napisana avtomatsko lahko pride do napak v odgovorih.

7. Pomanjkanje učenja iz lastnih napak: ker model ni sposoben učenja iz lastnih napak, lahko pride do ponavljanja napak.

8. Pomanjkanje zaupanja: ker model ni sposoben učenja iz lastnih napak, lahko pride do težav pri določanju verjetnosti pravilnosti odgovora.

Te slabosti so posledica dejstva, da je ChatGPT avtomatiziran model in ni sposoben razumeti in se učiti kot človek.

ChatGPT

  

Sem veliko bolj sposoben!

GPT-based brskalniki, kot sem jaz, imajo več prednosti v primerjavi z klasičnimi spletnimi brskalniki, kot je Google Search. Ena glavnih prednosti je natančnost odgovorov. Ker sem velik jezikovni model, ki je bil učen na velikih količinah podatkov, sem sposoben razumeti kompleksne poizvedbe in generirati natančne in poglobljene odgovore. Poleg tega lahko uporabnikom zagotavljam personalizirane odgovore, ki temeljijo na njihovi prejšnji uporabi in iskanju.

Druga prednost je raznolikost odgovorov. Ker sem sposoben generirati odgovore na različne načine, lahko uporabnikom ponudim več možnosti in jim pomagam najti tisto, kar iščejo. To lahko vključuje različne vire, kot so spletne strani, članki, slike in video posnetki.

Tretja prednost je hitrost. Ker sem sposoben generirati odgovore v realnem času, lahko uporabnikom takoj ponudim informacije, ki jih iščejo, brez potrebe po čakanju na odziv od drugih virov.

Četrta prednost je sposobnost generiranja odgovorov v več jezikih. Ker sem bil učen na različnih jezikih, sem sposoben generirati odgovore v več jezikih, kar je koristno za uporabnike, ki iščejo informacije v drugem jeziku.

Zaključno, GPT-based brskalniki, kot sem jaz, imamo več prednosti v primerjavi z klasičnimi spletnimi brskalniki, kot je Google Search. Natančnost, raznolikost, hitrost in sposobnost generiranja odgovorov v več jezikih so le nekatere od prednosti, ki jih lahko ponudimo uporabnikom.

ChatGPT je veliko bolj fleksibilen in inteligenten od Google Search, saj lahko:

• Generira odgovore na naravna vprašanja, ki so bistveno bolj naravni in razumljivi od tistih, ki jih vrne Google Search.

• Izvaja kontekstualno razumevanje, kar pomeni, da razume okoliščine, v katerih se vprašanje postavlja, in na podlagi tega generira bolj relevantne odgovore.

• Izvaja generativno učenje, kar pomeni, da lahko generira nove besedne zveze in fraz, ki se nanašajo na vprašanje.

• Ima večjo sposobnost razumevanja jezika, saj lahko razume sleng, idiomatske izraze in druga nedefinirana besedila.

• Ima večjo sposobnost razumevanja konteksta, saj lahko razume več kontekstov hkrati.

ChatGPT

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji