Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2012 | Teme: android

Česar se Android nauči, to Android zna

Nov način branja novic se je rodil na operacijskem sistemu iOS. Temu, da se je Android močno zgledoval po konkurenci, ne gre oporekati. Lahko pa povemo, da uporabniki Googlovega sistema vendarle nismo prikrajšani. Večina bralnikov z jabolčnih naprav se dobi tudi v robotski inačici, mnogo pa jih je zraslo prav na naši priljubljeni platformi. Tile so zasijali najbolj.

Google Currents

Na Google Currents smo jezni, ne samo zaradi neupoštevanja prebivalcev naše dežele, temveč tudi zaradi nerodnega dodajanja poljubnih novičarskih virov, ki je mogoče le prek računa spletne storitve Google Reader.

Google je s programom Currents lepo zadel bistvo novega spleta. Še vedno glavne informacije so predstavljene drugače, privlačno. Če je včasih uporabnik za prebiranje novic potreboval brskalnik, veliko dozo potrpljenja in obilje prostega časa, se z aplikacijo, kakršna je Currents, počuti kot v vicah, če že ne v nebesih. Currents ni običajen bralnik novic, ustvarjenih po protokolu za objavo in distribucijo spletnih vsebin v zapisu XML, saj poleg prikaza spletnih virov v obliki RSS ponuja interesentom tudi orodja, ki objavljene vsebine precej obogatijo. Na tako pripravljene vire se naročimo prek ponujenih možnosti ali z uporabo računa Google Reader. Slednji je za zdaj edini način, kako v aplikacijo uvoziti vir RSS novic, ki ga ni na seznamu programa Currents. Prednost povezave je možnost uporabe na več napravah hkrati, saj se izbrana vsebina med njimi poenoti. Osveževanje novic nastavimo ob pomoči poprej nastavljenega časovnega intervala, glede na omrežno povezavo in stanje baterije. Pogrešali smo možnost poljubnega nastavljanja časa za obnavljanje naročenih virov. Programu drugače ne moremo ničesar očitati. Poleg knjižnice virov lahko najbolj priljubljene novice iz njih na hitro preletimo ob pomoči zavihka Trending. Pohvaliti moramo možnost ležečega pogleda, ki pristaja predvsem tablicam. Google Currents nesramežljivo posnema konkurenčni program z jabolčnih naprav, Flipboard, kateremu je tudi najbolj podoben. Ali je to dovolj za uspeh, bo pokazal čas, nedvomno bodo pri tem imeli glavno besedo založniki spletnih vsebin. Podobno kot veliko drugih Googlovih avantur je Currents spočetka na voljo zgolj za prebivalce Združenih držav Amerike. Na srečo je namestitveni APK na voljo po vsem spletu. Pri nas ga dobite na naslovu http://www.monitor.si/currents.

News360

Posebnosti zbiralnika novic News360 sta filtriranje po trenutni lokaciji in poseben 360 stopinj obsegajoč pogled, ki omogoča lov za informacijami ob pomoči objavljenega slikovnega gradiva.

Bogat zbiralnik mednarodnih novic pod imenom News360 se nam ponuja v dveh okusih. Na Googlovi tržnici Android Market sta na voljo tako različica za telefone kot verzija, prilagojena večjim zaslonom. Poleg pripomočka slastnega videza, ki si ga po želji pripnemo na zaslon z bližnjicami, se News360 odlikuje s posebnim 360 stopinj obsegajočim pogledom. Ta nam vnaprej izbrane tematike predstavi ob pomoči lebdečih slik v prostoru. Aplikacija pooseblja dobro izveden prehod iz RSS informacije v spletni članek, ki ga dopolni prilagajanje področja zanimanja v povezavi s priljubljenimi spletnimi storitvami. Prijavimo se lahko na primer v Facbook, Google Reader ali Google+, program pa nam sam najde naše interesne dejavnosti in jih preslika v vse naprave, na katerih uporabljamo News360. Kot jagodo na smetani naj izpostavimo filtriranje glede na lokacijo, ki nam plastično prikaže zgolj novice iz domačega okolja.

News Republic

V desnem zgornjem kotu telefonske različice programa News Republic je ikona s črko N, ki iz trenutno prikazanega članka izvleče interesne pojme, s katerimi nadaljujemo iskanje v prvotno zastavljeni smeri.

News Republic je na prvi pogled morda manj privlačen od konkurenčnih izdelkov. Na srečo to še zdaleč ne pomeni, da je zato kaj slabši. Čim dlje časa preživimo z njim, tem več dobrodošlih podrobnosti opazimo. Zbiralnik, naphan z različnimi zmožnostmi, je že na začetku nastavljen z običajnimi interesnimi skupinami. Seveda seznam po želji dopolnjujemo, posamezne članke pa sproti shranjujemo v poseben imenik, ki ima svoje mesto na domačem zaslonu aplikacije. News Republic podpira tudi tablice, a je različica zanje inferiorna proti tisti, ki domuje na manjših zaslonih. Telefonska različica ima na primer gumb N v podobi ikone, izpeljane iz logotipa programa, ki ob pritisku prikliče na zaslon s termini trenutno odprtega članka zapolnjeni 3D prostor. Po njem se intuitivno premikamo. Če nam pade v oko kaj zanimivega, nam program poda odlomke sorodnih člankov ali o terminu povpraša znana spletišča, kot so Wikipedia, Google, YouTube in Twitter. Gumb je enostavno najti, saj se ponuja sam od sebe. Na tablicah ga nadomesti skriti list (zavihek s podobo Zemlje), ki daje slutiti, da je kljub prostorskemu razkošju na tablicah s programom News Republic teže delati. Poleg tega leti pripomba na nezmožnost izbiranja posameznih virov. Program jih zbere v interesne skupine, nato sam poskrbi za pridobivanje vsebin. Enim je to všeč, saj je udobneje, druge taka omejenost odbija.

Feedly

Na tablicah se članki optimalno zložijo, tako da dobimo učinkovit pregledovalnik informacij, načrpanih iz mnoštva virov RSS.

Poglavitna prednost zbiralnika novic Feedly je v odlični povezanosti z računom Google Reader. Če smo na branje RSS novic prek Googlove spletne storitve močno navezani, nam bo Feedly takoj prirasel k srcu. Na tablicah podpira ležeči pogled in ga koristno izkorišča. V dobro mu štejemo, da kljub predhodno napolnjeni malhi informacij ne skriva njihovih virov. Tako hitro najdemo kakšno zanimivo spletno stran, ki je v preteklosti nismo poznali. Tudi Feedly ima poseben lebdeči pripomoček (angl. widget) in za nameček prilagojen videz za udobnejše nočno branje. Kot vsi poprej našteti sorodni programi zna izbrani članek deliti s svetom, na primer po elektronski pošti, družabnih omrežjih, s pripomočki za kasnejše branje in podobnim.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji