Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, pametni telefon, pametni, telefon

Cenovno dostopnejši Blackberry

Kanadski izdelovalec pametnih telefonov RIM se je odločil priljubljeno serijo Curve dopolniti z novim modelom z oznako 8520. Tako številsko kot po zmožnostih se aparat uvršča med nekoč najbolj prodajani model 8310 ter letos predstavljeni 8900. Naprava torej, ki skuša privabiti tiste kupce, ki si želijo pameten telefon, a ne potrebujejo vseh najnovejših zmožnosti.

Najočitnejša sprememba ob prvem stiku z napravo je odsotnost značilne sledilne kroglice. Tokrat so jo nadomestili z optično sledilno ploščico, ki zaznava premike v kar osmih smereh. Svoje delo v primerjavi s prej omenjeno kroglico opravlja dobro, ponuja le nekoliko manj povratne informacije, predvsem če izklopimo zvočne signale. Vsekakor pa z njo ne bi smelo prihajati do takšnih težav kot pri modelih s kroglico, ki je po nekajmesečni rabi precej pogosto povzročala preglavice številnim uporabnikom. Novi aparat je lažje kot z modelom 8900 primerjati s starejšim 8310. Zdi se namreč, da je namen novinca predvsem privabiti nov segment kupcev, saj je cene bližje običajnim mobilnim telefonom kot tako imenovanim pametnim telefonom. Nižja cena je precej posledica dokajšnje reciklaže starih komponent. Najočitnejši prihranek se opazi pri zaslonu, ki je po ločljivosti enak tistemu v seriji 83xx, torej 320 × 240 pik. To je sicer dovolj za povprečne uporabnike, a bolj zahtevni vedo, da je brskanje po spletu precej udobnejše na novih, večjih zaslonih.

Zunanjost je, kot je zadnje čase značilno za to znamko, odeta v črno plastiko, z nekoliko več gumijastimi površinami, kot smo vajeni. Pod gumijasto prevleko so skriti celo stranski gumbi. Na zgornji strani, kamor smo uporabniki telefonov Blackberry vajeni segati za zaklepanje tipkovnice, bomo tokrat našli kar tri gumbe, namenjene večpredstavnim vsebinam. Gumb za utišanje glasnosti in prehajanje naprave v stanje mirovanja zdaj služi tudi za pričetek in ustavitev predvajanja glasbe oziroma videa. Prihranki v ceni se opazijo tudi zadaj, kjer je nad preprostim plastičnim pokrovčkom za baterijo fotoaparat ločljivosti dveh milijonov točk brez bliskavice.

Zdi se torej, da je novi model pravzaprav slabši od predhodnika, saj smo pri njem pogrešili nekaj zmožnosti, ki jih je predhodnik imel. V notranjosti tako ne bomo našli vgrajenega sprejemnika GPS. Če se nekoliko posvetimo pomenu številk v imenu naprav, se bomo spomnili, da je serija 83xx obsegala tri skoraj enake modele (od katerih je bil v Sloveniji na voljo le 8310), in sicer 8310 z vgrajenim GPS, 8320 z vgrajenim WiFi ter 8330 s CDMA. Morda bomo torej dočakali tudi 8510, ki bo namesto brezžičnega vmesnika ponujal vgrajeni sprejemnik GPS, a to je zaenkrat le ugibanje.

V notranjosti je poleg že omenjenega brezžičnega vmesnika tudi 256 MB pomnilnika (toliko kot v 8900), ki skrbi za odlično uporabniško izkušnjo. Operacijski sistem je trenutno še v različici 4.6.1, a je pričakovati skorajšnji izid nove različice (v spletu je že moč najti neuradne izdaje), označene 5.0, ki bo prinesla kup uporabnih novosti. Večjih novosti tako za tiste, ki so to različico sistema že videli na Boldu ali Curvu 8900, ni, med prednaloženimi programi najdemo tipične pisarniške, prevajalnik, programe za sporočanje in nekaj že znanih igric.

Eno bolj prijetnih presenečenj med preizkusom je bila življenjska doba baterije. Ob nekoliko bolj intenzivni rabi je zdržala slabe tri dni, kar je za telefon znamke Blackberry odličen dosežek. Vsi do zdaj preizkušeni modeli so večinoma potrebovali polnjenje vsak večer oziroma največ v razmiku dveh dni. Dobra baterija, polna tipkovnica, ki je na modelih Curve že tradicionalno vredna hvale, odziven uporabniški vmesnik ter nizka cena so vsekakor prednosti te naprave. Odsotnost podpore omrežjem tretje generacije (ki je značilna za vse Curve) ter navigacije z vgrajenim GPS, predvsem pa nekoliko manj zmogljive komponente kot v dražjih modelih tega proizvajalca bodo odvrnile zahtevnejše kupce, ki tokrat niso ciljna skupina. Ta naprava je prava za tiste, ki si želijo udobnost polne tipkovnice ter privlačen, sodoben telefon po razumni ceni. Kanadčani se torej zavedajo, da je pomemben del trga tik pod najzahtevnejšimi uporabniki in ne uporablja prednosti omrežij tretje generacije. Tisti zahtevnejši pa lahko nove modele tega izdelovalca pričakujemo že v prihajajočih mesecih.

Blackberry 8520 Curve

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 4.6.1.

Pomnilnik: 256 MB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Od 79 EUR dalje.

Za: Cena, WiFi.

Proti: Ni GPS in podpore 3G.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji