Objavljeno: 1.9.2005 12:06 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-Z750

Še nedavno so žepni fotoaparati po tehnični plati le stežka dohitevali večje modele. Nova generacija žepnih aparatov se je očitno lotila tudi te ločnice in tako so veliki zasloni LCD ter tipala z veliko ločljivostjo zakorakali tudi v ta nadvse zanimiv razred digitalnih fotoaparatov.

Novi Casio Exilim je tako eden prvih (poleg Canonovega Ixusa 700), ki v žepni razred uvaja ločljivost 7 milijonov pik. Kljub majhnim meram ima zaslon LCD z diagonalo celih 6,4 cm, ki zavzema pretežni del zadnje stranice. Kljub temu je Casio vgradil tudi optično kukalo, ki pomaga pri zajemanju posnetkov v temnejših prostorih. Optika premore 3x optični zum in se začne pri razmeroma slabotnih 38 mm. Za izbiro načina zajemanja posnetkov je na voljo vrtljiv gumb, na katerem so različne možnosti predstavljene z ikonami, ki so si vse preveč podobne. To predvsem na začetku povzroča nekaj nepotrebne zmede.

Fotoaparatu je priložena priklopna postaja, ki je nujno zlo omenjenega Exilima. Brez nje namreč ni možno polnjenje akumulatorja ali prenos posnetkov na računalnik po vmesniku USB 2.0.

Exilim EX-Z750 nas je s svojim delovanjem navdušil. Vklop je praktično hipen (objektiv se polno iztegne v manj kot sekundi), ostrenje pa hitro in zanesljivo (tudi v temi z dodatno lučko, možno je tudi ročno ostrenje). Akumulator je zelo vzdržljiv, saj je bil tudi po večdnevnem intenzivnem delu z aparatom še vedno do tretjine poln. Malo manj navduši bliskavica, ki poleg omejenega dometa povzroča dokaj močan učinek rdečih oči. A to je pač slabost večine žepnih aparatov, saj zaradi fizične majhnosti ohišja bliskavice ni moč postaviti dlje od objektiva.

Ročno lahko nastavljamo praktično vse nastavitve. Le pri nastavljanju vrednosti zaslonke smo omejeni na dve vrednosti, ki se spreminjata hkrati s spreminjanjem goriščne razdalje (zuma). Poleg tega aparat ponuja kar 30 scenskih nastavitev, možnost zaporednega slikanja (dva zaporedna posnetka pri največji kakovosti, več pri manjših ločljivostih), dobri pa so tudi video posnetki z ločljivostjo VGA, ki so stisnjeni z MPEG4.

Kakovost zajete fotografije je dobra. Posnetki bodo všeč predvsem ljubiteljem zasičenih barv, saj so nekateri posnetki po zaslugi zelo živih barv že skorajda kičasti. Pri tako visoki ločljivosti zajemanja je pomemben podatek tudi šum, ki je opazen pri vrednosti ISO 200, pri 400 pa zrnatost že dodobra načne podrobnosti na posnetku. Sicer pa so posnetki ostri in pravilno osvetljeni, le občasno so imeli posnetki, narejeni v notranjosti prostorov in brez uporabe bliskavice, nekoliko preveč modrikast odtenek.

Pomnilniška kartica aparatu ni priložena. Uporabnik ima tako na voljo le približno 8 MB notranjega pomnilnika, zato je nakup dodatne kartice SD neizogiben.

Casio Exilim EX-Z750

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,2 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8

Kakovost fotografije: 6

Zasnova aparata: 6

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 0,4 m-neskončno (makro 10-50 cm); čas od 1/1600 do 60 s; doseg bliskavice do 2,9 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 103.680 tolarjev.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si, (01) 433 23 33.

Za: Trdno ohišje, velik LCD zaslon, hitrost delovanja, kakovostni video posnetki.

Proti: Šibka bliskavica, zahteva uporabo priklopne postaje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji