Objavljeno: 13.11.2005 10:54 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: nenehni testi

Casio Exilim EX-Z4

Casio že "od davnih časov" poznamo po miniaturnih digitalnih urah, ki imajo še marsikaj drugega (višinomer, termometer, tudi predvajalnike MP3), v zadnjem času pa tudi kot izdelovalca najmanjših digitalnih fotoaparatov. Prejšnji rod le-teh z oznako Exilim EX-S2 (in izpeljanka M2) je bil velik kakor kreditne kartice, pa tudi nič debelejši (če malo pretiravamo). Vendar je imel (pravzaprav ima, saj je še vedno naprodaj) tudi veliko slabost - bil je brez optičnega zuma. Fotoaparat, ki ne zmore niti malo približati objekta fotografiranja, med resnimi (četudi turističnimi) uporabniki ni cenjen, zato nova različica premore objektiv s trikratnim zumom. Model Exilim EX-Z4 (oznaka pove, da gre za štirimilijonski model) ima Pentaxov objektiv in se v zelo tanko (vendar debelejše od predhodnika) ohišje tudi zloži enako (poševno). Pravzaprav je ves fotoaparat po zasnovi podoben Pentaxovemu modelu Optio S4, a je hkrati vendarle drugačen.

Zaslon je velik, s premerom diagonale 5 cm, in je uporabno viden tudi na soncuKaj pa na nočnem soncu?

Exilim Z4 je majhen in gre lepo v vsak žep, tipke za upravljanje pa lepo "sedejo" in se jih hitro priučimo. Zahtevnejši uporabniki bodo sicer pogrešali nekaj možnosti ročnega nastavljanja, predvsem časa in zaslonke, čeprav so bolj enostavne nastavitve vendarle na voljo - nastavitev beline, ISO in ekspozicija. Po drugi strani je na voljo kar 21 različnih prednastavljenih načinov delovanja, med katerimi so tudi taki, ki omogočajo dvojno slikanje - najprej ozadja, potem pa čez že narejeni posnetek še človeka (kako se sam slikati pred znamenitostjo, je torej zdaj jasno). Menimo, da je prednastavitev celo preveč in se uporabnik med njimi kar težko znajde, čeprav je med izbiranjem na zaslonu vedno prikazan primer želene fotografije z besedilnim opisom. Med množico smo vendarle pogrešali prednastavitev za posnetke na snegu, ki jim avtomatika ne streže najbolje (to je težava večine fotoaparatov). Omenimo še bliskavico, ki je, logično, precej šibka, k slabšim rezultatom v mraku pa precej pripomore tudi manjkajoča merilna lučka, ki jo danes večina aparatov uporablja kot pomoč pri ostrenju. Izdelujemo lahko tudi video posnetke; kot je v navadi že pri večini fotoaparatov, so narejeni s hitrostjo 15 slik na sekundo. Exilim je lahko tudi priročen diktafon, pri čemer izdeluje datoteke WAV. Mikrofon ni najboljši, a je uporaben.

Če v Exilimu ni naložena zadnja strojna programska oprema, so izdelki modro neuporabni (slika zgoraj).

Rezultati oz. fotografije, ki smo jih med preizkusom naredili z novim Exilimom, so bili sprva naravnost porazni. Skoraj vse fotografije, pa naj so bile narejene na soncu, v studiju ali v zaprtih prostorih, so bile namreč modre oz. vsaj modrikaste. Nekaj brskanja po internetu nam je razkrilo sicer že znano dejstvo, da so današnji fotoaparati vedno bolj podobni računalnikom. To pomeni, da so njihove zmogljivosti precej odvisne od programske opreme. Le-to pa je mogoče nadgraditi. Ko smo Exilim nadgradili z zadnjo različico strojne programske opreme, so vse težave s prilagajanjem beline izginile, izdelki pa so v hipu postali zelo dobri. Pravzaprav žalostno, da mora biti človek napol heker, da lahko s pošteno kupljenim fotoaparatom zgolj - fotografira.

Casio Exilim EX-Z4

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Skupna ocena: ????.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,4 m-neskončno (6-20 cm makro); čas do 4 s; ISO samodejno, 50, 100, 400.

Cena: 104.000 tolarjev.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si, (01) 433 23 33.

Za: Priročnost, hitro delovanje, kakovostne fotografije. Ugodna cena.

Proti: Priloženo strojno programsko opremo je treba nadgraditi. Malo ročnih nastavitev, v množici prednastavitev manjkajo nastavitve za fotografiranje v snegu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji