Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Februar 2022

Čas je za 3D CAD

Inženirji in oblikovalci se še vedno sprašujejo, katero CAD-orodje izbrati. Odgovor vsekakor ni enostaven, saj imajo na voljo več kot ducat odličnih rešitev. Prav vsaka pa ima kakšnega asa v rokavu.

Orodja CAD oziroma programi za računalniško podprto načrtovanje so že pred desetletji nadomestili ročno risanje. V industriji programske opreme si odrežejo pošten delež kolača, saj so podjetja lani zanje zapravila okoli 400 milijard evrov. Kaj neki z njimi počno? Predvsem razvijajo boljše in bolj učinkovite izdelke – malodane vsaka kompleksnejša stvar, ki jo lahko danes uzremo okoli sebe, nekje obstaja kot tridimenzionalni CAD-načrt. Ker so sodobni izdelki iz leta v leto vse bolj zapleteni, se vse več oblikovalcev in strojnih inženirjev zateka k programski opremi 3D CAD, da bi izboljšali svojo učinkovitost oblikovanja in načrtovanja.

Programska oprema CAD gre z roko v roki s programsko opremo za 3D-tiskanje, saj ko združite obe orodji, lahko ustvarite skoraj vse, kar želite. Seveda pa orodij CAD ne gre zamenjevati s programsko opremo za grafično oblikovanje. Aplikacije za računalniško podprto načrtovanje so bistveno zmogljivejše, vizualizacija načrtovanega izdelka je le ena izmed njihovih funkcij.

Programska oprema CAD gre z roko v roki s programsko opremo za 3D-tiskanje, saj ko združite obe orodji, lahko ustvarite skoraj vse, kar želite.

Ogledali smo si najbolj razširjene programske platforme CAD. Prav ste prebrali, nekoč predvsem obsežne aplikacije za lokalno namestitev pospešeno postajajo zmogljive platforme v oblaku. Mimogrede, še pred le nekaj leti je pet največjih ponudnikov obvladovalo kar 85 odstotkov tržišča programske opreme CAD, a to novih prišlekov ne odvrne od tega, da se ne bi krčevito borili za uporabnike. Na katera orodja torej velja biti pozoren?

Autodesk Fusion 360

Autodesk Fusion 360 je platforma vrste »vse v enem« za 3D-modeliranje in proizvodnjo izdelkov. Združuje namreč orodja in funkcionalnosti kar štirih področij – CAD, CAE, PCB in CAM. Uporabniku poleg enostavnega oblikovanja in načrtovanja omogoča raziskovanje meja lastne ustvarjalnosti. Vse zasnove izdelkov lahko preizkusi že v zgodnjih fazah razvojnega procesa, saj s simulacijami lahko ugotovi ustreznost zmogljivosti in morebitne pomanjkljivosti. Platforma je plod več desetletij razvoja namenskih rešitev in vsi, ki so v preteklosti že imeli opravka z Autodeskovimi orodji CAD ali CAM, se bodo počutili kot doma.

Fusion 360 lahko tudi pretvori 3D-modele v 2D-risbe. Uporabniku je v pomoč pri označevanju, merjenju dimenzij in natančnem dokumentiranju, kar znatno prispeva k natančnosti izdelave zasnovanega izdelka. Z generativnimi orodji za načrtovanje in simulacijami močno zmanjša možnost za nastanek napak in pohitri delo – hitro in enostavno je mogoče oblikovati izdelke, ki zagotavljajo zamišljeno obliko, prileganje, funkcijo in estetiko.

Poleg vrhunskih orodij in funkcij za 3D-modeliranje Autodesk Fusion 360 premore še namensko programsko opremo za načrtovanje tiskanih vezij (PCB), programsko opremo za upravljanje podatkov o enem izdelku, omogoča nastavitve proizvodnih in materialnih omejitev ter podpira sodelovanje v realnem času z drugimi oblikovalci. Ali ima kak minus, vprašate. Vsekakor ni poceni, saj posamezna uporabniška licenca stane 60 dolarjev na mesec, znesek pa se z nakupom letne ali triletne licence malce zmanjša.

Autodesk AutoCAD

Arhitekti, strojni inženirji in gradbeni strokovnjaki že desetletja zaupajo programski rešitvi AutoCAD. Poleg 2D- in 3D-načrtovanja je prav AutoCAD pogosto v uporabi za 3D-tiskanje. Uporabniku pomaga pri označevanju, oblikovanju in zasnovi 2D-geometrije in 3D-modelov z uporabo mrežnih objektov, površinskega in trdnega modeliranja. Na račun specializiranih mehanskih, arhitekturnih, električnih in MEP-orodij dosega divjo produktivnost, saj uporabniku pomaga avtomatizirati številna opravila, kot so ustvarjanje urnikov, štetje, primerjanje risb in dodajanje gradnikov. Deluje tako v brskalniku kot na mobilnih napravah, njegovi vtičniki API omogočajo integracijo z drugimi aplikacijami, Autodeskov format zapisa DWG pa je že desetletja standard v industriji. Pričakovano je AutoCAD eno najdražjih orodij za 3D-načrtovanje v industriji.

TinkerCAD

So vas cene in neskončen nabor funkcij v Autodeskovih rešitvah prestrašili? TinkerCAD je njihovo nasprotje, saj meri predvsem na inženirje začetnike. Gre za povsem brezplačno (!) spletno aplikacijo z intuitivnim uporabniškim vmesnikom, ki lahko začetnikom – oblikovalcem in inženirjem – pomaga razviti temeljne veščine načrtovanja in inoviranja. Všeč nam je skrajno poenostavljen pristop, s katerim TinkerCAD pomaga uporabniku do ustvarjalnega razmišljanja in mu pomaga zamisli pretvoriti v resničnost – ne glede na to, ali načrtuje elektronsko vezje, oblikuje 3D-izdelek ali programira. Začetek je preprost: (že) obstoječo ali novo obliko postavi na delovno ravnino ter dodaja ali odstrani materiale in gradnike. Seveda sta podprta tako vrtenje kot poljubno premikanje delovne ravnine, s čimer je omogočen pogled na izdelek iz različnih kotov in z več zornih točk. Poleg tega TinkerCAD omogoča kombiniranje oblik za ustvarjanje prilagojenih in podrobnih 3D-modelov.

Ker je TinkerCAD hiter in enostaven za uporabo, ga pogosto najdemo v uporabi na študijskih programih, pohvalno pa ponudnik premore tudi obilo preprostih video vadnic, zato se lahko 3D-načrtovanja s tem orodjem res lahko loti popoln začetnik – podprta je celo funkcija povleci in spusti. TinkerCAD nudi tudi storitve 3D-tiskanja, zato je lahko posrečen partner 3D-tiskalniku.

TinkerCAD je odlično orodje za začetnike, sploh video vadnice so pravi zaklad znanja.

FreeCAD

FreeCAD je še ena zelo posrečena brezplačna CAD-aplikacija. Z njo lahko oblikujemo predmete vseh velikosti. Odprtokodni parametrični 3D-modelirnik omogoča spreminjanje zasnove z vrnitvijo v zgodovino modela. Platforma ponuja komponente, ki pomagajo izluščiti podrobnosti oblikovanja iz 3D-modelov in prilagoditi dimenzije. Z orodjem lahko skiciramo 2D-oblike in jih uporabimo kot osnovo za gradnjo drugih predmetov ter tako ustvarimo visokokakovostne risbe, pripravljene za proizvodnjo.

Orodje FreeCAD je pohvalno na voljo za več platform – tako okolja Mac, Linux kot Windows. Zelo dobrodošla je tudi brezhibna integracija za odprte formate datotek, kot so zapisi DAE, STEP, DXF, SVG idr. S FreeCAD se lahko torej povsem brezplačno lotimo CAD-načrtovanja pa tudi arhitekturnega ali BIM-modeliranja.

Solidworks

Še eno ime iz sveta CAD, ki ne potrebuje posebne predstavitve, saj je orodje proizvajalca Dassault Systèmes že desetletja priljubljena izbira profesionalnih uporabnikov. Solidworks je program s široko paleto orodij za računalniško podprto načrtovanje, ki ga oblikovalci in inženirji večinoma uporabljajo za mehansko načrtovanje pa tudi povratni inženiring. Rešitev podpira dimenzijsko skiciranje in delo s krivuljami, kar načrtovalcem omogoča natančnejše in enostavnejše spreminjanje velikosti in oblik izdelkov. Pod črto Solidworks ponuja nekaj najboljših orodij, ki uporabnikom pomagajo konceptualizirati in preoblikovati inovativne ideje v zasnove izdelkov, primerne za takojšno proizvodnjo. Ta programska oprema CAD vsebuje dobesedno vse, kar je potrebno za ustvarjanje hitrih in natančnih načrtov v dveh ali treh dimenzijah, premore pa še nekaj dodatnih bonbončkov, kot so orodja za analizo obremenitev, oceno stroškov in upravljanje podatkov, s čimer oblikovalcem in inženirjem že v zgodnjih fazah razvoja pomaga razumeti učinkovitost izdelka. Ponudnik je v zadnjih letih naredil velik napredek na področju podpore sodelovanju med skupinami uporabnikov. SolidWorks tako lahko enostavno deli informacije o razvoju izdelka v realnem času, denimo, z ekipo za trženje.

Creo

Creo je še eno orodje za karseda učinkovit razvoj izdelkov, ki ne potrebuje posebne predstavitve. Danes je Creo celovita platforma CAD, ki jo je že pred več kot desetletjem razvilo podjetje Parametric Technology Corporation (PTC). Gre za popoln paket, opremljen z orodji, potrebnimi za pospešitev oblikovanja izdelka. Programski vmesnik je preprost za učenje in uporabo, kar olajša prehod od najzgodnejših stopenj procesa načrtovanja do kasnejših faz proizvodnje. Kombinacija Creovih orodij, dokazano zmogljive funkcionalnosti in najnovejših tehnologij pomaga izboljšati kakovost izdelkov in zmanjšati stroške razvoja. Orodje namreč obvlada parametrično 3D-modeliranje trdnih snovi, premore analize in simulacije končnih elementov, ponuja tehnologije za optimizacijo topologije ter močno poenostavi pripravo tehničnih ilustracij. V uporabniški licenci, ki je vse prej kot poceni, je seveda vštet dostop do vrhunske podpore in najnovejših funkcij.

Sketchup

Sketchup je eno najboljših orodij za 3D-risanje in pripravo dokumentacije. Premore namreč več kot sto strokovno razvitih razširitev za pomoč pri prilagajanju delovnega prostora 3D. Poleg tega razume pomen ustvarjanja dizajnov za predstavitev strankam, zato je nadvse uporaben za ustvarjanje 3D-modelov in idej za dokumentiranje v 2D-obliki. Sketchup, ki stavi na intuitiven in privlačen uporabniški vmesnik, je primeren tako za profesionalce kot začetnike, naj bodo to oblikovalci, strojni inženirji, arhitekti ali gradbeniki; vsak ga lahko uporabi za preoblikovanje svojih idej v resničnost. Podprti so tudi ekipno sodelovanje med oddelki, poglobljena izkušnja VR za simulacijo oblikovanja in 3D-tiskanje. Za osebno in izobraževalno rabo je Sketchup brezplačen, letne profesionalne licence pa se začno malce nad sto evri.

Z orodjem Sketchup lahko do potankosti zmodelirate tudi notranje prostore – in jih preko VR-očal prikažete drugim.

Catia

Catia je še ena izmed platform, ki prinašajo funkcionalnost več področij, in sicer CAM, CAD ter CAE, zato je zelo razširjena v avtomobilski industriji in drugih panogah, kjer razvoj izdelkov navadno nastaja na več platformah. Programska oprema Catia ima namreč edinstveno zmožnost modeliranja vsakodnevnih izdelkov glede na vedenje v realnem času. Poleg tega razvijalcem sistemov, oblikovalcem, izkušenim uporabnikom in ljubiteljem zagotavlja instinktivno 3D-izkušnjo. Simulacije in delna avtomatizacija 3D-modeliranja optimizirajo učinkovitost vsakega uporabnika. Z zmogljivimi nadzornimi ploščami lahko spodbuja sodelovanje v realnem času ter sočasno oblikovanje več uporabnikov. Odlika omenjene platforme je tudi učinkovito upravljanje podatkov med razvojem izdelka, saj sledi vsem spremembam 3D-modela, zato se lahko uporabnik kadarkoli vrne na katerokoli delovno različico ali še tako drobno spremembo.

Katerega izbrati? Predlagamo, da najprej preizkusite demo različice vseh CAD-orodij, saj boste tako najhitreje dobili občutek, s katerim orodjem se boste najlažje »spoprijateljili«. Poleg tokrat predstavljenih orodij lahko pogledate še k orodjem, kot so 3DS Max, BlocksCAD, OnShape, Rhino ter Solid Edge, ki so prav tako med bolj priljubljenimi med inženirji in oblikovalci.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji