Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot SX30 IS

V zadnjem času se izdelovalci bolj ali manj nesmiselno bojujejo za prestol najbolj "gumijastega" aparata, kot so nekoč rekli objektivom s spremenljivo goriščnico. V Canonu so do nedavna to tekmo nekoliko zapostavljali in so v prejšnji seriji SX pozornost raje usmerili v preostale prednosti aparatov, tokrat pa so napadli z vso močjo. Uporabnikom, ki se navdušujejo nad vsakdanjimi presežki, so predstavili "ultrazoom" aparat s kar 35-kratnim optičnim zumom. Rekorderji s 30-kratnim so preteklost.

Razpona je zares veliko, in to tako v širokem kotu kot v telefoto smeri, saj zmore SX30 IS zajemati posnetke od 24 mm (35 mm ekvivalent) pa vse do 840 mm, in to pri 14 megapikah. Vse lepo in prav, vendar v praksi kljub temu ni vedno tako rožnato, kot bi si morda predstavljali, četudi so v Canonu stvar vzeli resno. Glede na značilnosti se odlično obnese optika, saj se nepredstavljivo vsestranski objektiv lahko pohvali z majhnim popačenjem pri širokokotnem zajemanju in z dobro stabilizacijo slike. Kljub temu bodo manj vešči uporabniki verjetno potožili, da ni tako, saj je 840 mm hud zalogaj. Samo spomnimo se na osnovna fotografska pravila, ki narekujejo najdaljši čas zajemanja brez stojala 1/goriščno razdaljo.

Za takšno početje potrebujemo veliko svetlobe in zelo zmogljivo tipalo z malo zrnatosti, zatorej bi bilo takšno, kot ga premoreta Canonov G12 ali pa S95, veliko bolj primerno. Tisto, vgrajeno v SX30 IS, ponuja občutljivost vse do ISO1600, zrnatost pa je nekoliko opaznejša že od ISO 400 navzgor. Zmotijo tudi vijolični robovi, ki se radi naredijo predvsem pri širokem kotu, pri najdaljši goriščnici pa je tako, da so vidne podrobnosti sicer dobre, vendar lahko z aparatom tipa SLR in pol krajšim objektivom dobimo zelo podoben rezultat! Pa tudi štirikratni digitalni zum pri tem jasno ne pomaga.

Ostrenje deluje dobro in dovolj hitro tudi v nekoliko slabših razmerah, vendar ga konkurenca, ki ima sicer manj zuma, vseeno prekaša, še posebej ko je svetlobe malo. Dobro je tudi to, da je vso optično moč mogoče uporabiti tudi pri zajemanju videa, ko ostrenje s počasnim in zveznim prilagajanjem ne povzroča hitrih preskokov, vendar ima prav tako pri slabši svetlobi lahko nekaj težav. Pri daljših goriščnicah je tudi stabilizacija zelo izpostavljen del in med zajemanjem videa slika zelo rada preskakuje.

Canonova serija SX je že nekaj časa razdeljena na zmogljive aparate, kakršen je tokrat preizkušeni, in nekoliko cenejše, vendar je njihova kakovost izdelave vedno bolj izenačena, vsaj ko je govor o uporabi plastike. Tako se pri tistih manj zmogljivih izboljšuje, pri zmogljivejših pa ostaja enaka. Omeniti pa velja tudi to, da je štiri baterije AA v seriji SX prvič zamenjal zmogljiv litijev akumulator.

Canon SX30 IS kljub nekaterim kritikam ostaja zelo kakovosten in uporaben aparat, ki bi tudi brez rekordnega razpona goriščnic dobil kopico pohval. Navsezadnje je še vedno eden redkih aparatov v segmentu ultrazoom, ki omogoča tiho optično ostrenje med zajemanjem videa 720p, skupaj s kakovostnim stereo zvokom. Močno mu zamerimo, da pri nekaterih dejstvih bolj meri na podatek na papirju kot pa na dejanske prednosti, pa čeprav se v praksi izkaže za prijetno orodje. Pri ceni 421 evrov močno pogrešamo možnost zajemanja v formatu RAW, pa tudi kakšna stopnja občutljivosti ISO več bi prišla prav.

Canon Powershot SX30 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-840 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,8; ostrenje 0 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,8 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 421 EUR.

Za: Velik razpon objektiva, tiho in večinoma hitro ostrenje, odličen makro, dobra stabilizacija

slike, solidno držalo.

Proti: Stabilizacija slike se ne obnese najbolje pri zajemanju videa, vijolični robovi pri širokem kotu, zrnatost posnetkov in nizka občutljivost ISO, izbira nekaterih materialov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji