Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Canon PowerShot SX240 HS in SX260 HS

Canon je februarja predstavil dva nova zmogljiva kompaktna ultra zumirna aparata, ki se ponašata s kakovostno zasnovanim aluminijastim ohišjem in 20-kratno optično povečavo. Modela SX240 HS in SX260 HS sta nasledila uveljavljena modela SX220 HS in SX230 HS ter se ponašata z zmogljivejšim objektivom, ki zmore široki kot pri 25 mm, in imata vgrajeno tipalo, ki se prav tako kot predhodnika lahko pohvali z 12 megapikami ločljivosti.

Na novo je zasnovano vitko in ergonomsko oblikovano ohišje, katerega glavna pomanjkljivost so predvsem vratca pomnilniške kartice, ki se ob uporabi stativa, kateremu je namenjen kovinski navoj, ne odpirajo. Vse drugo je na mestu, tipke so dobro razporejene in ponujajo v večini programov zelo dober nadzor nad aparatom, upravljanje pa bi bilo mogoče izboljšati le še z dodatnim kolescem. Na tistem za izbiro načina fotografiranja najdemo tudi nov način LIVE, ki omogoča začetnikom enostavne prilagoditve naprednejšim uporabnikom namenjenih nastavitev, kot so kompenzacija osvetlitve, izbira beline in barvna nasičenost.

Aparata se dobro odzivata in omogočata zajemanje fotografij do 10 slik na sekundo v hitrem načinu brez samodejnega ostrenja, vidno pa je na trenutke nekoliko manj tekoče delovanje v načinu Movie Digest. Ta je znan že iz prejšnje generacije Canonovih modelov in sestavi video posnetek iz 4 sekundnih insertov pred vsako zajeto fotografijo ter je pridobil na ločljivosti iz VGA v 720p.

Tudi kakovost videa polne visoke ločljivosti je zelo dobra, odlično in skoraj neopazno pa v video načinu deluje tudi samodejno ostrenje. Nekoliko slabše se ostrenje odreže le med fotografiranjem v slabih svetlobnih razmerah, ko se konkurenčni modeli odrežejo za odtenek bolje. V video načinu velja omeniti še odlično stabilizacijo slike in kakovosten stereo zvok, pogrešali pa smo nekaj več ročnih nastavitev

Kakovost fotografij je zelo dobra, pri najvišjih občutljivostih je šuma nekoliko manj kot pri predhodnih modelih, pa tudi barve se lepše ohranijo, vendar so tudi podrobnosti pri najvišjih občutljivostih za odtenek manj razpoznavne. Jasno, tipalo ostaja enako, spremenila se je le obdelava fotografij z novim slikovnim procesorjem Digic 5.

Aparata tako omogočata nastavitve ISO do vrednosti ISO 3200, kar pomeni, da na tem področju pri Canonu niso šli po poteh lova za številkami. Kljub temu da konkurenca večinoma ponuja celo višje občutljivosti, je zrnatosti pri Canonih pri vrednosti ISO 3200 večinoma manj. Pogrešali smo tudi format RAW, s katerim bi lahko naprednejši uporabniki iztisnili še za odtenek več, kot pričara aparat z znanim in učinkovitim programskim pomagalom iContrast.

Popačenja objektiva so zelo majhna tudi pri najširšem kotu, je pa opazne nekaj kromatske aberacije, vendar je na splošno objektiv zelo dober in ponuja optimalen razpon v pravzaprav žepnih modelih. Želeli pa bi si nekoliko svetlejši objektiv, predvsem v najdaljšem območju, ko prepušča pri f 6,8 razmeroma malo svetlobe.

Canon ponuja modela SX240 HS in SX260 HS, ki se razlikujeta le po vgrajenem sprejemniku GPS in barvnih različicah po zelo podobni ceni, dobrih 300 evrov. Razlika je le približno 30 evrov, zaradi česar bi dražji model priporočili tudi tistim, ki niso povsem prepričani, da danes sprejemnik GPS že potrebujejo. Oba aparata sta odlična, razlika v ceni med njima pa je zelo majhna.

Canon PowerShot SX240HS in SX260HS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-500 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-6,8; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 306 EUR za model SX240 HS in 336 za model SX260 HS.

Za: Razpon objektiva, velikost in masa, šum, ročni nadzor, popačenje sodčkavosti, odzivnost, majhna razlika v ceni med modelom z GPS in brez njega.

Proti: Nekoliko slabša odzivnost med uporabo funkcije MovieDigest, slišno zumiranje med videom, makro le od 5 cm naprej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji