Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot SX20 IS

Canonova pestra ponudba aparatov s širokim razponom goriščnic je poleg raznolikosti tudi izjemno kakovostna in novi model SX20IS ni nikakršna izjema. Je le nadaljevanje zelo smiselne evolucije.

Njegovo ohišje se ne razlikuje od predhodnega modela SX10IS in se lahko pohvali z držalom, ki je več kot le kos masi aparata, poleg tega pa je boljši od tistih pri vstopnih modelih razreda DSLR. Aparat res dobro stoji v rokah, zamerimo mu le neko slabšo kakovost plastike zunanjega dela držala. Občasno se težko odpirajo tudi vratca pomnilniške kartice in brezstopenjsko kolesce, ki je obenem tudi štirismerna tipka, ne ponuja dobrega občutka pod palcem, poleg tega se zelo rado zatika.

Ob pomoči optične stabilizacije in občutljivosti ISO800 se aparat ne ustraši večernega fotografiranja po starem obmorskem mestu.

Ob hkratni uporabi optične in digitalne povečave (skupaj 80×) smo v slabih vremenskih razmerah fotografirali 7 km oddaljen ljubljanski grad.

Od preostalih zadev lahko aparatu zamerimo le malokaj. Ena izmed takšnih reči je podobno kot pri vseh Canonovih kompaktnih aparatih stiskanje videa, saj evolucija tokrat prinaša zajemanje v ločljivosti 720p, minuta takšnega posnetka pa zopet presega 150 MB. Stereo zvok je odličen, prav tako je med zajemanjem videa omogočeno optično zumiranje brez prekinitve zvoka, pri čemer je Canon še vedno osamel primer v tem razredu. Uporaba povečave poteka gladko in je dvostopenjska, kar se tiče natančnosti, nam je na voljo približno 40 različnih goriščnic, med videom pa se obe stopnji zumiranja nekoliko upočasnita. Na ohišju najdemo tudi zajemanju videa namenjeno tipko, ki omogoča začetek snemanja tudi v fotografskih programih, v načinu videa aparat le nekoliko prilagodi ostrenje. Ostrenje tudi med fotografiranjem deluje hitro in ne odpove niti pri nekoliko slabši svetlobi. Izjemno praktično pa je tudi to, da lahko med videom brez prekinitve zajamemo fotografijo v razmerju 16 : 9, ki izkoristi polno ločljivost širine tipala.

Tipalu so povečali ločljivost iz 10 na 12 megapik, kar v praksi nima nobenega pomena, je pa glede na zasnovo ohranilo zelo dobre značilnosti in sledu o pretirani zrnatosti ni opaziti. Njegovo delo si je moč ogledati tako na vrtljivem zaslonu kakor tudi v elektronskem iskalu, nad katerim stoji tudi hot-shoe pritrditveno mesto za zunanjo bliskavico.

Canon SX20IS v primerjavi s konkurenco na papirju ni najzmogljivejši aparat te vrste, saj ga modeli iz sosednjih fotografskih hiš prekašajo tako po razponu goriščnic kakor tudi po najširšem kotu zajema, vendar se v praksi izkaže za najbolj vsestransko uporabnega. To pa je tudi tisto, kar iščejo kupci superzumirnih aparatov, zaradi česar se zdi cena 388,90 evra, kolikor zanj zahtevajo, pravična.

Canon Powershot SX20 IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-560 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,7; ostrenje 0 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,8 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 388,90 EUR.

Za: Tih, hiter in natančen ultrasonični motorček, odličen makro, priložena sončna zaslonka.

Proti: Odpiranje vratc pomnilniške kartice, kolesce na štirismerni tipki, zajetnost videoposnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji