Objavljeno: 19.10.2010 12:59 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot S95

Z modelom S90 je Canon po nekaj letih obudil serijo zmogljivih kompaktnih aparatov, ki omogočajo popoln ročni nadzor in kljub temu sedejo v žep. Tako je predstavil zmogljiv žepni aparat, zaprt v elegantno črno ohišje, ki ga odlikuje kakovostna optika in svetlobno zmogljivo tipalo z 10 megapikami ločljivosti. Tak je tudi njegov naslednik, ki je po novem opremljen tudi z zajemanjem videa v ločljivosti 720p, je tanjši za milimeter in pol ter na vseh področjih ravno toliko boljši.

Silno kakovostno črno ohišje tega aparata je površinsko obdelano na enak način kot pri modelu EOS 7D, zato je zelo odporno proti praskam in odlično sede v roke, tudi ko so te nekoliko potne. Ergonomija je odlična in aparat dobro leži v roki tudi med enoročnim fotografiranjem, ko bi si tisti s krajšimi prsti želeli, da bi bila gumb za zumiranje in sprožilec nekoliko bliže desni strani aparata. Sicer je upravljanje aparata zelo dovršeno, na voljo sta kar dve kolesci, in sicer eno, nameščeno v štirismerno tipko, in tisto večje okrog objektiva. Tako lahko v ročnem načinu hkrati prilagajamo čas zaklopa in karkoli pač sami določimo hkrati. Tako lahko hitro nastavljamo občutljivost tipala ISO, zumiramo s kolescem, ostrimo ali pa prilagajamo odprtost zaslonke. Ta se lahko pohvali s številom f/2,0, kar nam v kombinaciji z odličnim tipalom in zanesljivo optično stabilizacijo slike omogoča zajemanje fotografij v zelo slabih svetlobnih razmerah. Grajamo le nekoliko počasnejše zumiranje, kot ga poznamo pri najhitrejših žepnih modelih, ki ga ni mogoče uporabiti med zajemanjem videa. Sicer glede objektiva nimamo pripomb, saj je tudi popačenja sodčkavosti glede na širok kot 28 mm malo.

Tudi zrnatosti je pri višjih občutljivostih ISO zelo malo, zasluge za to pa gredo tipalu z za današnje čase nizko ločljivostjo 10 megapik, ki se lahko pohvali z občutljivostjo do ISO 12800 v načinu, namenjenemu slabše osvetljenim prizorom. Prav tako kakovosten je tudi prikaz barv, pa tudi podrobnosti so dobro vidne.

Ročno je temu aparatu mogoče prilagajati praktično vse, od ostrenja do bliskavice in celo ročne izbire beline po celotnem barvnem prostoru. Vedno lahko določimo, čemu rabi kolesce okrog objektiva, dodana pa je tudi tipka, ki ji je mogoče določiti namembnost. Na voljo je celo program, kjer si uporabnik lahko prilagodi nastavitve in jih shrani ter jih kasneje prikliče z zavrtljajem kolesca za izbiro prizora.

S95 zajema tudi kakovosten video skupaj s stereo zvokom v ločljivosti 720p in je namenjen vsem, ki želijo v žepu kakovosten, zmogljiv in prilagodljiv aparat ter so zanj pripravljeni odšteti slabih 400 evrov. Takšnim ga toplo priporočamo.

Canon Powershot S95

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,0-4,9; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 395 EUR.

Za: Kakovostno in kompaktno ohišje, svetlobno zmogljiv objektiv, svetlobno zmogljivo tipalo, ročni nadzor in upravljanje.

Proti: Postavitev gumba za zumiranje, izskočne bliskavice ni mogoče ročno zapreti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji