Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2014 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot S120

Canonova serija S je na trgu že vrsto let in že od nekdaj je bila glede na svojo velikost postavljena med najzmogljivejše kompaktne aparate. Pri teh žepnih modelih je že od nekdaj poudarek na zmogljivi optiki, saj so že pred približno desetimi leti vanje vgradili širokokotni objektiv z 28 mm goriščnice. V tokratni model je vgrajen objektiv s 24 mm na širokem delu in 5-kratnim zumom. Povsem enako kot v modelu S110, le da je tokrat tretjino zaslonke svetlejši po celotnem razponu, izostal pa ni niti optični filter ND. Izboljšano je tudi tipalo, podobno kot v seriji G pa tudi tu najdemo označevanje kontrasta v načinu ročnega ostrenja.

Ohišje tega aparata je glede na namen skoraj popolno. Je majhno, trdno in zelo preprosto oblikovano, zato je  idealen sopotnik v žepu. Tudi tipke in kolesca so zelo dobro in pregledno razporejeni, le kolesce okrog štirismerne tipke ne omogoča dobrega občutka med prilagajanjem nastavitev. Podobno kot pri modelu G16 bi si tudi tu želeli drugačno zasnovo tega kolesca.

Okrog objektiva najdemo kakovostno kolesce, ki mu lahko spreminjamo namen. Lahko rabi na primer za stopenjsko zumiranje po določenih goriščnicah (24, 28, 35, 50, 85, 100 in 120 mm), prilagajanje odprtosti zaslonke in prilagajanje ostrenja v ročnem načinu. Kot smo že omenili, je slednje po novem podkrepljeno tudi z označevanjem izostrenih objektov z izbrano barvo. Sistem resda deluje dobro, kljub temu pa velikokrat označi tudi neizostrene dele, če so preveč kontrastni.

Upravljanje aparata je pravi užitek, saj po zaslugi dveh kolesc, za dotik občutljivega zaslona in dveh tipk, ki jima je mogoče določiti namen, pravzaprav nismo pogrešali ničesar, niti v polavtomatskih in ročnih načinih. Zmotilo pa nas je, da ni ročnega upravljanja pri zajemanju videa.

A velika razlika med aparati podobnih zmogljivosti in modelom S120 je ravno preprostost rabe, saj se ga ne bodo ustrašili niti začetniki. Lahko je le nekakšen Ixus za tiste, ki bi radi še za stopnico boljše fotografije. A tudi naprednejši uporabniki nikakor ne bodo razočarani, saj gre za odlično »žepno raketo«, ki poleg ročnih nastavitev in vrhunskega objektiva premore tudi odlično tipalo. V tem velikostnem razredu mu pravzaprav ni para. CMOS z 12-megapikami prikaže veliko podrobnosti, tudi ko je svetlobe malo, in fotografijam dodaja malo zrnatosti vse do občutljivosti ISO 3200.

V kombinaciji z objektivom, ki ima učinkovito optično stabilizacijo in odprtost zaslonke f1.8 na širokem delu, se aparat v slabše osvetljenih prostorih lahko postavi po robu starejšim tekmecem vrste SLR s kit objektivi.

Temu vrhunskemu žepnemu modelu v fotografskem smislu glede na velikost pravzaprav težko kaj zamerimo. Želeli bi si predvsem boljše kolesce na zadnji strani in ročne nastavitve videa. Koristil bi tudi boljši izkoristek prednosti povezave Wi-fi, predvsem v smislu integracije družabnih omrežij. Cena odličnega S120 je s 485 evrov resda visoka, a toliko ne ponuja pravzaprav noben pravi žepni aparat.

Canon Powershot S120

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–120 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8–5,7; ostrenje 3 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–12800).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 485 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Ohišje, upravljanje, šum, vidne podrobnosti pri visokem ISO, široki kot in f1.8, ročni nadzor, filter ND.

✗    Povezava wi-fi nima prave uporabniške vrednosti, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji