Objavljeno: 19.4.2005 09:50 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot A510 in A520

Canonova aparata A75 in A85 sta uporabnikom v spodnjem cenovnem razredu ponudila kakovostne fotografije po ugodni ceni, aparata pa sta omogočala tudi dober ročni nadzor nad slikanjem in možnost dokupa raznih dodatkov (predleč, podvodnih ohišij ipd.). Sama zasnova obeh aparatov pa je bila podedovana že od modela A60 in je tako imela že kar dolgo brado, zato so se v Canonu odločili za vizualno in tehnično prenovo obeh digitalcev.

Rezultat tega sta aparata Powershot A510 in A520. Gre za navzven in navznoter povsem enaka aparata, ki se razlikujeta samo po zmogljivosti tipala: A510 ima 3,2-milijonsko, A520 pa zajema slike s štirimi milijoni pik. Ohišje je v primerjavi s predhodnikoma nekoliko kompaktnejše. To je Canon dosegel tako, da fotoaparata shranjujeta slike namesto na kartice CompactFlash na precej manjše kartice SD, poleg tega pa se ne napajata več iz štirih baterij ali akumulatorjev AA, temveč samo še iz dveh. Oba novinca sicer nekoliko bolj ekonomično razpolagata z energijo, tako da z enim polnjenjem akumulatorjev nismo poslikali pol manj slik kot z A75, je pa razlika vseeno opazna. Največja novost v primerjavi s predhodnikoma je nov objektiv. Ta ima zdaj štirikratno optično povečavo (ki bi pri 35-milimetrskih aparatih ustrezala goriščni razdalji med 35 in 140 mm), kljub večjemu razponu goriščnice pa v ohišju ne zasede nič več prostora.

Elektronika obeh Powershotov po zmožnostih ne ponuja veliko novega. Aparata tako kot predhodnika ponujata dober ročni nadzor nad skoraj vsemi lastnostmi slikanja. Tako lahko ročno nastavljamo temperaturo bele barve (prednastavljene vrednosti ali zajem), občutljivost ISO, osvetlitveni čas, odprtost zaslonke in moč bliskavice. Vsem, ki se z omenjenimi lastnostmi ne želijo ubadati, je seveda še vedno na voljo povsem samodejni način, kjer za vse nastavitve poskrbi elektronika. Ta se včasih malo zmoti, predvsem pri oceni temperature bele barve, kjer aparat v slabših svetlobnih razmerah temperaturo barv nekoliko zgreši. Pohvaliti moramo ostrenje: je zelo natančno, pri manjši količini svetlobe pa si aparat pomaga z dodatno lučko za predosvetlitev, tako da so slike ostre tudi v temnejših prostorih. Hitrost ostrenja je nekoliko višja kot pri predhodnikih, a nekateri konkurenti ponujajo precej krajši čas med dvema zaporednima posnetkoma, tako da smo bili vseeno nekoliko razočarani.

Ohišje novih aparatov je trdno, dobro sedi v roki, gumbi na zadnji strani pa so pregledno nameščeni. Canonovi fotoaparati imajo menuje ločene na dva dela: v enem nastavljamo samo lastnosti slike, vse druge nastavitve pa so v posebnem menuju. Menimo, da bi bila preglednejša rešitev združitev obeh v skupen menu, saj se bo predvsem začetnikom pogosto dogajalo, da bodo neko zmožnost iskali v napačnem menuju. Poleg nastavitvenih gumbov je na zadnji strani še zaslon z diagonalo 1,8 palca in ločljivostjo 115.000 pik. Slika na zaslonu je dobro vidna v neposredni sončni svetlobi. Pri slikanju v temi na njem seveda ne vidimo skoraj ničesar, tako da se moramo v tem primeru zateči k optičnemu kukalu.

Canona se v praksi odlično obneseta. Slike so kontrastne, ostre, čas ostrenja ni predolg (čeprav bodo živahnejši vnuki babicam vseeno hitro pobegnili iz kadra), nenatančno samodejno nastavitev beline pa smo že pograjali. Pohvalili bi tudi kakovost zajetega videa.

Canon je s prenovo svojih najbolj priljubljenih aparatov zadel žebljico na glavico. Zaradi manjšega ohišja ga laže vtaknemo v žep in vzamemo s sabo, štirikratna optična povečava pa je trenutno nekaj, česar večina konkurentov v spodnjem cenovnem razredu ne ponuja, tako da bosta novinca pri uporabnikih verjetno še bolj priljubljena od predhodnikov, konkurenca pa bo Canonu zagotovo kmalu sledila.

Canon Powershot A510

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-5,5; ostrenje 0,45 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; doseg bliskavice 3,5 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 54.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dober ročni nadzor, štirikratna optična povečava.

Proti: Nenatančno samodejno prilagajanje beline.

Canon Powershot A520

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,89 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-5,5; ostrenje 0,45 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; doseg bliskavice 3,5 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 74.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dober ročni nadzor, štirikratna optična povečava.

Proti: Nenatančno samodejno prilagajanje beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji