Objavljeno: 10.10.2007 16:10 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Canon

Canon PowerShot A460

Megapike 5

Zum 4x (38-152 mm)

Optično iskalo

LCD 5 cm

Napajanje 2 x AA

Kartica SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 130 EUR

Za: Iskalo, cena, zum.

Proti: Zaslon LCD, video.

Pri Canonu dobro vedo, kaj mora imeti in znati fotoaparat, tudi tak, ki ga bodo v rokah držali manj zahtevni uporabniki. Zaradi tega so eni redkih, ki so tudi pri najcenejših modelih še ohranili optično iskalo. Dandanes se sicer marsikateremu nedeljskemu fotografu iskalo zdi precej odveč (in zaradi tega je tudi čedalje manj modelov, ki ga sploh imajo), a pisec teh vrstic težko dovolj poudari njegovo koristnost.

Pri Canonu tudi vedo, da je v večini primerov koristnejši malce zmogljivejši zum, kot večja ločljivost, še posebno, če je ta dosežena s čedalje manjšimi elementi na drobnih čipih CCD. V A460 so zato velikodušno vgradili objektiv s 4-kratnim zumom in se zadovoljili s 5 megapikami, ki povsem zadostuje za vse namene, za katere se uporabljajo fotoaparati v najnižjem cenovnem razredu.

Davek nizki ceni je predvsem razmeroma majhen petcentimetrski zaslon LCD na zadnji strani. Nastavitev ni ravno na pretek, so pa tu vse tiste, ki jih potrebuje povprečen ljubiteljski fotograf. Ročno lahko spreminjamo občutljivost tipala (sicer le v območju ISO 80-400), popravljamo osvetlitev, izberemo način merjenja svetlobe in nastavimo ravnovesje bele barve, če elektroniki to ne uspe pravilno. Poleg osnovne avtomatike je uporabniku na voljo še osem tematskih.

Kakovost posnetkov je zadovoljiva in primerljiva tudi z nekoliko dražjimi modeli. Nekoliko bolj, kakor bi si želeli, je opazen digitalni šum pri občutljivostih, višjih od ISO 100. Fotografije so brez ročnih posegov za odtenek presvetle in barve zato na videz nekoliko "sprane", a je to deloma tudi stvar okusa, predvsem pa se da brez težav popraviti. Ostrina je v okviru ločljivosti dobra, različne optične napake objektiva pa nič večje kot pri neposrednih tekmecih. Odzivnost in hitrost sta sprejemljivi. Bliskavica je razmeroma šibka, a z njo razen pri bližinskem slikanju (pri katerem se fotoaparat sicer solidno izkaže), ker je presvetlila posnetke, nismo imeli težav. V vlogi kamere se A460 ni izkazal. Podpira sicer ločljivost 640 x 480 pik, vendar le z 10 sličicami/s, med snemanjem pa deluje le digitalni zum.

Nekaterim manjšim pomanjkljivostim navkljub je A460 v svojem (najnižjem) cenovnem razredu eden boljših modelov. Vsaj za tiste, ki znajo ceniti optično iskalo in nekoliko zmogljivejši zum.

Dobrih 10 evrov cenejši A450 ima namesto štirikratnega 3,2-kratni zum (38-122 mm).

Canon PowerShot A550

Megapike 7

Zum 4x (35-140 mm)

Optično iskalo

LCD 5 cm

Napajanje 2 x AA

Kartica SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 190 EUR

Za: Iskalo, zum.

Proti: Zaslon LCD.

Stopničko više in približno 60 evrov dražji je A550. Nekoliko staromodno oblikovan in ne najmanjši, čeprav še vedno priročno majhen fotoaparat, se ponaša z optičnim iskalom, večjo ločljivostjo in podobno zmogljivim štirikratnim zumom. Da imamo opravka z modelom iz nižjega cenovnega razreda, razkriva predvsem za današnje čase majhen zaslon LCD (s skromno ločljivostjo) in nekoliko ceneno delujoče plastično ohišje.

Všeč nam je bil velik vrtljiv gumb za preprosto izbiro najpogostejših možnosti. Deset tematskih avtomatik je sicer manj, kakor jih premorejo nekateri tekmeci, a med njimi najdemo vse tiste, ki jih tudi potrebujemo. Uporabnik ima na voljo tudi standarden nabor ročnih nastavitev. Nič posebnega torej, a večina ljubiteljskih fotografov, ki jim je A550 namenjen, več niti ne potrebuje.

Fotoaparat je dovolj odziven in hiter, nekako v povprečju svojega cenovnega razreda. Svetlomer je svoje delo v večini primerov dobro opravil, le pri zelo kontrastnih posnetkih se mu je včasih malce zataknilo, kar pa v tem cenovnem razredu ni nič posebnega. Kakovost fotografij je presenetljivo dobra. Barve so naravne, čeprav morda ne tako zelo izrazite kakor pri nekaterih drugih, podobnih fotoaparatih, pri čemer velja omeniti, da marsikateri izdelovalec raje nekoliko bolj poudari barve, ki so tako morda res videti boljše, niso pa bolj naravne. Sicer pa lahko zasičenost barv tudi ročno spremenimo. Ostrina je dobra in tudi proti robovom fotografije ne upade, kar se rado dogaja pri cenejših modelih. Digitalni šum pri višjih občutljivostih je zmeren in ne odstopa od povprečja.

Bliskavica je malce močnejša kakor pri A460, pri bližinski fotografiji pa se fotoaparat izkaže malenkost slabše. Se pa zato precej bolje obnese v vlogi kamere, saj tudi pri največji ločljivosti snema s 30 sličicami/sekundo, pri manjši pa lahko uporabimo celo 60 sličic/sekundo za upočasnjeni posnetek. Med snemanjem deluje samo digitalni zum.

PowerShot A550 je simpatičen fotoaparat, namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Tehnološko (in oblikovno) sicer nekoliko zaostaja za najnovejšimi smernicami, a se v večini primerov to pri vsakdanjem fotografiranju sploh ne pozna. Megapik je več kot dovolj, štirikratni zum je več, kakor ponujajo neposredni tekmeci, optično iskalo pa je tudi vedno dobrodošlo. Cena je sicer za odtenek višja kakor pri nekaterih neposrednih tekmecih, a je razmerje med ceno in kakovostjo še vedno zelo ugodno.

Canon PowerShot A560

Megapike 7

Zum 4x 35-140 mm

Optično iskalo

LCD 6,2 cm

Napajanje 2 x AA

Kartica SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 230 EUR

Za: Iskalo, zaznavanje obrazov.

Proti: Digitalni šum pri večjih občutljivostih.

Na prvi pogled je A560 enak modelu A550, a za 10 višja številka v imenu in za 40 na listku s ceno so znak, da imamo vendarle opravka z nekoliko zmogljivejšim modelom. Razlike se skrivajo v notranjosti, zanje pa je kriv predvsem najnovejši Canonov slikovni procesor DIGIC III (v A550 je vgrajena njegova prejšnja različica).

Novi slikovni procesor zagotavlja nekoliko hitrejšo obdelavo slik in s tem hitrejše fotografiranje, poleg tega pa tudi učinkovitejše zmanjševanje digitalnega šuma, zaradi česar je največja občutljivost tipala ISO 1600 (pri A550 je ISO 800). Pri čemer seveda velja takoj opozoriti, da bo najbolj natančne šum začel motiti že pri ISO 400, posnetki, narejeni pri največji občutljivosti tipala pa so že zelo šumeči in imajo predvsem dokumentarno vrednost.

Ljubiteljski fotografi se bodo verjetno razveselili prepoznavanja obrazov, ki z letošnjimi modeli postaja tako rekoč obvezna lastnost vsakega digitalca. Elektronika prepozna kar do devet obrazov in zna na podlagi njihove velikosti oceniti, ali je eden od njih glavni motiv posnetka. Poleg ostrine in osvetlitve zna elektronika oddaljenosti najpomembnejšega obraza prilagoditi tudi moč bliskavice.

Fotoaparat je opremljen z nekoliko večjim in boljšim zaslonom LCD, na račun katerega Canonovi inženirji na srečo niso žrtvovali optičnega iskala. Po drugih lastnostnih je A560 bolj ali manj enak kakor A550. Poudarek je na samodejnem slikanju, ročno pa lahko spreminjamo le osnovne nastavitve. Kakovost posnetkov je zelo podobna, le digitalnega šuma je pri ISO 400 nekaj manj. Je tudi nekoliko hitrejši pri zaporednem fotografiranju, saj lahko slikamo s hitrostjo do 1,7 posnetka v sekundi (A550 zmore največ 1,4 posnetka v sekundi).

Samo od sebe se zastavi vprašanje, ali so izboljšave vredne nekoliko višje cene. Prepoznavanje obrazov utegne priti prav manj izkušenim uporabnikom, ki se pogosto pred dokončnim pritiskom na sprožilec ne vprašajo, ali je fotoaparat izostril in izmeril svetlobo na pravem mestu. Tudi večja občutljivost utegne od časa do časa priti prav. Končni odgovor pa bo verjetno odvisen predvsem od globine denarnice.

Canon PowerShot A570 IS

Megapike 7

Zum 4x 35-140 mm

Optično iskalo

LCD 6,2 cm

Baterije 2x AA

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 280 EUR

Za: Umirjevalnik slike, ročne nastavitve, iskalo, možnost rabe predleč, zaznavanje obrazov.

Proti: Digitalni šum pri večjih občutljivostih.

Še stopničko više (in še 50 evrov dražji) je A570, ki je sicer po obliki enak kot prejšnja modela, pa tudi po ločljivosti in zmogljivosti objektiva se od njiju ne razlikuje. A v resnici se v nekoliko neuglednem ohišju skriva presenetljivo zmogljiv fotoaparat.

IS na koncu imena označuje umirjevalnik slike (Image Stabilisation) in je vsekakor dobrodošla lastnost, ki reši marsikateri v slabših svetlobnih pogojih narejen posnetek in je v tem cenovnem razredu redkost. Pri slikanju v slabših svetlobnih pogojih prav pride tudi velika občutljivost (ISO 1600), ki pa je zaradi digitalnega šuma, podobno kakor pri prejšnjem modelu, le pogojno uporabna.

Tudi A570 IS ima slikovni procesor DIGIC III in zna samodejno zaznati do devet obrazov na posnetku. Na splošno pri samodejnem fotografiranju kakšnih omembe vrednih razlik med modeloma A560 in A570 ni, zato pa bo nekoliko zahtevnejše fotografe (s tanjšimi žepi) nedvomno razveselilo, da fotoaparat premore tudi avtomatiki s prednostjo zaslonke in osvetlitvenega časa, za povrhu pa se lahko odločimo tudi za povsem ročne nastavitve.

Od lastnosti, ki v tem cenovnem in velikostnem razredu fotoaparatov nikakor niso samo po sebi razumljive, omenimo možnost uporabe širokokotne, teleobjektivne in bližinske predleče, ki jih na prej opisane modele ne moremo natakniti in s katerimi lahko precej povečamo uporabnost fotoaparata.

Kakovost posnetkov je enaka kakor pri A560. Z ostrenjem in osvetlitvijo nismo imeli težav, barve so naravne, digitalni šum pa postane moteč šele pri ISO 400. Fotoaparat sicer nikakor ne sodi med hitrostne rekorderje, a v tem cenovnem razredu boste težko našli odzivnejšega in tudi 1,7 posnetka v sekundi je zelo spodobna hitrost.

Pri slikanju z bliskavico in bližinski fotografiji se, tako kakor drugi modeli iz serije A, izkaže povprečno. Tudi pri snemanju imamo na voljo enake možnosti kakor pri prej opisanem modelu, le da lahko učinek počasnega gibanja uporabimo tudi pri največji ločljivosti.

PowerShot A570 IS je namenjen nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, ki bi radi imeli zmogljiv fotoaparat z dobrim ročnim nadzorom nastavitev, zanj pa vseeno ne bi radi zapravili več, kot je nujno potrebno. Sicer nikakor ni poceni, a za nižjo ceno boste zelo težko našli fotoaparat z umirjevalnikom slike, napredno avtomatiko in ročnimi nastavitvami, štirikratnim zumom in optičnim iskalom.

Canon PowerShot A630

Megapike 8

Zum 4x 35-140 mm

Optično iskalo

LCD 6,2 cm

Baterije 4xAA

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 280 EUR

Za: Vrtljiv zaslon LCD, iskalo, cena.

Proti: Ostrenje v slabših pogojih.

Fotoaparat je sicer lanski model, a še ni dobil neposrednega naslednika in je zato po eni strani stopničko nad modelom A570, po drugi strani pa za njim nekoliko zaostaja. Stopničko više predstavlja za megapiko večja ločljivost, svetlobno nekoliko zmogljivejši objektiv (s sicer enakim 4-kratnim zumom) in vrtljiv zaslon LCD, ki olajša slikanje iz bolj nenavadnih leg. Po drugi strani A640 nima umirjevalnika slike in tudi slikovni procesor DIGIC II je nekoliko manj zmogljiv od svojega naslednika (ne zazna na primer obrazov).

Fotoaparat je namenjen nekoliko zahtevnejšim ljubiteljem, ki vedo, zakaj je koristno imeti optično iskalo, in ki bodo vsaj občasno izkoristili možnost ročne izbire osvetlitvenega časa in zaslonke. V nasprotnem primeru se namreč s takim fotoaparatom nima smisla truditi, saj je na tržišču veliko modelov, ki ročnih nastavitev ne omogočajo, so pa zato ob sicer podobnih zmogljivostih cenejši.

Na preizkusu se je A630 lepo izkazal. Kakovost fotografij je presenetljivo dobra. Barve so primerno zasičene in naravne. Optične napake objektiva so majhne in opazne le pod digitalno lupo grafičnega programa, s katerim smo secirali posnetke. Digitalni šum je še pri ISO 400 znosen. Pri fotografiranju z objektivom v teleobjektivni legi in slabših svetlobnih pogojih si je fotoaparat včasih vzel trenutek ali dva več za ostrenje.

Rokovanje je preprosto, a ker moramo večino nastavitev izbirati v menijih, ni ravno najhitrejše. Se pa zato nad odzivnostjo in hitrostjo slikanja ne moremo pritoževati. Pri bližinski fotografiji in slikanju z bliskavico se je izkazal nekoliko nadpovprečno, zelo spodobna pa je tudi kakovost videoposnetkov.

A630 je zmogljivo fotografsko orodje, zelo primerno za nekoliko zahtevnejše, a varčne fotografe. Primeren je tudi za začetnike, ki bi se radi nekoliko temeljiteje posvetili fotografiranju, saj ga zlepa ne bodo prerasli. Težava je pravzaprav le v tem, ker ima že v lastni hiši hudo konkurenco. Vrtljiv zaslon LCD je sicer priročen, a je umirjevalnik slike, ki ga ima A570 IS, v večini primerov koristnejši, razlika med 7 in 8 megapikami pa je bolj ali manj zanemarljiva.

Canon PowerShot A640 ima tipalo z 10 megapikami ločljivosti in je zato za 60 evrov dražji.

Canon PowerShot S3 IS

Megapike 6

Zum 12x (36-432 mm)

Elektronsko iskalo

LCD 5 cm

Baterije 4xAA

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 350 EUR

Za: Zmogljiv zum, umirjevalnik slike.

Proti: Zaslon LCD.

PowerShot S3 se ponaša z objektivom, ki ima kar 12-kratni zum in pokrije tako rekoč vse potrebe tudi nekoliko zahtevnejšega ljubiteljskega fotografa. Izjema je širokokotno področje, kar pa lahko rešimo z dokupom širokokotne predleče.

Predvsem iz cenovnih razlogov imajo fotoaparati z zelo zmogljivimi objektivi v povprečju nekoliko nižjo ločljivost. Ker pa lahko z zelo zmogljivim zumom precej zmanjšamo nujnost poznejših korenitejših izrezov, 6 megapik pravzaprav povsem zadostuje tudi za resnejšo rabo. Objektiv je za povrhu še nekoliko svetlobno močnejši od sicer precej manjših 3- ali 4-kratnih zumov na malih fotoaparatih.

Iskalo je elektronsko, kar je po eni strani dobro, saj v njem tako kot pri zrcalno-refleksnih fotoaparatih vidimo natanko to, kar bo na posnetku, po drugi strani pa je njegova ločljivost le 115.000 pik, zaradi česar težko ocenimo najboljšo ostrino, pa tudi pri slikanju v slabih svetlobnih pogojih je slika na njem slabša. Zaslon LCD je vrtljiv, kar je vsekakor koristno, vendar je s 5 centimetri za današnje čase nekoliko majhen.

Fotograf lahko ročno vpliva na tako rekoč vse nastavitve, na voljo pa ima tudi 13 tematskih avtomatik. S3 IS je presenetljivo hiter, saj lahko slikamo s hitrostjo dobrih 2 posnetkov v sekundi. Umirjevalnik slike je pri fotoaparatih s tako zmogljivimi zumi zelo koristen in Canonov svoje delo zelo dobro opravi. Najzahtevnejše uporabnike, ki bi morda hoteli tak fotoaparat uporabljati namesto zrcalno-refleksnega, utegne motiti, da ne podpira "surovega" zapisa RAW.

Kakovost fotografij je dobra. Posnetki so sicer nekoliko "mehkejši", oziroma manj ostri, kakor bi pričakovali od 6 megapik, a to opazimo le pri največjih povečavah. Pri ISO 800 je šum premočan, a to je slabost mnogih fotoaparatov. Fotoaparat se dobro izkaže pri bližinski fotografiji, bliskavica svojo nalogo opravi solidno, pa tudi pri snemanju se izkaže nadpovprečno. Ima poseben gumb za snemanje, zvok je stereofonski, med snemanjem lahko zumiramo, deluje pa tudi umirjevalnik slike.

S3 je zelo zmogljiv fotoaparat in glede na vse, kar zmore, je tudi cena zelo ugodna. Vendar se počasi poslavlja, saj ga je nasledil še nekoliko zmogljivejši model S5.

PowerShot S5 IS ima večjo ločljivost (8 megapik), naprednejši slikovni procesor DIGIC III, večjo občutljivost (do ISO 1600), večji in boljši zaslon LCD (6,3 cm z 207.000 pikami ločljivosti) ter še nekaj manjših izboljšav. V trgovine bo prišel julija, cena pa trenutno še ni znana.

Canon G7

Megapike 10

Zum 6x (35-210 mm)

Optično iskalo

LCD 6,2 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 465 EUR

Za: Zmogljivost, kakovost, objektiv, umirjevalnik slike, prepoznavanje obrazov.

Proti: Cena, lega v roki.

G7 zapolnjuje vrzel med fotoaparati z zelo zmogljivimi zumi, ki so za marsikoga nekoliko preveliki, in žepnimi modeli, ki so za marsikoga premalo zmogljivi. Je nekoliko večji od najmanjših modelov, a še vedno dovolj majhen, da ga imamo lahko vedno v (malo večjem) žepu. Deluje zelo vzdržljivo in je nabit s sodobno elektroniko. Za povrhu tudi objektiv s 6-kratnim zumom ni od muh, ločljivost pa seveda prav tako ne. Če omenimo še optično iskalo, umirjevalnik slike in slikovni procesor DIGIC III, je jasno, da je G7 zelo zmogljiv fotoaparat.

Fotoaparat uporabniku daje popoln nadzor nad vsemi nastavitvami, pri čemer rabo olajšajo gumbi, s katerimi spreminjamo večino najpogosteje uporabljanih. Na žalost so načrtovalci občutno zmanjšali stransko držalo, ki ga je imel predhodnik, zaradi česar gre fotoaparat morda res laže v žep, zato pa nekoliko manj udobno leži v roki. Fotoaparat napaja litij-ionski akumulator in ker ne sodi med najzmogljivejše, si je koristno omisliti rezervo, da ne bo izdihnil ravno v najbolj neprimernem trenutku.

Kakovost posnetkov je zelo dobra, čeprav velika povečava in podroben ogled razkrijeta tudi nekaj pomanjkljivosti. V širokokotni legi objektiva je recimo nekoliko opazna barvna aberacija (vijolična senca na robovih zelo svetlih mest). Digitalni šum opazimo že pri ISO 200, a je še sprejemljiv, posnetki pri ISO 1600 pa so le pogojno uporabni. Fotoaparat je primerno hiter. Slikamo lahko z do 2 posnetkoma na sekundo, že tako kratek odziv od pritiska na sprožilec do posnetka pa lahko še dodatno zmanjšamo, če izklopimo zaslon LCD.

Vgrajena bliskavica je spodobno močna, fotoaparat pa se dobro izkaže tudi pri bližinski fotografiji in snemanju. Podpira celo nekakšno delno visoko ločljivost 1024 x 768 pik, žal le pri 15 sličicah/s. Med snemanjem lahko uporabimo le digitalni zum.

G7 je precej drag fotoaparat in zato namenjen fotografom, ki bi radi imeli majhen, a zelo zmogljiv fotoaparat z nadpovprečno zmogljivim zumom in veliko ločljivostjo, in ki bodo znali ceniti širok nabor ročnih nastavitev. Objektiv bi sicer lahko segal bolj v širokokotno smer, a to lahko brez posebnega žrtvovanja kakovosti popravimo s širokokotno predlečo (ki pa nikakor ni poceni dodatek). Najzahtevnejši uporabniki bodo pogrešali tudi možnost surovega zapisa RAW. Krog uporabnikov, ki jim je G7 namenjen, je sicer precej ozek, a če sodite vanj, boste boljši fotoaparat težko našli.

Canon Ixus 70

Megapike 7

Zum 3x 35-105 mm

Optično iskalo

LCD 6,2 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 280 EUR

Za: Optično iskalo, izdelava.

Proti: Šum pri večjih občutljivostih.

Canonovi Ixusi sodijo v razred elegantno oblikovanih tankih fotoaparatov. V nekoliko retro-slogu oblikovani osnovni model 70 sicer ni najtanjši tovrstni fotoaparat (je pa najtanjši Canonov), a ga brez posebnih težav stlačimo tudi v žep kavbojk, vsaj če niso ravno tiste najožje. Kovinsko ohišje daje vtis zanesljivosti in vzdržljivosti. Zelo nas je razveselilo optično iskalo, ki ga pri najmanjših modelih skoraj ne srečamo več. Je sicer majhno in preprosto, a omogoča stabilnejšo držo fotoaparata pri fotografiranju, predvsem pa boljši pogled v za zaslon LCD neugodnih svetlobnih (zlasti presvetlih) pogojih.

Ixus 70 je namenjen fotografsko manj zahtevnim uporabnikom in ima zato precej omejen nabor ročnih nastavitev. Na voljo ima popravek osvetlitve, izbiro občutljivosti in nastavitev beline, ročno pa lahko izberemo tudi način merjenja svetlobe (povprečno, sredinsko ali ozko usmerjeno). Tu je seveda še ducat tematskih avtomatik, pa pomoč pri slikanju panoramskih fotografij, prepoznavanje obrazov in kar je še takih, dandanes skoraj obveznih dodatkov. Meniji so pregledni in upravljanje enostavno.

Elektronika svoje delo opravi solidno in le v nekaterih izjemnih svetlobnih razmerah posnetki niso bili pravilno osvetljeni. Kakovost posnetkov je dobra, čeprav ne ravno vrhunska. Ostrina je dobra, barve pa primerno zasičene in naravne. Pri ISO 400 se začne razločno videti digitalni šum, zaradi katerega so posnetki pri ISO 1600 le pogojno uporabni. Podobno lahko rečemo tudi za hitrost oziroma odzivnost, ki sicer ni ravno bliskovita, a v Ixusovem cenovnem in velikostnem razredu dobra. Optične napake objektiva so pri veliki povečavi sicer opazne, a nič bolj izrazite kakor pri večini tekmecev.

Bliskavica je šibka, a če upoštevamo njene omejitve, se dobro izkaže. Za bližinsko fotografijo je povprečno uporaben, podobno pa lahko rečemo tudi za njegove snemalne zmožnosti.

Ixus 70 se po osnovnih tehničnih podatkih ne loči od množice podobnih modelov, svojo ne ravno najnižjo ceno pa upraviči predvsem z vzdržljivim ohišjem, vedno dobrodošlim optičnim iskalom, preprosto rabo ter zelo spodobno kakovostjo posnetkov.

Canon Ixus 75 je nekaj deset evrov dražji, nima optičnega iskala, zato pa ima nekoliko večji, 7,6-centimetrski zaslon LCD. Izbira je precej odvisna od fotografovih navad, mi pa vsekakor navijamo za iskalo.

Canon Ixus 850

Megapike 7

Zum 3,8x (28-105 mm)

Optično iskalo

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja:

Cena: 370 EUR

Za: Razpon zuma, optično iskalo, umirjevalnik slike.

Proti: Ročne nastavitve.

Tudi naslednji Ixus je dokaz, da pri Canonu vedo, kako je treba delati fotoaparate. Optično iskalo nekateri lahko pogrešajo, pri Monitorju pa menimo, da ga mora imeti vsak fotoaparat, ki da kaj nase. Všeč nam je bil tudi objektiv, ki s 3,8-kratnim zumom sicer na prvi pogled le malo odstopa od povprečja, a so pri Canonu obseg goriščnic, za razliko od večine drugih izdelovalcev, podaljšali na širokokotno stran, kar je pri vsakdanjem fotografiranju precej uporabnejše. Kot pika na i je tu še umirjevalnik slike, ki lepo zaokroži osnovne fotografske lastnosti izvrstnega fotoaparata. Seveda ne smemo pozabiti niti na DIGIC 3, prepoznavanje obrazov, 6,3-centimetrski zaslon LCD, ki je sicer povprečno velik, a nadpovprečno dobro viden tudi v svetlejšem okolju, in kar je še lastnosti, s katerimi se ponaša Ixus 850.

Najbolj smo pogrešali nekoliko več možnosti za ročni nadzor nad nastavitvami. Vsak malo resnejši fotograf po malem trpi, ko ne ve, s katerim osvetlitvenim časom fotografira (čas se na zaslonu pokaže le takrat, ko je predolg za slikanje brez stojala), če že morda podatek o izbrani zaslonki lahko pogreša. Vplivamo lahko le na osnovni nabor nastavitev. Škoda, kajti marsikateri tudi precej cenejši fotoaparat v tem pogledu omogoča uporabniku več nadzora.

Drugače se je Ixus 850 pri preizkušanju dobro odrezal. Rokovanje je preprosto in fotografiranje zelo lahkotno. Elektronika pri ostrenju in osvetljevanju omembe vrednih težav ni imela, za povrhu pa je fotoaparat tudi nadpovprečno odziven in hiter. Kakovost posnetkov je dobra, barve so celo zelo dobre. V najbolj širokokotnem položaju objektiva so posnetki na robovih malce manj ostri, a to opazimo le pri največjih povečavah. Tako kakor pri večini podobnih modelov ne smemo pretiravati z občutljivostjo. Pri ISO 400 je ostrina zaradi agresivnega odstranjevanja digitalnega šuma že precej načeta, večje ločljivosti pa pridejo v poštev predvsem takrat, ko drugače pač ne gre. Pri rabi bliskavice nismo imeli težav, solidno pa se Ixus 850 odreže tudi pri bližinski fotografiji in snemanju, kjer mu do boljše ocene manjka pravzaprav samo možnost optičnega zumiranja med snemanjem.

Ixus 850 sicer sodi med dražje malčke, a glede na tekmece lahko rečemo, da je vreden svoje cene. Ni popoln, a se v razredu žepnih fotoaparatov lahko z njim merijo le zelo redki.

Canon Ixus 900 Ti

Megapike 10

Zum 3x (37-111 mm)

Optično iskalo

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja:

Cena: 415 EUR

Za: Ohišje, optično iskalo, kakovost posnetkov.

Proti: Razpon zuma, ročne nastavitve.

Prestižni Ixus svojo najprestižnejšo lastnost nakazuje že v imenu. Ti namreč pomeni titan, lahko in odporno kovino, iz katere zlitine je narejeno zelo sodobno oblikovano ohišje, ki bo preneslo tudi nekoliko manj nežno ravnanje. Višja cena in imenitno ohišje žal ne pomenita, da je Ixus 900 zmogljivejši od prej opisanega Ixusa. Ima sicer večjo ločljivost, žal pa so Canonovi inženirji vanj vgradili le standardni 3-kratni zum. Vzrok je najverjetneje nekoliko večje tipalo CCD z večjo ločljivostjo, zaradi katerega niso mogli uporabiti objektiva, ki smo ga malo prej tako pohvalili. Druga lastnost, ki nam je bila pri Ixusu 850 všeč in je 900 Ti nima, je umirjevalnik slike. Verjetno so žrtvovali zato, da fotoaparat ne bi bil predrag. Še dobro, da so vsaj optično iskalo obdržali.

Po drugih lastnostih sta si oba modela zelo podobna. Tudi pri 900 Ti je poudarek na samodejnih nastavitvah. Desetim tematskim avtomatikam so dodali možnost povečane občutljivosti (ISO 3200) za vse tiste mračne trenutke, ko bliskavice ne smemo ali nočemo uporabiti (lahko pa se sprijaznimo z zelo zrnatim "dokumentarnim" posnetkom).

Pri preizkušanju se je izkazal podobno kakor prejšnji model. Tudi Ixus 900 Ti je živahen fotoaparat in uporabnika (skoraj) nikoli ne pusti čakati - kljub večji ločljivosti. Kakovost posnetkov je zelo dobra. Ostrina je izvrstna in barve naravne in primerno zasičene. Digitalni šum je pri ISO 400 še sprejemljiv, čeprav moramo za najostrejše posnetke tudi pri 900 Ti uporabljati eno od obeh najmanjših občutljivosti.

Zmogljivosti pri slikanju z bliskavico in bližinski fotografiji so enake kakor pri Ixusu 800, pri videu pa so dodali še večjo ločljivost 1024 x 768 pik, pri kateri pa lahko snemamo samo s 15 sličicami/s. Optičnega zuma med snemanjem tudi pri tem modelu ne moremo uporabiti.

Ixus 900 Ti je namenjen uporabnikom, ki so po eni strani fotografsko manj zahtevni, po drugi pa si lahko privoščijo nekaj več. Fotoaparat je že na prvi pogled videti imenitnejši od povprečnih žepnih modelov, ne bo pa všeč tistim, ki prestiž enačijo s tankostjo. Vsem, ki ga bodo izbrali namesto katerega od najtanjših tekmecev, se bo oddolžil z zelo brezskrbnim fotografiranjem in zelo dobrimi posnetki, to pa je pravzaprav natanko to, kar marsikdo pričakuje od fotoaparata.

Canon EOS 400D

Megapike 10

Zrcalno-refleksni

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice CompactFlash

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 750 EUR (ohišje) oz. 800 EUR (z objektivom 18-55 mm)

Za: Cena, velikost, ločljivost.

Proti: Iskalo, nima ozko usmerjenega merjenja svetlobe, objektiv v kitu.

Digitalni zrcalno-refleksni fotoaparati že nekaj časa niso namenjeni samo poklicnim fotografom, Canonov EOS 400D pa je značilen, zahtevnejšim ljubiteljem namenjen cenovno dostopen model. Je prijazno majhen in lahek (po merilih zrcalno-refleksnih fotoaparatov seveda) in čeprav ne sodi med najbolj robustne, je dovolj trpežen tudi za nekoliko manj nežno rabo. Canonovi inženirji so posebno pozornost namenili zaščiti tipala pred prahom, vključno s stresanjem tipala.

Malih fotoaparatov vajene uporabnike bo verjetno presenetilo število gumbov in tipk na ohišju. Tu so zato, da ima fotograf lahko neposreden in hiter dostop do večine pomembnih nastavitev. Presenetiti jih utegne tudi množica različnih nastavitev v zaslonskih menijih. Pri tovrstnih fotoaparatih je namreč mogoče ročno spremeniti tako rekoč vsako najmanjšo podrobnost, tudi takšno, za katero sploh niste vedeli, da obstaja.

Kar pa vas ne sme prestrašiti, kajti v podrobnosti se boste spustili le, ko se vam bo to zdelo potrebno, večino časa pa lahko mirno uporabljate samodejno nastavitev in le pritiskate na sprožilec. EOS 400D je, kot se za zrcalni-refleksni fotoaparat spodobi, zelo hiter, tako da med pritiskom na sprožilec in posneto sliko praktično ni zamika. Fotografiramo lahko s hitrostjo do 3 slike/sekundo, število tako hitro posnetih fotografij pa je odvisno od izbrane ločljivosti - 30 posnetkov pri največji ločljivosti in najmanjšem stiskanju JPEG, ali 11 "surovih" posnetkov (RAW).

Kakovost posnetkov je vrhunska in ji ni mogoče prav ničesar očitati. Pri ISO 800 sicer postane barvni šum nekoliko izrazitejši kakor pri nekaterih tekmecih, a je še vedno povsem sprejemljiv, predvsem pa fotografije tudi pri večji občutljivosti ostanejo zelo ostre.

Na račun prijazne cene se moramo sprijazniti z nekaterimi manjšimi pomanjkljivostmi. Iskalo je nekoliko manjše kakor pri nekaterih tekmecih, fotoaparat ne omogoča ozko usmerjenega merjenja svetlobe, verjetno pa bo kdo pogrešal tudi možnost rabe kartice SD. Pogojno rečeno šibka točka je zelo povprečen objektiv, ki ga dobimo, če se odločimo za nakup kompleta, a po drugi strani je razlika v ceni tako majhna, da bodo zgolj ohišje verjetno kupili samo tisti, ki vsaj en primeren Canonov objektiv že imajo.

EOS 400D v svojem cenovnem razredu eden boljših modelov in zelo primeren za vse, ki so prerasli male digitalce in bi radi vstopili v čudoviti svet zrcalno-refleksnih fotoaparatov.

Canon EOS 30D

Megapike 8

Zrcalno-refleksni

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 1200 EUR (ohišje), 1300 EUR (z objektivom 18-55 mm)

Za: Kakovost, vzdržljivost, hitrost.

Proti: Ne vedno zanesljiva samodejna izbira beline.

Stopničko više med Canonovimi zrcalno-refleksnimi modeli je EOS 30D, pa čeprav ima "samo" 8 megapik. Ohišje iz magnezijeve litine se spogleduje s poklicnimi uporabniki in deluje zelo zanesljivo, narejeno pa je tudi dovolj ergonomsko, da kljub ne najmanjši teži dobro sede v uporabnikove roke. Gumbi in tipke za upravljanje so na pravih mestih in omogočajo hitro spreminjanje vseh pomembnih nastavitev.

Najzahtevnejše ljubitelje in malo manj zahtevne poklicne fotografe, ki jim je 30D namenjen, utegne zmotiti za današnje čase nekoliko skromna ločljivost. Fotoaparatu se namreč že nekoliko poznajo leta, saj so enako tipalo prvič uporabili že v modelu 20D, predstavljenim pred tremi leti. Večje ločljivosti se seveda večina ne bi branila, a resnici na ljubo moramo zapisati, da tudi 8 megapik, če so tako kakovostne, kot so v tem fotoaparatu, zadostuje za večino namenov, tudi poklicnih.

Od cenejših zrcalno-refleksnih modelov se loči predvsem po hitrosti, saj lahko fotografiramo s hitrostjo kar do pet posnetkov v sekundi. Po 30 posnetkih (oziroma 11 v zapisu RAW) mora fotoaparat sicer zajeti sapo, da jih zapiše na kartico, a je tudi to dosežek, vreden poklicni rabi namenjenega fotoaparata.

Fotoaparat omogoča tako rekoč vse, kar lahko najzahtevnejši uporabnik sploh pričakuje od fotoaparata, predvsem pa je vseh zmožnosti veliko preveč, da bi jih tu lahko našteli. Elektronika svoje delo odlično opravi in tudi najtežje svetlobne razmere je ne spravijo iz tira, še posebno, če uporabnik ve, kako uporabiti vse različne napredne nastavitve. Nekaj malega težavic smo opazili le pri samodejnem določanju beline, ki pa jih z ročno meritvijo prav tako brez težav odpravimo.

Verjetno je skoraj odveč zapisati, da je kakovost posnetkov vrhunska. Digitalni šum je povsem sprejemljiv tudi pri največjih občutljivostih (ISO 1600 in 3200), pri čemer velja omeniti, da so razlike v primerjavi s cenejšimi zrcalno-refleksnimi modeli majhne in razen nekoliko manjšega digitalnega šuma odvisne predvsem od na fotoaparat nataknjenega objektiva.

EOS 30D je odličen fotoaparat z odličnim razmerjem med zmogljivostjo, kakovostjo in ceno. Je pa res, da ga pri nekaterih lastnostih, zlasti ločljivosti, že prehitevajo mlajši tekmeci, ki so za povrhu še cenejši. Po drugi strani so razlike v kakovosti in zmogljivosti majhne (in bodo razmeroma majhne ostale še kar nekaj časa) in 30D bo lastnike z odličnimi posnetki nedvomno razveseljeval še vrsto let.

Canon EOS 5D

Megapike 12,8

Zrcalno-refleksni

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartice SD

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 2800 EUR (ohišje).

Za: Ohišje, ločljivost, kakovost, zmogljivost, cena.

Proti: Hitrost, teža.

Tik pod vrhom, na katerem kraljujejo različne izvedbe poklicni rabi namenjenega modela EOS 1D, je EOS 5D. Kovinsko ohišje bo kos tudi težjim preizkušnjam in je z nekaj zadržki primerno tudi za najzahtevnejšo poklicno rabo. Od najboljših ga ločijo le tesnila, ki fotoaparat naredijo še bolj odporna na dež in prah. Cena robustnosti je nekoliko večja teža, ki zahteva malce močnejšo roko. Po obliki in razporeditvi gumbov je fotoaparat sicer zelo podoben modelu 30D, kar pomeni, da ergonomiki ne moremo ničesar očitati.

Največja razlika med 5D in polovico cenejšim 30D je v tipalu (ki, mimogrede, pri obeh modelih ni vrste CCD, ampak CMOS). Tipalo je večje in meri toliko kakor sličica klasičnega 35 mm filma. Zaradi tega vsi objektivi delujejo tako, kot so se obnašali na klasičnih fotoaparatih, kar pride najbolj do izraza pri širokokotnikih. Pri zrcalno-refleksnih fotoaparatih z manjšimi tipali je namreč slikovni kot objektivov nekoliko manjši in se ti zato obnašajo, kot bi imeli daljše goriščne razdalje.

Veliko tipalo ima tudi veliko ločljivost in čeprav se dandanes že tudi nekateri mali fotoaparati pohvalijo z 12 megapikami, je kakovost posnetkov, narejenih s 5D, neprimerno boljša. Ostrine je dovolj tudi za zelo velike odtise, digitalni šum pa ostane v sprejemljivih mejah tudi pri občutljivosti ISO 3200, vsaj pri krajših osvetlitvenih časih. Pri dolgih osvetlitvenih časih, pri katerih nastaja še dodatni digitalni šum, se je bolje omejiti na ISO 1600.

Po drugi strani imajo manjša tipala tudi prednost, saj nanje ne pade slika z roba objektiva, kjer so najbolj opazne različne optične pomanjkljivosti. Kakovost posnetkov, narejenih s 5D, je zato še nekoliko bolj odvisna od kakovosti objektiva. Poleg tega ima svoje slabosti tudi visoka ločljivost. Posnetki zasedejo v pomnilniku več prostora, kar se pozna predvsem pri hitrosti. EOS 5D lahko naredi "samo" 3 posnetke v sekundi, zato pa lahko s takšno hitrostjo slikamo kar 20 sekund in naredimo 60 posnetkov (oziroma 17, če slikamo v zapisu RAW).

Glede zmogljivosti bi lahko samo ponovili tisto, kar smo zapisali pri modelu 30D, pa se raje ne bomo ponavljali. Dodajmo le, da fotoaparat nima vgrajene bliskavice. Kakovost posnetkov je vrhunska in deluje zelo "analogno", kar je v tem primeru mišljeno kot velika pohvala.

EOS 5D se bo verjetno marsikomu zdel pregrešno drag, a v resnici je glede na vse, kar zmore, cena zelo ugodna. Deloma tudi zaradi tega, ker ga prodajajo že skoraj dve leti (in se je medtem pocenil za kar okoli 1000 evrov) in marsikdo že nestrpno pričakuje naslednika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji