Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma Pro9000 in Canon Pixma Pro9500

Canon v svoji široki paleti izdelkov ponuja tudi foto tiskalnike za zahtevne uporabnike oziroma t. i. "profesionalno" rabo. Na voljo sta zgolj Pixma Pro9000 in Pixma Pro9500, trenutno edina predstavnika tega razreda, izhajata pa iz modela Pixma IP8500.

Podobnosti s starejšim modelom je kar precej, pa tudi razlik oziroma izboljšav. Najbolj izstopajoča podobnost je vsekakor uporaba osmih oziroma pri Pixmi Pro9500 kar desetih barv. Skupina barvil je sestavljena iz črne, treh osnovnih barv CMY, svetlejše oz. foto cian in magente ter nestandardnih, a za Canon značilnih zelene in rdeče barve (po Canonovih trditvah naj bi s tem povečali barvni spekter tiska). Pri Pixmi Pro9500 so na paleto dodali še mat črno ter sivo barvilo ter namesto klasičnih barvil uporabili pigmentna barvila, ki so bolj odporna proti staranju in zelo odporna proti vlagi. Slednje smo tudi preizkusili in fotografijo polili z vodo. Barve se niso razmazale, le papir se je zaradi vode nagrbančil.

Oba modela ponujata možnost neposrednega tiskanja na plošče CD/DVD, za razliko od predhodnega modela pa Pixma Pro9000 in Pixma Pro9500 ne ponujata tiskanja na obe strani. Če si to "pomanjkljivost" ogledamo z druge strani, te možnosti praktično ne pogrešamo. Fotografij ponavadi pač ne tiskamo na obe strani.

Največja velikost tiskalne površine je kar A3+. Zaradi tega in zaradi precej zajetnih tiskalniških glav z osmimi oz. desetimi kartušami tiskalnik ni najbolj kompakten in zasede na mizi kar precej prostora. Ker gre za resen izdelek, na tiskalniku ne bomo našli najrazličnejših barvnih zaslonov LCD. Kljub temu pa ponuja neposreden priklop digitalnih fotoaparatov.

Zelo pohvalna lastnost obeh tiskalnikov je ravna pot papirja, kartona oziroma kateregakoli tudi debelejšega (do 1,2 milimetra) ravnega materiala z ustrezno površino za tiskanje. Seveda do velikosti A3+, vendar v tem primeru ni možno tiskati do roba. Pri takem tiskanju potrebujemo dovolj prostor tako pred tiskalnikom kot tudi za njim, saj se na zadnjem delu skriva dodatni odlagalni pladenj za papir. Predpriprave za tako tiskanje so nekoliko dolgotrajne, saj je papir treba ročno nastaviti, ves postopek pa je razmeroma preprost. Za nameček nas računalnik tudi grafično vodi med samo nastavitvijo papirja.

Ker gre za posebna tiskalnika, večje hitrosti splošnega tiskanja ne gre pričakovati. Zmogljivejši model Pixma Pro9500 je tudi opazno počasnejši od svojega brata. Pixma Pro9000 pa je razmeroma zelo hiter, kar zadeva tiskanje na posebne foto papirje. Za fotografijo velikosti A4 porabi dobri dve minuti, za lepenko velikosti A3+ pa pet minut in pol. Naj omenimo, da nekateri foto tiskalniki v tem času natisnejo zgolj sliko velikosti A4. Nadvse hiter je pri tiskanju datotek PDF, saj je za naslovnico porabil dve minuti in petnajst sekund. Pixma Pro9500 si za tiskanje ene barvne strani A4 vzame kar sedem minut, za tiskanje formata A3+ pa še enkrat toliko. Po tiskanju pa si skorajda vedno vzame čas za higieno in očisti tiskalniško glavo, sam postopek pa je precej dolgotrajen (tudi več kot eno minuto) in to pri pogosti rabi hitro postane moteče.

Kakovost tiska je po pričakovanjih odlična. Podrobnosti so zelo lepo vidne. Besedilo, veliko dve piki, je povsem jasno in ostro. Pri polni 4800 × 2400 ločljivosti seveda. Pri navadni pa hitro opazimo razcvetele robove črk (le pri modelu Pixma Pro9000). Pred leti je bila za Canonove tiskalnike značilna preveč poudarjena rdeča, tokrat pa je pri izpisu šibkejšega modela opazna preveč poudarjena modra. To je še posebej vidno na testni sliki papige. Seveda je tak tiskalnik tako ali tako treba barvno nastaviti. Pri tem nam pomaga tudi priložena programska oprema. Pixma Pro9500 pa nam je brez dodatnih nastavitev postregla z odličnim izpisom, brez večjih barvnih odstopanj.

Namen Pixme Pro9000 in Pro9500 je predvsem tiskanje podrobnih slik, tako na foto papirju kot tudi na drugih posebnih papirjih, večjih od formata A4. Tako se bo zdel mikaven zgolj zahtevnim uporabnikom, saj je poleg specifičnosti tiskalnika precej pomembna tudi dokaj visoka cena.

Canon Pixma Pro9500

Kaj: Pigmentni foto tiskalnik formata A3+.

Hitrost: 2.

Kakovost: 10.

Opremljenost in enostavnost dela: 8.

Vmesniki: USB.

Cena: 880 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.   

Za: Kakovost tiska, barvna pravilnost, možnost tiskanja na plošče CD-ROM, ravna pot papirja.

Proti: Hitrost, večkratno čiščenje.

Canon Pixma Pro9000

Kaj: Foto tiskalnik formata A3+.

Hitrost: 9.

Kakovost: 9.

Opremljenost in enostavnost dela: 8.

Vmesniki: USB.

Cena: 702 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji

Za: Kakovost tiska, hitrost, možnost tiskanja na plošče CD-ROM, ravna pot papirja.

Proti: Kakovost besedilnega odtisa, večkratno čiščenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji