Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP800

Predstavnika Canonove nove serije večnamenskih naprav smo preizkusili že v januarski številki - model Pixma MP500. MP800 mu je od daleč, pa tudi pod pokrovom zelo podoben, vendar gre v resnici za precej bolj "mišičasto" napravo.

MP800 je nekoliko večji, a za to ni nobenega praktičnega razloga, razen morda ta, da naj kupec za več denarja tudi "več" dobi. Tiskalni del je namreč enak in uporablja ločene kartuše z enako tiskalno glavo (ki zmore tudi le enopikolitrske pike). Na zunaj je razlika le v tem, da ima na sprednji strani infrardeč sprejemnik, prek katerega lahko tiskamo, npr. z ročnega računalnika ali ustreznega telefona.

Je pa zato vgrajen veliko boljši optični bralnik, ki omogoča tudi branje prosojnih predlog oz. diapozitivov. Temu primerna je tudi ločljivost - 2400 × 4800 pik na palec. Kakovost branja je odlična, a so izdelki vendarle nekoliko pretemni, občasno tudi premalo barvno izraziti (kljub 48-bitni barvni globini branja). Mimogrede, neposredno branje na pomnilniške kartice (vgrajen je bralnik zanje), ki ga omogočajo nekateri Epsonovi modeli, tu ni mogoče.

Ta večnamenska Pixma izstopa predvsem po hitrosti tiskanja, saj se je na večini naših preizkusov izkazala kot daleč najhitrejša večnamenska naprava na trgu. Omenimo samo, da boste polnih pet strani besedila z njo natisnili v vsega 46 sekundah, odlično fotografijo 10 × 15 cm na svetleč papir pa v le 36 sekundah; to je natanko toliko, kot trdi Canon (ne pomnimo, kdaj so se zadnjič izmerjene hitrosti tako ujele s trditvami izdelovalca).

Kakovost tiska je odlična, prav tako fotokopiranja, čeprav je barvno kopiranje nekoliko preveč barvno občutljivo (rjavkasto revialno stran prekopira izrazito rjavo). Omenimo še klasične priboljške Pixem - dva podajalnika za papir, tiskanje na CD/DVD, po novem tudi kopiranje površine plošče CD/DVD (neposredno tiskanje na prazen CD/DVD). Pohvaliti moramo tudi res velik in odličen barvni LCD, na katerem se izpisujejo menuji v slovenščini.

No, tudi slabosti je nekaj. Omenimo kar pogosto čiščenje glav, ki si ga privoščijo vsi Canoni z 1 pl glavami (pred prvim tiskanjem vsak dan lahko traja tudi minuto in pol), in pa seveda dokaj visoko ceno odtisa, predvsem barvnega, ki jo od nas zahtevajo novi Canoni.

Canon Pixma MP800

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 10.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 90.000 tolarjev

Izmerjena cena ČB strani: 34 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 101 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Ločene kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dobro tiskanje in kopiranje. Dober optični bralnik (tudi za diapozitive), dve poti papirja, tiskanje na CD, barvni LCD. Slovenski menuji.

Proti: Visoka cena odtisa, predvsem barvnega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji