Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP210

V letošnji Canonovi posodobitvi večnamenskih naprav je bil stilske preobrazbe deležen tudi najosnovnejši predstavnik, Pixma MP160, ki se tokrat predstavlja (številčno gledano) malenkost više, z novim imenom Pixma MP210. Ponavadi so take posodobitve bolj lepotne narave, pri MP210 pa tokrat ni tako. Poleg novega (nekoliko škatlastega) ohišja so opazno povečali hitrost tiskanja oz. zmogljivost tiskalnega dela. Ker gre vendarle za osnovni model, sprememb pri opremljenosti ne gre pričakovati. Tako je tiskalnik dodatno opremljen zgolj z vmesnikom za neposredno tiskanje - PictBridge brez bralnika pomnilniških kartic.

Uporabniški vmesnik na zgornjem delu je ostal skromen in preprost. Ob pomoči številskega prikazovalnika je mogoče nastaviti do največ devet fotokopij, možnosti povečave ali pomanjšanja pa naprava neposredno ne ponuja. Možna je zgolj avtomatična povečava na celotno velikost lista.

Prav tako je ostal nespremenjen optični bralnik, ki s svojimi lastnostmi jasno prikazuje, da gre za najosnovnejši model večnamenske naprave. Z največjo optično ločljivostjo 1200 x 600 pik na palec se žal ne more primerjati z večino konkurenčnih večnamenskih naprav (naj omenimo, da je običajna ločljivost večine naprav vsaj 4800 x 1200). Na srečo pa manjša ločljivost pri kakovosti zajemanja in fotokopiranja ne igra tako pomembne vloge.

Pohvalno je, da pri fotokopijah ne prihaja do poudarjenih barv, ki se rade pokažejo pri fotokopiranju besedil z barvnim ozadjem. Prav tako je kakovost zajema fotografij povsem zadovoljiva in barvno dokaj pravilna. Fotokopirni del je glede na zmogljivost naprave presenetljivo hiter. Za pet črno-belih fotokopij porabi minuto in osem sekund, kar je skorajda najhitreje med vsemi konkurenti, le pri barvnih fotokopijah si vzame več časa, skoraj štiri minute, ker si ravnokar prekopirane strani ne shrani v pomnilnik, temveč jo sproti bere.

Kot smo že omenili, je bil tiskalniški deležen pohitritve, ki je najbolj opazna pri tiskanju besedilnih strani. Tako tokrat pet strani dolg dokument namesto v minuti natisne v šestinštiridesetih sekundah. Zanimivo, da je tiskanje v hitrem, "draft" načinu hitrejše le za dve sekundi. Večja pa je razlika v kakovosti in seveda porabi črnila. Manjše razlike v hitrosti nastopijo pri barvnih izpisih. Tako naslovnico PDF naše revije natisne v dobrih štirih minutah, kar je sicer primerljivo z večino konkurenčnih naprav, prehitijo ga le druge Canonove večnamenske naprave.

Tiskalnik uporablja dve ločeni kartuši z vgrajenimi tiskalniškimi glavami in ponuja največjo ločljivost 4800 x 1200 pik. Ta ločljivost povsem zadošča za tiskanje besedil kot tudi fotografij. Črke pri besedilnem odtisu so malenkost nazobčane, vendar lepo močno črne. Tudi fotografije na navadnem papirju niso videti sprano. Tega pa ne moremo trditi za fotografije na posebnem papirju, kjer najbolj izstopa črna barva, ki prej spominja na temno sivkasto zeleno.

Canon Pixma MP210 meri predvsem na širši spekter domačih uporabnikov, saj za svojo ugodno ceno ponuja ravno prav zmogljivosti in povsem zadovoljivo kakovost. Slabost naprave je zgolj v ceni odtisa, ki je razmeroma visoka, tudi takrat, ko uporabljamo večje kartuše. Tako za natisnjeno črno-belo stran odštejemo 0,23 evra, za barvno pa kar 0,40 evra.

Canon Pixma MP210

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 96,96 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,23 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,40 EUR.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Kakovost odtisa na navaden papir, hitro črno-belo fotokopiranje.

Proti: Visoka cena odtisa, kakovost odtisa na poseben papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji