Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP90v

Prenosni tiskalniki so v današnjem mobilnem času prej izjema kot pravilo. Le redki izdelovalci jih imajo v svoji ponudbi. To kaže, da povpraševanje po taki tehnologiji ni ravno veliko. Canon že precej časa ponuja prenosne tiskalnike, vendar izbira ni ravno pestra. Danes je na voljo le en model - Pixma iP90v. Od predhodnega modela je ohranil praktično vse, le ime so mu osvežili z dodatkom črke "v".

Ohišje tiskalnika je dokaj kompaktno. Res je deset centimetrov širši kot papir formata A4, vendar v višino ne meri več kot pet centimetrov. Tako v celoti meri manj kot klasični prenosni računalnik. Ker tehta 1,8 kilograma, ga tudi ni težko prenašati naokrog. Tokratni model ponujajo v dveh različicah: z akumulatorjem ali brez. Mi smo preizkusili primerek z akumulatorjem. Na naše razočaranje smo spoznali, da gre zgolj za dodatno ohišje, ki ga privijemo na zadnji del tiskalnika, v samem ohišju pa se skriva dokaj majhen akumulator, za katerega bi lahko v Canonu z malo truda naredili prostor v samem tiskalniku.

Pixmo iP90v je zelo preprosto uporabljati. Pokrov tiskalnika rabi kot podajalnik listov, a ne deluje najbolje. Če vanj naložimo več kot 30 listov, se zelo rado zgodi, da tiskalnik povleče tudi cel šop papirja. Menjava črne in barvne kartuše prav tako ne predstavlja težav. Na računalnik ga lahko priklopimo prek vmesnika USB, za brezžično povezavo pa skrbi infrardeči vmesnik. Kljub temu da večina današnjih mobilnih naprav uporablja bluetooth ali WLAN ... Za nameček je ponujen tudi neposredni priklop digitalnega fotoaparata - PictBridge.

Kljub majhnim meram Pixma iP90v ni prikrajšan pri hitrosti tiskanja. Pet strani dolg dokument natisne v dvainpetdesetih sekundah; to je v primerjavi s klasičnimi tiskalniki precej hitro. Prav tako za devet strani dolgo poslovno poročilo porabi le dve minuti in deset sekund. Za večjo konkurenco zaostane le pri tiskanju fotografij na poseben papir. Za bitno sliko velikosti A4 porabi kar celih pet minut in štirinajst sekund.

Ker je tiskalnik bolj namenjen tiskanju dokumentov, je tudi kakovost izpisa temu primerna. Črke so lepo črne in zelo malo razlite, tudi v hitrem načinu kakovost izpisa ne trpi preveč. Slabše se odreže le pri tiskanju fotografij, saj so preveč blede, prav tako se vidijo poudarjene vodoravne črte.

Prenosljivost terja svojo ceno, saj je tiskalnik v primerjavi s klasičnimi kar štirikrat dražji. Tudi sama raba ni zaradi tega nič cenejša. Ravno nasprotno. Z enim črnilom lahko natisnemo največ štirideset strani besedila, torej nas stane 0,32 evra na izpisano stran. Podobno velja tudi za barvni izpis.

Canon Pixma iP90v

Kaj: Toplotni prenosni brizgalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost: 7.

Opremljenost in enostavnost dela: 5.

Ocena za ceno izpisa: 5.

Vmesniki: USB, IR.

Cena: 301,20 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,32 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,34 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Kakovost besedilnega odtisa, prenosljivost.

Proti: Cena, cena izpisa, kakovost barvnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji