Objavljeno: 10.2.2005 08:23 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma IP6000D

Model iP6000D je edini Canonov brizgalnik, ki tiska s šestimi barvami (drugi foto model tiska s kar osmimi). Njegova tiskalna glava tiska s kapljico volumna najmanj 2 pl. Model ni "gol", ampak premore tudi bralnik za pomnilniške kartice in barvni zaslon LCD, ki omogoča osnovno urejanje fotografij in seveda tiskanje le teh. Zaslon je precej slab, saj je njegovo vsebino pod kotom komajda videti, vendar mu k sreči lahko spreminjamo naklon. Na tiskalnik lahko tiskamo tudi neposredno s fotoaparata (Pictbridge) in celo z naprav z infrardečo povezavo.

Ostala "infrastruktura" je enaka kot pri drugih modelih Pixma, kar pomeni da lahko tiskamo dvostransko (tudi fotografije), do roba tudi v formatu A4, iz podajalnika za papir ali kasete, če želimo se lahko odločimo tudi za tiskanje na CD oz. DVD. Tiskalnik se po daljšem počitku kar nekaj časa čisti, včasih (redko) pa se za krajše čiščenje odloči tudi med delom. Vendar vsekakor veliko manjkrat kot močnejši model iP8500.

Glede na to, da so Canonovi brizgalniki znani kot zelo hitri, preseneča, da iP6000 v tej smeri ne izstopa. Za fotografijo velikosti 10×15 cm potrebuje minuto in 45 sekund, za celo stran A4 pa nekaj manj kot 4 minute. Kot bi ga pri Canonu zaradi ugodne cene nalašč upočasnili... Tudi pri tisku besedila in poslovnih izdelkov ni najhitrejši, vendar temu tudi ni namenjen. Seveda predvsem zato, ker ima navadno in nesuspenzijsko črno barvilo, ki je prirejeno tiskanju fotografij in ne besedila.

Kakovost odtisa oz. izdelanih fotografij je zelo dobra. Posameznih pik tudi s povečevalnim steklom skorajda ni videti, barve pa so lepo žive in kontrastne. Zaradi tega so očem vpadljive in prijetne, vendar tudi barvno nekoliko napačne in "pretirane". Slednje je vidno tudi pri natisnjeni naslovnici v formatu PDF. Profesionalce bo to motilo, amaterske domače fotografe pa zelo verjetno ne. Cena odtisa fotografije je ugodna, vendar ne najnižja v tej kategoriji tiskalnikov - 84 tolarjev. Sam tiskalnik sicer ni pretirano drag, želeli pa bi, da bi obstajal še cenejši model brez dodatkov (LCD, bralnik kartic). No, takim željam Canon namenja svoje štiri-barvna modela iP4000 in iP5000.

Canon Pixma IP6000D

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost in enostavnost dela: 9.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 32 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije 10×15 cm: 84 tolarjev.

Cena: 59.988 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Ločene barvne kartuše, tiho in hitro delovanje. Odlične fotografije. Najcenejši odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik. Vgrajen obračalnik. Vgrajen barvni LCD in bralnik kartic.

Proti: Nima prepoznavanja papirja. Fotografije so barvno nepravilne. Počasno dvostransko tiskanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji