Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP3600 in iP4600

Jesenska Canonova osvežitev se je dotaknila tudi klasičnih tiskalnikov. Tako sta predhodna modela Pixma iP3500 in iP4500 dobila naslednika s stotico višjim imenom.

Ponavadi ob vsakoletnih osvežitvah pričakujemo tudi nekaj napredka v sami zmogljivosti tiskalnika, vendar so nas tokrat nekoliko razočarali. Model Pixma iP3600 se sicer lahko pohvali z višjo ločljivostjo tiskanja, zdaj 9600 × 2400 pik na palec, in dodali so mu še dodatno pigmentno črno barvilo, a bistvenih razlik v hitrosti tiskanja ni opaziti. Nekoliko nenavadno potezo so ubrali pri modelu Pixma iP4600, ki je v primerjavi s predhodnikom malenkost nazadoval. Hitrost tiskanja so malenkost znižali, vse drugo, na primer ločljivost tiskanja, pa ostaja nespremenjena: 9600 × 2400 pik na palec. Tudi dodatno opremo tiskalnika so pustili nedotaknjeno.

Canon Pixma iP3600

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost: 9.

Opremljenost in enostavnost dela: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 87,60 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 11 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 27 centov.

Prodaja: Partnerji Canon.

Za: Hitrost črno-belega tiska, kakovost izpisa.

Proti: Cena izpisa.

Canon Pixma iP4600

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost: 9.

Opremljenost in enostavnost dela: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 118,80 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 11 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 27 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost barvnega izpisa, kakovost izpisa.

Proti: Cena izpisa, počasno tiskanje na obe strani.

Tako sta oba modela grajena na isti strojni osnovi, ki z visoko ločljivostjo zagotavlja kakovostne izpise. K dobri kakovosti nekoliko pripomore tudi uporaba dveh črnil, navadnega (dye ink), ki se uporablja predvsem za tiskanje fotografij, in suspenzijskega (pigment ink), ki se zelo dobro obnese na navadnem papirju in je zato namenjen tiskanju besedil. Temu primerna je tudi nekoliko večja zmogljivost barvila. Po pričakovanjih nas oba modela pri kakovosti izpisa nista razočarala. Izpis na navadnem papirju je zelo dober, robovi črk so le redko rahlo razliti. Podobno velja za hitri način tiskanja, ki le rahlo zmanjša kakovost tiska. Fotografije, natisnjene na navaden papir, so razmeroma dobre, v najboljši luči pa se pokaže pri tiskanju na fotografski papir. Barvni prelivi so mehki in zvezni, tudi z barvno pravilnostjo nimata težav.

Canon Pixma iP3600

Oba tiskalnika imata na voljo poleg podajalnika zadaj še predalnik za papir, ki zmore shraniti do 150 listov papirja. Zanimivo pa je, da je, kljub temu da ima iP4600 navedeno višjo hitrost črno-belega tiska kot iP3600, ta počasnejši od šibkejšega bratca. Izkaže se, da je kriva nekoliko daljša priprava na tiskanje. To je verjetno posledica vgrajenega samodejnega obračalnika listov. Tako za pet strani besedila iP3600 porabi enainpetdeset sekund, iP4600 pa v najboljšem primeru oseminpetdeset sekund. Pri tiskanju poslovnega poročila, ki obsega devet strani, jih iP4600 natisne v slabi minuti in pol in s tem za dvajset sekund prehiti sotrpina. Spotaknili smo se ob nadvse počasno tiskanje na obe strani, saj je za isto poslovno poročilo v načinu na obe strani porabil kar cele štiri minute, torej bi prihranili minuto, če bi ročno obrnili natisnjeni šop listov. Občutnejša razlika v hitrosti nastane šele pri tiskanju fotografije A4. Tako jo šibkejši model zmore natisniti v treh minutah in triindvajsetih sekundah, močnejši pa le v minuti in triinštiridesetih sekundah.

Canon Pixma iP4600

Canon je poskrbel, da sta na voljo dva tiskalnika, ki ponujata visoko kakovost izpisa, bistvena razlika pa je zgolj v dodatni opremi. Pixma iP3600 kot dodatek ponuja zgolj vmesnik PictBridge, iP4600 pa nam poleg nekoliko hitrejšega barvnega izpisa ponuja še tisk na nosilce CD/DVD in tiskanje na obe strani. Rahla novost je tudi v uporabi novih barvil, za katera smo na naših preizkusih ugotovili, da imajo nekoliko manjšo zmogljivost, a na srečo tudi temu primerno manjšo ceno. Tako se je barvni izpis od predhodnih modelov celo za odtenek pocenil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji