Objavljeno: 19.12.2006 14:37 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2006 | Teme: nenehni testi

Canon MP510

Zelo opazno spremembo je doživela Canonova večnamenska naprava MP500, ki jo je nasledila nova, Canon MP510. Razlika je že v sami obliki, saj zaslon LCD in funkcijske tipke niso več vidne in so lično skrite oziroma pokrite z zaslonom. Ob uporabi ga odpremo in s tem pridobimo precej funkcijskih tipk in dokaj velik barvni zaslon LCD, ki rabi predvsem pregledovanju fotografij na pomnilniški kartici ali nastavljanju fotokopiranja. Žal tudi v prenovljenem modelu zajetih slik na optičnem bralniku ni mogoče shraniti na pomnilniško kartico. Na naše presenečenje pa so pri novem modelu odvzeli precej priboljškov. Tako kot je Canon storil pri navadnem brizgalnem tiskalniku Pixma iP3300, je storil tudi pri večnamenski napravi MP510 - nič več ni mogoče tiskati neposredno na plošče CD/DVD. Canon MP510 je ostal tudi brez dodatne črne kartuše, ločljivost pa so mu znižali na 4800 x 1200 pik na palec. Ohranil pa je dva podajalnika papirja, eden je v obliki predalnika, drugi pa v obliki večnamenskega podajalnika. Ostaja tudi možnost povezovanja z mobilnimi napravami prek infrardeče povezave.

Nespremenjen je ostal optični del, ki premore ločljivost 1200 x 2400 pik na palec in 48-bitno barvno globino. Svoje delo opravlja odlično, bistvenih razlik v primerjavi s šibkejšim modelom Canon MP180 ni opaziti. Sivinski odtenki so zelo lepo vidni, tudi pri fotokopiranju. Motilo nas je le, da je pri barvnem fotokopiranju preveč poudarjeno rumenkasto ozadje. Zelo hiter je pri črno-belem fotokopiranju, kajti pet strani prekopira v dobri minuti. Pri barvnih kopijah pa je za minuto počasnejši od predhodnika in za pet strani porabi tri minute in pol. V primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki je tu kar v ospredju.

Malce razlike v primerjavi s prejšnjim modelom je opaziti pri hitrosti tiskanja. Razlika je sicer minimalna, pa vendar. Pet strani dolg dokument natisne v le štiriinštiridesetih sekundah in to ga med konkurenti uvršča v sam vrh, enako tudi tiskanje devet strani dolgega poročila, za katerega porabi dve minuti in devet sekund. S fotografijo na posebnem papirju formata 10 x 15 cm nam postreže v minuti in enajst sekundah.

Kakovost odtisa je primerljiva s šibkejšim modelom Canon MP180, le da je besedilni odtis nekoliko boljši. Črke so tokrat še manj nazobčane. Kakovost odtisa na posebnem papirju je prav tako odlična, barvni prehodi so lepi in podrobnosti lepo vidne. Barvna pravilnost je kar lepo točna, saj so pri Canonu tokrat dali manj poudarka živim barvam in tako slike naredili bolj realne.

Resda so tiskalniku odvzeli marsikaj, kar je ponujal prejšnji model, vendar je to krepko vplivalo tudi na ceno. Tako smo dobili kombinacijo zmogljive in kakovostne večnamenske naprave po dokaj zmerni ceni. Tisti, ki potrebujejo še razne dodatke, pa bodo morali poseči po višjem razredu in temu primernim višjim cenam. Znova pa moramo opozoriti na razmeroma visoko ceno barvnega odtisa, kar 101 tolar na izpisano stran.

Canon MP510

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 42.000 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 101 tolar.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji .

Za: Kakovost odtisa, hitro črno-belo kopiranje, OCR, slovenski menuji.

Proti: Visoka cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji