Objavljeno: 19.12.2006 14:37 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2006 | Teme: nenehni testi

Canon MP180

K jesenski osvežitvi novih modelov sodi tudi cela vrsta novih oziroma prenovljenih večnamenskih naprav. Pri večini gre zgolj za lepotne popravke, vmes pa je moč zasledili tudi kakšno tehnično izboljšavo. Canonov model MP180 je tako nadgradnja modela MP170 oziroma zgolj njegova nova preobleka. Tiskalnik je obdržal črno-beli zaslonček LCD, ki precej pregledno posreduje informacije in omogoča spreminjanje nastavitve kopiranja, svetlosti, števila kopij, vrste papirja itd. Opremljen je tudi z bralnikom kartic, kar nam omogoča neposredno tiskanje fotografij. Seveda vsebine kartice ne moremo pregledovati prek zaslona, zato pa nam tiskalnik natisne seznam vseh slik, na katerem pod želenimi počrnimo ustrezno okence, papir pa nato položimo nazaj na optični bralnik in tiskanje fotografij se lahko začne. Ta način tiskanja fotografij pri Canonu sicer uporabljajo že kar nekaj časa. Za razne neljubitelje novih tehnologij, ki še vedno prisegajo zgolj na svinčnik in papir, je to prav prijazen način izbire slik ter nastavitev.

Optični bralnik nam ponuja povsem zadovoljivo kakovost, tako besedil kot tudi fotografij. Ločljivost bralnika je 1200 x 2400 pik na palec z 48-bitno barvno globino, kar sicer ni vrhunec tehnologije, za vsakdanje delo pa več kot dovolj. Črno-belo fotokopiranje revialne strani mu gre zelo hitro od rok, saj porabi za pet fotokopij minuto in devet sekund, za barvno fotokopiranje pa dobrih pet minut, kar sicer že sodi med "počasi". Kakovost črno-bele kopije je odlična, tudi barvna se dobro obnese, morda je le nekoliko preveč opazno rumenkasto ozadje besedila, ki je originalno zelo bledo. Zraven dobimo še priložen program OCR, ki prepoznava šumnike.

Canon MP180 sodi med osnovnejše modele, vendar ne gre za najosnovnejšo izpeljanko. To je vidno že iz opreme tiskalnika, malce pa se pozna tudi pri sami hitrosti tiska. Pet strani dolg dokument natisne v slabi minuti, kar ga uvršča med vrh konkurence, zanimivo pa je, da v hitrem (draft) načinu porabi skorajda enako časa, saj se pred takim tiskanjem skoraj vedno čisti malce dlje kot ponavadi. Dokumenti z grafično vsebino (poročila) mu gredo dobro od rok, saj za devet strani porabi dve minuti in pol, to pa ga uvršča v zlato sredino. Le pri tiskanju na posebne papirje porabi malce dlje časa. Za fotografijo 10 x 15 cm porabi minuto in oseminštirideset sekund, za naslovnico Monitorja v formatu PDF pa dobre štiri minute.

Nespremenjena ostaja tudi tiskalniška glava oziroma barvni kartuši, pa vendar to še ne pomeni, da je kakovost odtisa slaba. Odtis besedila je odličen, morda so črke malce nazobčane, vendar za branje povsem nemoteče. Kakovost barvnega odtisa na posebne papirje pa je tudi povsem zadovoljiva. Barve so dokaj pravilne, ravno prav žive. Tudi podrobnosti so kljub največji ločljivosti 4800 x 1200 pik na palec zelo lepo vidne.

Tiskalnik za svojo zelo ugodno ceno ponuja zelo veliko. Namenjen je predvsem domačim uporabnikom, ki tiskalnika ne uporabljajo prepogosto, saj je njegova največja pomanjkljivost dokaj visoka cena izpisa.

Canon MP180

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Cena: 30.000 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 50 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 98 tolarjev.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost, hitro in dobro črno-belo kopiranje, OCR, slovenski menuji.

Proti: Visoka cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji