Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Canon LBP 6030w

Canon je eno bolj znanih imen v svetu tiskalnikov, njihovo prodajno paleto sestavljajo tako veliki, zmogljivi modeli, namenjeni podjetjem, kot tudi majhni tiskalniki za uporabnike doma. Med slednje sodi tudi tokrat preizkušeni model i-Sensys LBP 6030w,  majhen črno-beli laserski tiskalnik, tak, ki ga lahko postavimo na pisalno mizo ali na polico. Naprava je povsem bela, oblikovanje je predvsem nevpadljivo.

Kot je pri domačih tiskalnikih v navadi, tu ne bomo našli kaj veliko dodatkov ali funkcij. Edini vmesnik, ki ga opazimo, je klasični USB, je pa na zgornji strani majhna lučka stanja, ki kaže stanje vgrajenega brezžičnega vmesnika. Preko tega lahko tiskalnik uporabljamo z vsemi računalniki, ki so v istem omrežju, seveda pa tudi s telefoni in tablicami. Brezžični vmesnik se zdi marsikateremu računalnikarju sicer nepotreben dodatek, v praksi pa je veliko uporabnikov, ki cenijo možnost tiskanja dokumentov neposredno iz telefona. Recimo kakega dokumenta, ki ga dobimo kot priponko po elektronski pošti.

Tiskalnik nima predala, kamor bi pospravili papir. Spredaj se v ta namen odpre pladenj, nanj lahko položimo 150 listov. Natisnjeni listi se nabirajo na zgornjem pladnju. Največja priporočena zmogljivost na mesec je 5000 izpisov. To je sicer razmeroma malo, a več kot dovolj za nezahtevne domače uporabnike. Dodatkov v obliki enote za samodejno tiskanje na obe strani seveda ne gre pričakovati.

Hitrost izpisa je solidna, a nič posebnega. Na prvo stran smo čakali deset sekund, to je dve sekundi več od nazivnega podatka. Tiskalnik se odreže podobno pri vseh različnih dokumentih, torej ni  neljubih presenečenj. Pri daljših dokumentih lahko pričakujemo okoli 18 strani na minuto, to je primerljivo s podatkom, ki ga navaja Canon (konkretno obljublja 19 strani na minuto).

Velik adut tega modela je seveda cena, pri naših spletnih trgovcih želijo zanj 89 evrov. Barvilo v prahu stane dobrih 50 evrov, z njim lahko natisnemo približno 1600 strani. To pomeni, da je strošek izpisa 3,5 centa. To je nekje v spodnjem delu lestvice, torej je strošek izpisa višji od povprečja v tej cenovni skupini. Za primerjavo – Xeroxov Phaser 3052ni, ki smo ga pred kratkim priporočili, bo stran natisnil za 1,5 centa, je pa zato okoli trideset evrov dražji.

Canon LBP 6030w

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Tehnične lastnosti: 150 listov (pladenj) + podajalnik za posamezne liste, PCL, 32 MB.

Ločljivost in hitrost: 600 × 600 pik na palec, 19 strani na minuto (ČB).

Cena ob objavi: 89 EUR, ČB stran 3,5 centa.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izpisa

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Opremljenost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena naprave, brezžični vmesnik, velikost.

✗    Cena izpisa, velikost podajalnega pladnja.

4463893

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji