Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2006 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Canon laser Shot LBP 5200

LBP 5200 je trenutno edini barvni laserski tiskalnik za rabo doma (oz. v manjših pisarnah), ki ga ponuja Canon. Upali bi si trditi, da temelji na istem tiskalnem mehanizmu, kot ga premore Hewlett-Packardov model Color Laserjet 2550, ki smo ga preizkusili že julija 2004. Pogone za Hewlett-Packardove laserske tiskalnike namreč dejansko izdeluje (in razvija) Canon, a sme po pogodbi svoje modele z istim mehanizmom trgu predstaviti šele veliko pozneje. Takrat ima Hewlett-Packard v svojem repertoarju že tudi nov model.

Gre za povsem preprost in razmeroma poceni tiskalnik, namenjen večinoma nezahtevnim uporabnikom. Dokaj majhno in lepo oblikovano ohišje ne zasede veliko prostora na mizi, toda zaradi majhnih mer je tiskalnik ostal brez predala za liste. Prednji podajalnik, z možnostjo nastavljanja širine, sprejme največ 125 listov, to pa je za domačega uporabnika dovolj.

Med delovanjem je kar precej glasen, tako da včasih daje občutek, da bo poleg izpisa ponudil še kakšen zobnik iz notranjosti. Hrup in tresljaje povzroča boben, na katerem so nameščene kasete z barvilom in se med barvnim izpisovanjem izmenično suče; gre namreč za večprehodni laserski tiskalnik. Resda je tiskalnik zaradi tega lahko manjši, a je zato barvno tiskanje 4x počasnejše od črno-belega. 15 strani dolg črno-beli dokument natisne v minuti in devet sekundah in se s tem uvršča med počasnejše v svojem razredu (nekateri cenovno primerljivi tiskalniki za to porabijo skoraj pol minute manj). Enako tudi s tiskanjem devet strani dolgega barvnega poslovnega sporočila, ki ga natisne v dveh minutah in dvajset sekundah. Za tiskanje barvne fotografije formata A4 pa porabi dvaintrideset sekund; to ga uvršča v zlato sredino. Za tiskanje prve strani potrebuje 20 sekund.

Kakovost tiska za tiskalnik tega cenovnega razreda je razmeroma dobra. Največja ločljivost je sicer le 600 pik na palec, vendar se pri črno-belem izpisu ta pomanjkljivost ne pokaže. Izpis je dovolj natančen in črn tudi pri tanjših črtah, podrobnosti so lepo vidne. Malce slabše pa se odreže pri tiskanju barvnih fotografij. Izpis je za odtenek presvetel in "vleče" na rožnato. To je najopazneje pri tiskanju Monitorjeve naslovnice v formatu PDF, kjer se praktično skoraj nobena barva ne ujema z izvirnikom. Izjema je le črna barva, vendar bi tudi ta lahko bila na slikah za odtenek temnejša.

Ceni črno-belega in barvnega izpisa sta zelo ugodni, prav tako cena samega tiskalnika. Izbirčnejši lahko dokupijo še omrežni vmesnik ali predal z listi (200 listov), a za običajno rabo (tiskanje dokumentov in poročil) zadostuje tudi osnovni model.

Canon laser Shot LBP 5200

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 19 strani na minuto črno-belo, štiri barvno.

Tehnične lastnosti: 125 listov (večnamenski podajalnik); GDI; 8 MB.

Cena: 89.988 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 5,85 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 25,07 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Nizka cena tiskalnika in cena izpisa.

Proti: Nepravilne barve, glasnost, nima predala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji