Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Julij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus Wireless

Brezžične tehnologije vedno bolj prodirajo tudi v izdelke, kjer jih prej nismo bili vajeni. Tudi v fotoaparate. Koristi, ki jih s takim vmesnikom pridobi uporabnik, so velike. Canon tudi na področju fotoaparatov in brezžičnega povezovanja orje ledino. V novi Ixus je namreč vgradil možnost tovrstnega povezovanja po standardu 802.11b.

Že na zunaj je Ixus wireless drugačen, saj je antena ločena od druge elektronike in je oblikovno posrečeno pripeta ob desni bok naprave; tako daje fotoaparatu futuristični videz.

V praksi je vzpostavljanje brezžične povezave enostavno. Najprej namestimo in nastavimo priloženo programsko opremo, namestimo še priloženi brezžični vmesnik, opravimo prvi priklop naprave prek kabla USB, nato še na aparatu nastavimo, da vidi omrežje, in stvar deluje. Ko imamo brezžično povezavo vzpostavljeno, nam je na voljo več načinov uporabe. Kot navadno lahko slike prenašamo v računalnik, lahko jih neposredno tiskamo s tiskalnikom, ki prav tako podpira brezžično povezovanje. Najbolj zanimivi možnosti pa sta, da lahko brezžično (z računalnika) upravljamo sprožilec fotoaparata in smo pri tem omejeni zgolj na doseg signala ter avtomatični prenos v računalnik takoj po zajemu slike. Ko že omenjamo doseg signala, moramo omeniti, da deklariranih 30 metrov dosega drži le, ko gre za vidno razdaljo med fotoaparatom in dostopno točko. Kot ponavadi pri tej tehnologiji znajo stene in strop iz armiranega betona precej skrajšati doseg in Ixus Wireless ni pri tem nobena izjema.

Kar se tiče fotografskega dela, pa Ixus pokaže svoje prednosti pred konkurenco pri optiki, saj so popačenja minimalna. Odlično se je odrezal tudi sistem ostrenja, saj je natančen tudi pri slabši svetlobi (pri tem mu pomaga močna pomožna lučka). Od pritiska na sprožilec pa do zajema mine le delček sekunde, kar je precej hitreje kot pri marsikaterem konkurentu. Seveda pa od Ixusa ne smemo pričakovati preveč. Kot pri večini drugih žepnih napravic tudi tu manjka možnost ročnega nastavljanja parametrov zajema slike. V izbirniku je sicer na voljo možnost "manual", ki nam zbudi nekaj upov, vendar gre pri tem le za nastavljanje kompenzacije osvetlitve, možnost izbire načina izravnave bele barve, načina merjenja svetlobe in še nekaj drugih malenkosti. O parametrih zajema (čas, zaslonka) pa, žal, ni sledu.

Zajete fotografije so barvno žive in ostre, le pri avtomatični izravnavi bele barve smo opazili, da lahko elektronika v težkih razmerah povsem napačno nastavi belo barvo in je slika neuporabna.

Novi tehnološki prijemi in inovacije v izdelku seveda zelo vplivajo na ceno, ki ni v resnici prav nič ugodna.

Canon Ixus Wireless

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,3 m-neskončno (3 cm-50 cm makro); čas od 1/1500 do 15 s; doseg bliskavice 3,5 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200,400.

Cena: 114.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitro ostrenje in proženje, kakovost fotografij in video posnetkov, brezžična povezava.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji