Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 120IS

Novi žepni Canon spada med tiste aparate serije Ixus, ki se ponašajo s kar najmanjšimi merami. Njegovo kakovostno plastično ohišje sicer na prvi pogled prav nič ne kaže, kaj se v njem skriva, in nekoliko spraskan testni primerek nikakor ne bi bil prva tarča tatov v gneči turističnih mest. To je vsekakor pohvalno, majhen in povsem neopazen navzven, vendar zmogljiv žepni model, takšen je Ixus 120IS.

Njegovo ohišje meri v debelino 20 milimetrov, čeprav bi mu po občutku raje zapisali kakšnega manj. Verjetno ravno zato, ker so robovi lepo zaobljeni z vseh strani, zaradi česar se vsekakor ne bo zatikal v še tako ozkem žepu kavbojk, ima pa takšno oblikovanje tudi pomanjkljivost, saj ob nekoliko potnih dlaneh kar "skače" iz rok. Mnogo uporabnikov tega verjetno sploh ne bo opazilo, kljub temu pa priporočamo uporabo priloženega traku. Poleg tega so skoraj vse tipke oblikovane tako, da so zravnane s samo površino aparata, celo krožna, namenjena zumiranju, in sprožilec, vendar z dostopnostjo ni težav.

Na zgornjem desnem robu se skrivata tudi izhod mini USB in HDMI za lažji ogled videoposnetkov in fotografij na visoko ločljivih prikazovalnikih. Tu gre vsekakor omeniti kakovostne visoko ločljive videoposnetke ločljivosti 720p, ki pa žal podobno kot pri drugih modelih te serije zasedejo vsako minuto kar 170 MB pomnilniške kartice.

Samodejna izbira makro fotografije z bliskavico tudi v najtežjih razmerah, ko so naokrog zrcala, ne razočara.

Tipalo je povsem povprečno, zajemati zmore fotografije v ločljivosti 12 megapik in, ko je govor o zrnatosti, ni med boljšimi na trgu, pred njim pa se skriva širokokotni objektiv. Ta omogoča zajem fotografij pri najširšem kotu 28 mm in ima 4-kratno razmerje med krajnima goriščnicama ter je podprt z optično stabilizacijo slike. In ravno v tem je glavni čar tega Ixusa, saj je najtanjši Ixus s širokim objektivom do danes, kakor trdijo v Canonu. Mi pa k temu še dodajamo, da je hkrati podkrepljen z visoko ločljivimi videoposnetki.

Dobra stran tega Canona je tudi avtomatika, ki se tudi v povsem avtomatskem načinu, kjer lahko spreminjamo le ločljivost in kakovost fotografije ter izklapljamo bliskavico, odreže odlično. Prav tako nima težav s samodejnim prepoznavanjem portretiranja, makro fotografije (z bliskavico ali brez nje) in potrebi tudi nuji po izsiljeni bliskavici zaradi nasproti sijoče svetlobe, zaradi česar bo tudi manj vešč uporabnik napravil tehnično zelo dobro fotografijo.

Konkurenca je ostra in okroglih 300 evrov, kolikor zahtevajo zanj, ni malo denarja, večji modeli pa ponujajo enako po ugodnejši ceni. Za nekaj evrov več je mogoče dobiti tudi širši razpon objektiva v obe smeri in če v isti hiši ni prave izbire, se ta najde pri Sonyju in morda še kje. Tistega, ki se bo zanj odločil, pa Ixus 120IS skoraj zagotovo ne bo razočaral.

Canon Ixus 120IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,9; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 299 EUR.

Za: HD videoposnetki, širokokotni objektiv in vitko ohišje hkrati, enostavna raba in samodejni način.

Proti: Cena, oblikovan tako, da "skače" iz rok.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji