Objavljeno: 27.2.2007 03:04 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2007 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Canon i-Sensys LBP5300

Novi Canonov barvni laser i-Sensys LBP5300 je na prvi pogled zelo preprost, s ceno 1321 evrov pa že sili v razred dražjih tiskalnikov. Skoraj enak je Hewlett-Packardovemu modelu Color LaserJet 3800 (tako po ceni kot po tehničnih zmogljivostih), kar ne čudi, saj HPjev model izdeluje prav Canon.

Na prednji strani ima le nekaj statusnih lučk in gumb za prekinitev tiskanja. Namestitev gonilnikov je preprosta, v našem primeru smo priključili tiskalnik v omrežje (možnost je tudi prek vrat USB) in vse skupaj je trajalo le nekaj minut. Vstavitev barvil je preprosta, označeno je mesto vsake barve; če se zmotimo, nas na to opozori gonilnik. Canon se je odločil za skupna barvila in valje, kar naj bi pozitivno vplivalo na življenjsko dobo tiskalnika, saj ob vsaki menjavi pravzaprav zamenjamo tudi ključne dele tiskalnika. Po merah ne izstopa iz svojega razreda, lahko ga uporabimo tudi kot namizni tiskalnik, njegova masa je 22 kilogramov.

Tiskalnik ima predal za 250 listov in večnamenski podajalnik za dodatnih sto, kjer lahko uporabljamo med drugim tudi pisemske ovojnice. Hitrost tiskanja je dobra, prvo stran natisne v dvanajstih sekundah, kar je eden izmed boljših časov v tem razredu. Še bolj se izkaže pri tiskanju daljših dokumentov; za devet strani dolgo poročilo v obliki PDF potrebuje šestinštirideset sekund in to ga spet uvršča v sam vrh razreda. S sedemnajstimi sekundami je pri tiskanju vektorske slike s programom Photoshop najhitrejši, seveda v ločljivosti 600 pik na palec. Podobno velja za tiskanje iz Corel Drawa, kjer za naš testni izdelek potrebuje le štirinajst sekund. Monitorjevo naslovnico velikosti A4 natisne v sedemnajstih sekundah. Tudi pri tiskanju na obe strani se dobro izkaže, za tri kopije devet strani dolgega poročila je potreboval le dve minuti in petnajst sekund. Mimogrede, kar nekaj konkurentov v tem razredu sploh ne zna tiskati na obe strani. Pri dokumentu, dolgem petdeset strani, pa je pri dveh minutah in devetintridesetih sekundah povprečen.

Natančnost je zelo dobra, črke so ostre. Žal pa tiskalnik zaostaja pri barvnem tisku. Barve delujejo bledo, oziroma so videti posivele. To se najbolje vidi pri natisnjeni Monitorjevi naslovnici, kjer so barve premalo žive, tako v primerjavi z izdelki drugih tiskalnikov iz istega razreda kot tudi z dejansko natisnjeno revijo. Prehodi so solidni, enako velja za kontrast.

I-Sensys LBP5300 je dober pisarniški tiskalnik, z natančnim izpisom in dobro odzivnostjo. Pri zelo dolgih poročilih je povprečen, pri barvnem tisku pa ga omejujejo medle barve. Tudi cena zna marsikoga zmotiti, čeprav je cena posamezne strani zelo konkurenčna, tako pri besedilnih straneh kot pri barvnih.

Canon i-Sensys LBP5300

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 21 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); PCL6; 16 MB.

Cena: 1321 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 0,03 evra.

Cena natisnjene barvne strani: 0,14 evra.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Natančnost izpisa, hitrost izpisa, tisk na obe strani.

Proti: Cena, blede barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji