Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2021

Canon EOS R5

Zadnjih nekaj let je jasno, da bo prihodnost fotografije, tudi tiste najzahtevnejše, brezzrcalna. Na ta vlak sta zadnja skočila velikana Canon in Nikon. Pred tremi leti sta tako rekoč hkrati predstavila vsak svoj sistem brezzrcalnih aparatov s tipalom polnega formata. Canonov sistem uporablja novi, veliki bajonet, imenovan RF, aparati te serije pa so poimenovani »EOS R«.

V tej liniji so doslej predstavili že pet fotoaparatov. Vse skupaj je začel model EOS R, kasneje so dodali vstopni EOS RP, za tem pa zmogljivejši model R6. Tokrat smo na preizkus dobili še zmogljivejšega R5, namenjenega profesionalnim uporabnikom in najzahtevnejšim amaterjem, ravno prejšnji mesec pa so predstavili še zmogljivejši model R3, ki prinaša dodatne izboljšave, namenjene strokovnim uporabnikom.

Model R5 nekoliko spominja na zmogljive aparate DSLR s polnim tipalom, denimo izredno priljubljeni seriji EOS 5D. To pomeni, da ima klasično oblikovano ohišje brez spodnjega držala (to lahko sicer dokupimo). Ohišje je izredno kakovostno in se zelo udobno prilega roki, zaradi velikosti desnega držala je zelo primerno tudi za uporabo z večjimi in s težjimi objektivi. Aparat nima vgrajene bliskavice, kar je običajno pri tovrstnih modelih, in je res ne pogrešamo. Zaslon je nameščen na vrtljiv tečaj, kar bo zelo koristno za snemalce videa, pohvalimo lahko odličen, velik okular OLED, ki ponudi tudi možnost osveževanja 120 Hz. Ohišje je zaščiteno proti vremenskim vplivom in prahu, seveda ob uporabi enako zaščitenega objektiva. Pogled v specifikacije razkrije, da je nekoliko lažji od primerljivih aparatov DSLR – to je ena izmed prednosti brezzrcalnih aparatov.

Upravljalna shema je dobro urejena in se je hitro navadimo. Večino dela opravi kombinacija dveh funkcijskih kolesc, eno je za prožilcem, drugo na hrbtni strani, pod palcem. Morda bi si kdo želel še kolesce za hitro nastavljanje načina fotografiranja (torej P/S/A/M), do katerega pridemo prek namenske tipke. Aparat si ločeno zapomni nastavitve programov za fotografijo in zajem videa. Dodanih funkcijskih tipk je po aparatu več kot dovolj. Na voljo sta tudi večsmerna krmilna palčica ter kolešček, nameščen na zadnji strani. Seveda je tudi zaslon občutljiv na dotik. Na zgornji strani je tudi majhen statusni zaslon.

Na desni strani sta dve reži za pomnilniške kartice. Prva je namenjena cenejšim, bolj razširjenim karticam SD (po hitrostnem standardu UHS-II), druga pa dražjim, a hitrejšim karticam CFExpress card. Pri tem lahko poljubno nastavljamo, kam se kaj shranjuje – da podvajamo vse fotografije, da jih ločimo glede na tip (torej JPEG na eno kartico, RAW na drugo) itd. Canon je, pohvalno, obdržal obliko baterije, kar pomeni, da lahko uporabljamo tudi dosedanje baterije LP-E6N in LP-E6, a bodo manj vzdržljive kot nova LP-E6NH. Ob uporabni osveževalne frekvence 60 Hz in okularja obljubljajo 490 fotografij z enim polnjenjem, pri uporabi zaslona (namesto okularja) pa 320 fotografij. Za brezzrcalni aparat polnega tipala je to kar soliden dosežek. Kot smo omenili, si lahko omislimo dodatno držalo, v katero vstavimo dve bateriji (namesto ene v samem aparatu).

Kakovost fotografij je naravnost vrhunska. Aparat ima tipalo visoke ločljivosti 45 milijonov pik in ponudi res odlične podrobnosti. Ob tem je tudi šum zelo dobro nadzorovan, fotografije so brez težav uporabne vsaj do ISO 25.600. Tudi če se držimo le fotografij JPEG, dobimo solidno razmerje med ostrino in šumom ter zelo dobre barve. Velja pa poudariti, da so razlike znotraj razreda (torej v primerjavi s Sonyjem, z Nikonom, s Panasonicom ...) zelo majhne. S prehodom na brezzrcalno delovanje pa smo dobili tudi možnost povsem neslišnega fotografiranja – tu je sicer kar nekaj omejitev, a je vseeno dobrodošlo, sploh za fotografiranje koncertov ali v zelo mirnih okoljih (muzeji, galerije).

Canonov EOS R5 je eden najboljših fotoaparatov v tem trenutku.

Odlična je tudi kakovost videa – R5 zmore ločljivosti tudi do 8K in do pasovne širine vse do 2.600 Mbps. To pomeni, da bo ena minuta takega videa zasedla dobrih 21 GB. Ne, ne gre za napako, kartica velikosti 1 TB zmore 51 minut videa. Seveda je to namenjeno najzahtevnejšim uporabnikom, a vseeno gre za impresivno količino podatkov. Pri tem moramo poudariti, da se lahko začne tipalo hitro pregrevati in moramo aparat ugašati, da se sproti ohladi. Nekateri konkurenti so v svoje aparate že začeli vgrajevati ventilatorje, a tu moramo pač upoštevati omejitve. Seveda so težave pri nižjih ločljivostih in pasovnih širinah bistveno manjše.

Še ena odlična lastnost tega aparata je sistem samodejnega ostrenja. Gre za enega najboljših sistemov, kar smo jih doslej srečali. Ostrenje deluje po celotni površini tipala, ob pomoči algoritmov strojnega učenja pa je na voljo odlično sledenje objektom, obrazom in očem, tudi živalskim ali v primeru nošenja sončnih očal. Natančnost je naravnost odlična, tudi pri uporabi objektivov z zelo velikimi zaslonkami in zato zelo omejeno globinsko ostrino (denimo Canonov RF 50mm F1,2 L USM). Aparat se bo tako odlično obnesel tudi pri športni fotografiji, denimo pri sledenju hitrih gibov košarkarskih tekem.

Canonov EOS R5 je eden najboljših fotoaparatov v tem trenutku. Gre za delovni stroj, ki se mirno kosa s konkurenco. Canonu je v zadnjih letih uspelo lepo zaokrožiti tudi ponudbo objektivov za bajonet RF, seveda pa je na voljo tudi adapter za uporabo objektivov DSLR EF in EF-S. Edini resni minus tega aparata je njegova cena – samo za ohišje bomo v tem trenutku odšteli 4.600 evrov. Hkrati so tudi objektivi razmeroma dragi, alternativ drugih proizvajalcev (denimo Sigme, Tokine) pa še ni (a se govori, da se obetajo). Kot rečeno – na voljo je tudi adapter za uporabo objektivov DSLR.

Canon EOS R5

Kaj: digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 8.192 × 5.464.

Tipalo: Efektivno 45 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 36 × 24 mm, CMOS

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 4.600 EUR (ohišje)

Za: Kakovost fotografij in videa, sistem samodejnega ostrenja, možnost neslišnega fotografiranja, kakovost ohišja, stabilizacija tipala, hitrost delovanja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji