Canon EOS 5D mark II

Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Peter Gedei | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: April 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Novi Canonov model 5D mark II je eden najbolj pričakovanih digitalnih SLRjev lanskega leta. Že vse od govoric naprej je bil deležen izjemne pozornosti fotografov, saj so bila pričakovanja zelo velika. Njegov predhodnik 5D nikakor ni slab fotoaparat, vendar pa ima kar nekaj pomanjkljivosti, predvsem slabše ohišje in tehnične zmogljivosti. Kljub temu je bil fotoaparat prodajna uspešnica, saj je bil to prvi digitalni SLR z vgrajenim tipalom velikosti 24 × 36 mm po dokaj razumni ceni. Namenjen je bolj kreativnim kot reportažnim fotografom, vendar ima širok krog uporabnikov v obeh taborih. Njegov naslednik 5D mark II naj bi s tehničnimi izboljšavami in višjo ločljivostjo popravil vtis starejšega brata, za nameček pa so ga opremili še z možnostjo snemanja videa v visoki HD ločljivosti.

Kovinsko ohišje je zdaj zaščiteno pred okoljskimi vplivi, velikost ostaja enaka kot pri predhodniku, vendar pa je lega fotoaparata v roki boljša. Razporeditev gumbov je podobna, na drugem mestu je le gumb za osvetlitev zgornjega zaslončka LCD, zadaj pa je dodan gumb za ostrenje. Na vrtljivem gumbu z nastavitvami so na voljo še dve dodatni nastavitvi po meri in program CA, povzet iz modela 50D. Med vmesnike na levi strani sta dodana še izhod HDMI in mikrofonski priključek, na sprednji strani pod napisom 5D pa vgrajen mikrofon in na zadnji pri kukalu še zvočnik. Pregledovalnik LCD z diagonalo 76 milimetrov ima zdaj ločljivost 920.000 pik, s trojnim premazom proti odsevu in odlično kotno vidljivostjo smo bili nad njim več kot zadovoljni. Pogled skozi okular je svetlejši, povečana naj bi bila tudi kotna vidljivost, še vedno pa ni na voljo prikaza kontrolnih linij. To lahko rešimo le z nakupom posebne medlice. Fotoaparat zdaj poganja še zmogljivejši akumulator, izboljšan je tudi pregled napolnjenosti in porabe. Pri ohišju pogrešamo le vgrajeno bliskavico.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki